SIES OPP: Orange Helse mister nå sin andre kontrakt på kort tid.
Skjermdump fra Orange Helses hjemmesider
knut.nygaard@fagforbundet.no
Vikarselskapet Orange Helse mister nå også kontrakten med Oslo kommune, etter det som hevdes å være vesentlig mislighold av kontrakten. Nylig ble det kjent at dert Bergens-baserte selskapet ble kastet ut av sykehusene, etter at Helseforetakene sa opp kontrakten med selskapet.
En revisjonsrapport skal være grunnlaget for at Helseetaten i Oslo velger å avslutte samarbeidet med vikarbyrået.
• Vikarbyrå vurderer søksmål mot forskningsstiftelse
Vikarbyrået leier inn helsearbeidere fra utlandet, og tilbyr dem som vikarer til kommuner over hele landet. I fjor mottok Orange Helse 150 millioner kroner for å selge vikartjenester til helse og omsorg i over 80 norske kommuner, ifølge nrk.no.
Det er tre punkter i kontrakten som er bakgrunnen for at kommunen nå sier opp samarbeidet med Orange Helse:
• Gjentatte brudd på lover, forskrifter og instrukser.
• Gjentatte brudd på forhold som går ut over brukernes helse og trivsel.
• Gjentatte brudd på manglende evne/vilje til å etterkomme Oslo kommunes pålegg om å oppfylle kontrakten.
• Les Ivar Johansens blogg om Orange Helse
– Ingen begrunnelse for oppsigelsen
Administrerende direktør i Orange Helse, Nils Paulsen, sier at han ikke har mottatt noen begrunnelse for oppsigelsen fra Oslo kommune.
– Oslo kommune har sagt opp avtalen slik de har rett til, med 6 måneders varsel, og Orange Helse aksepterer oppsigelsen, sier Paulsen. Fagbladet sendte spørsmål på e-post til ham.
– Hva er din kommentar til de konkrete påstandene/funnene, som er grunnlaget for oppsigelsen?
– Oslo kommune har ikke gitt noen begrunnelse til oss. Vi vet om ett tilfelle der en ansatt hos oss, i arbeid for Oslo kommune og Ahus, gjennom å arbeide for begge kunder kom i strid med arbeidstidsbestemmelsene. Ellers kan vi vise til hva Oslo kommunes eget revisjonsfirma sier om oss i sin kontroll som ble gjennomført i februar 2016. Her sier de: «Samlet sett synes det som Orange Group Baltic og Orange Helse AS i all hovedsak tilfredsstiller kravene til lønns- og arbeidsvilkår.»
– Hva betyr denne kontrakten økonomisk for Orange?
– Avtalen med Oslo er ikke i seg selv en omfattende eller stor avtale for Orange Helse, sier Nils Paulsen.
Orange Helse AS leverer helsefagpersonell til over 80 kommuner. Ifølge et tidligere notat fra forskningsstiftelsen De Facto, som gjennomgikk virksomheten i Bergen kommune, tjener Orange Helse 300.000 kroner for hvert av årsverkene Bergen leier inn.
Orange helse AS
Orange Helse AS ble etablert i 2007, som et datterselskap av Orange Group AS.
I starten dekket selskapet løse vikarvakter i helse og omsorg i Hordaland, men etter hvert begynte de å bygge ut en ressurspool av tilgjengelige vikarer fra hele Skandinavia og Baltikum.
Forretningsideen bak virksomheten var å utvikle et eget system som skulle gi mer kontinuitet og forutsigbarhet, samt høy kvalitets- og leveringssikkerhet for kundene.
I dag leverer Orange Helse tjenester i helse- pleie- og omsorgssektoren til over 80 kommuner. De leverer også sykepleievikarer til de fleste norske sykehus, samt de største sykehusene i Sverige.
Kilde:
Orange Helses egne hjemmesider
ARBEIDSLYST: Trond Hågensen har gått glipp av mange år i arbeidslivet på grunn av rusmisbruk. Nå vil han ta igjen det tapte, men aldersgrensa stopper ham.
Jan Kåre Næss
FLERE KRAV: For helsepersonell med utdanning gjennomført utenfor EØS består godkjenningsprosessen i Norge av to trinn. Søkeren har tre år på seg til å fullføre norskopplæringen og de andre kravene for godkjenning.
karin svendsen
Jo Straube
KUTTER: Nå kutter Trygve Slagsvold Vedum i skatten til mange unge.
Amanda Pedersen Giske / NTB
Øystein Windstad
TURNUSGURU: Spesialrådgjevar i Fagforbundet Siv Karin Kjøllmoen har laga turnusen for dei nye chatbottane som kjem innan nokre veker på fagforbundet.no. Bottane har fått heile faste stillinger og går i ein seks-vekers turnus.
Fagforbundet