Helsebyråd Inga Marte Thorkildsen får kriminelle fra byggebransjen i fanget
– Nå er det ikke tid for å være naive
Helsebyråd i Oslo, Inga Marte Thorkildsen (SV), er ikke overrasket over at kriminelle aktører i arbeidslivet skifter beite fra byggebransjen til omsorgssektoren.

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Oslo kommune kjøper inn varer og tjenester for 26 milliarder kroner hvert eneste år. Det gjør hovedstaden attraktiv for arbeidslivskriminelle.
A-krimsentrene, som koordinerer innsats mellom Skatteetaten, Politi, Kemneren, Arbeidstilsynet, Nav og Toll, ser en ny trend der useriøse og kriminelle aktører i byggebransjen finner seg nye markeder. Granskerne har konkrete eksempler på at aktørene går over til barnevern og ungdomsarbeid, der kontrollen antas svakere og mengden offentlige penger er stor.
Fagbladet konfronterer Thorkildsen med a-krimsentrenes funn, mens hun deltar på presentasjon av den nye Oslo-modellen mot arbeidslivskriminalitet i bygg- og anleggsbransjen. Hun er allerede godt kjent med funnene.
Ikke overrasket
– Vi er informert om det, og Oslo kommune har selv avslørt useriøse aktører på vei inn i helsesektoren, opplyser Inga Marte Thorkildsen.
Som byråd for eldre, helse og sosial tjenester i Oslo, er Thorkildsen øverste politisk ansvarlig for etatene som kjøper inn omsorgstjenester. Hun er ikke overrasket, men bekymret over utviklingen.
– Vi holder spesielt øye med uønskede aktører som framstår som ideelle virksomheter, sier hun, og viser til Fyrlykta som et eksempel - en tvilsom aktør innen barnevern, som VG avslørte nylig.
Ifølge Thorkildsen så var Oslo kommune godt informert om denne aktøren før forholdene ble kjent i media.
– Vi må være klar over dette, at arbeidslivskriminaliteten beveger seg til nye markeder og at disse aktørene ser på helsesektoren. Det er ikke tid for å være naive nå, sier Thorkildsen.
(Artikkelen fortsetter under bildet)

•Raymond Johansen: – Oslo skal gå i bresjen for et seriøst og anstendig arbeidsliv
Må vurdere anbud
Nylig var Thorkildsen med på lanseringa av den såkalte Oslo-modellen for anskaffelse av varer og tjenester. Dette er en ny modell som skal begrense handlingsrommet til useriøse og kriminelle aktører.
– Selv om Oslo-modellen er spesielt tilrettelagt for byggebransjen, så får den effekt også i vår sektor, sier hun, men framholder at det også må tas et valg i forhold til anbud eller egenregi.
– Vi må stille oss spørsmålet; hvor mye ressurser vi skal bruke på kontroller, versus å utføre tjenestene selv? Med flere tjenester på anbud får vi mer byråkrati, mer tilsyn og kontroll, mer detaljstyring og mindre fleksibilitet, sier hun.
Interessante småkommuner
De store kommunene med årlige milliardinnkjøp, er som honningkrukker for alle typer aktører, men det betyr ikke at småkommuner er uinteressante.
Arve Varden er rådmann i Høyanger kommune, en kommune i Sogn og Fjordane med 4200 innbyggere.
– Vi får tilbud fra både store nasjonale og internasjonale selskaper på anbudsutlysninger. I tillegg blir vi nærmest bombardert med tilbud fra ulike typer vikarbyråer, forteller Varden, men understreker at han ikke har forutsetning for å mistenke noen tilbydere for å være useriøse.
– Det er gode innkjøpsprosesser også i de små kommunene, sier Varden.
• Avdekket grov arbeidskriminalitet
• 17 metoder de kriminelle bruker for å unngå skatt, utnytte arbeidere og snylte på velferdsordninger