Fagforbundet-medlem Jean Budengeri står fram:
– Jeg anklages for folkemord fordi jeg har nektet å hjelpe diktaturet
– Jeg er falskt anklaget fordi jeg nektet å samarbeide med det rwandiske diktaturet, sier Jean Budengeri som kan bli dømt til fengsel på livstid.

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Jean Budengeri sier han nå ønsker å stå fram fordi han ikke har noe å skjule og at han vil tilbakevise anklagen om folkemord. Fagbladet har ikke fått tillatelse til å møte Budengeri for et intervju. Kripos viser til at Budengeri er fengslet med kommunikasjons- og besøkskontroll. Før avslaget på besøk og telefonintervju kom, var Fagbladet i kontakt med Budengeri som ringte fra Bodø fengsel. Kripos skriver i en e-post at denne telefonen var en glipp fra fengselets side.
• – Kripos er lurt av tolker som lyver, mener Budengeris forsvarer
– Ville jeg skulle samarbeide
Før Budengeri kom til Norge som FN-kvoteflyktning, bodde han som mange andre rwandiske flyktninger i Zambia. Fagforbundet-medlemmet mener anklagene kom fordi rwandiske myndigheter mener han kan være en opposisjonell eller regimekritiker:
– Anklagene mot meg stammer fra da jeg bodde i Zambia og ikke ville gi informasjon til rwandiske myndigheter om flyktningene som bodde der, sier Budengeri til Fagbladet. Han mener rwandiske myndigheter ville han skulle kartlegge og spionere på flyktningene i Zambia.

Gift med tutsi
Budengeri har forklart at han hadde en rolle som representant for rwandiske flyktninger opp mot Zambiske myndigheter. Og at han samarbeidet med FN som representant for rwandiske flyktninger. En av hovedkonfliktene under folkemordet i 1994 var etniske motsetninger mellom folkegruppene hutuer og tutsier. Flertallet av de drepte var tutsier. Budengeri forteller at han kommer fra en familie som er blandet, der hutuer har giftet seg med tutsier. Hans kone bekrefter overfor Fagbladet at hun tilhører tutsi-minoriteten.
– Det er jo helt utenkelig at jeg som selv er gift med en tutsi og har flere andre familiemedlemmer som er tutsier, skulle gå inn for å drepe tutsier, sier Budengeri som kategorisk avviser at han drept noen eller deltatt i noen form for vold.
• Eugene er anklaget for folkemord og frykter fengsel på livstid
– Bruker falske anklager mot opposisjonelle
Den belgiske jussprofessoren Philip Reyntjens er en av verdens fremste eksperter på Rwanda. Han mener myndighetene i landet kommer med falske anklager for å stoppe kritiske røster i utlandet.
– Vi har sett at myndighetene i Rwanda har kommet med en rekke falske anklager om folkemord. De bruker dette som et verktøy for å stilne stemmer i utlandet som de mistenker at kan være opposisjonelle, eller kritiske til myndighetene i Rwanda, sier Reyntjens til Fagbladet. Han har forsket på landet siden 1970-tallet.
Tidligere Kripos-etterforsker roper varsku
Budengeris forsvarer, Bjørnar Risnes, har bedt om at etterforskningen blir gransket etter at han har gått gjennom videoopptak som etter hans mening dokumenterer at to lokale tolker har formidlet noe helt annet til Kripos-etterforskerne enn det vitner har sagt i avhør. Han sier også at etterforskningen må stanses fordi jhan mener det foregår omfattende vitnepåvirkning i Rwanda.
Håvard Aksnes jobbet i Kripos i over 20 år. Det var han som ledet etterforskningen som førte til at blant andre Lommemannen ble tatt. I dag jobber han som privatetterforsker i tillegg til at han har oppdrag som sensor og foreleser på Politihøgskolen. Privatetterforskeren har blitt leid inn av Budengeris forsvarer for å gå igjennom anklagene og etterforskningen til Kripos:
– Det at en tolk bevisst planter falsk informasjon inn i en vitneforklaring har jeg aldri vært borti tidligere. Hadde dette skjedde i en norsk etterforsking i Norge, hadde jo himmel og jord blitt satt i bevegelse. Noe slikt er selvsagt helt ødeleggende for enhver seriøs og objektiv etterforsking. Det er derfor sentralt å avklare omfanget av dette, hvordan det kan ha foregått, og ikke minst hvem står bak dette, sier Aksnes. Han mener at alle sakene hvor disse to tolkene har blitt brukt, må granskes.