HURDAL: Det har ikke blitt gjort noen statlige oppkjøp på tre år.
Tri Nguyen Dinh
– Staten har per nå ikke kjøpt eller etablert nye selskaper i inneværende regjeringsperiode, skriver statssekretær Tore O. Sandvik i en epost til NTB.
Da dagens regjering ble født på Hurdal i 2021, var nyheten om en ny og aktiv nærings- og industripolitikk den første de presenterte offentlig.
– Dette er et av feltene som engasjerer oss sterkt, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre da han møtte pressen sammen med Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.
Regjeringspartiene ble enige om å «åpne for at staten etablerer eller kjøper seg inn i selskaper på områder der det er av strategisk interesse for Norge».
– Det kan handle om å ta eierskapsposisjoner på varig tid eller midlertidig for å komme i gang med våre satsinger, forklarte Støre.
– Kan være aktuelt
Så langt har de ikke altså ikke benyttet seg av denne muligheten.
– Statlig eierskap skal vurderes i lys av om det er det beste tiltaket for å nå samfunnsmessige mål, eller om andre tiltak treffer bedre. Det kan være aktuelt å både øke og redusere det statlige eierskapet i tråd med hva som vurderes å være av strategisk interesse for Norge, skriver statssekretær Sandvik.
På Hurdal ble regjeringspartiene også enige om «å utrede et statlig eierskapsinstrument for å styrke det nasjonale eierskapet».
– Det er så langt ikke lagt opp til å etablere dette, sier Sandvik.
«Under arbeid»
Det er heller ikke gjort en selvstendig utredning av instrumentet, men Sandvik sier at en slik etablering har blitt vurdert.
– En rekke tiltak ble utredet og vurdert i forbindelse med utarbeidelsen av regjeringens politikk for det direkte statlige eierskapet i Eierskapsmeldingen, herunder også et statlig eierskapsinstrument, skriver Sandvik.
Eierskapsmeldingen ble lagt fram i oktober 2022, men der er et slikt eierskapsinstrument ikke nevnt.
Da tidligere næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) i fjor høst la fram status etter to år i departementet, altså etter eierskapsmeldingen, skrev departementet at utredningen av et statlig eierskapsinstrument var «under arbeid». Det samme gjaldt punktet om å åpne for å kjøpe seg inn i selskaper av strategisk interesse.
Nasjonalt farmasiselskap?
I Hurdalsplattformen ble regjeringen også enige om å «Utrede etableringen av et nasjonalt farmasiselskap som kan stimulere til norsk legemiddel- og vaksineproduksjon, enten i egenregi eller i samarbeid med øvrig industri.»
De ble også enige om å etablere et nasjonalt senter for utvikling og produksjon av vaksiner og biologiske legemidler.
– Vi mener det er viktig å jobbe aktivt innenfor helseområdet, sa Støre på pressekonferansen i Hurdal.
Vestre, som nå er helseminister, redegjorde for status i dette arbeidet i et svar til Stortinget i juli i år.
Han viste til at regjeringen har lagt fram et «Veikart for helsenæringen».
– Veikartets punkter om nasjonal strategisk satsing på legemiddelproduksjon og utredning av katapultsenter for helsenæringen, vil kunne stimulere til norsk legemiddel- og vaksineproduksjon. Tiltakene bidrar således til oppfyllelse av Hurdalsplattformpunktene om etablering av et nasjonalt senter for utvikling og produksjon av vaksiner og biologiske legemidler, samt om etablering av et nasjonalt farmasiselskap, skriver han til Stortinget.
(©NTB)
marius.helge.larsen@ntb.no
En avgjørelse fra Trygderetten kan få store konsekvenser for Nav.
Kasper Holgersen
GARASJE: Den enkle garasjen tilfredsstiller ikke et eneste HMS-krav, men nå kommer endelig en ny stasjon i Grovfjord. Verneombud Bjørn-Atle Johnsen er i mål etter sju års arbeid for ny stasjon.
Werner Juvik
DELTID: To EU-dommer konkluderer med at det er forskjellsbehandling av deltidsansatte dersom de må jobbe like mye som fulltidsansatte for å utløse tillegg på lønna.
Frøy E. Hamstad
ALVOR: – Den økonomiske situasjonen i Kommune-Norge forverrer seg for hver dag som går, sier styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen.
Kathrine Geard
Rødt-politiker Mímir Kristjánsson er klar på at vi kan få et stort pensjonsopprør i Norge med løsningen fra pensjonsforliket.
Jan-Erik Østlie
HJMMEKONTOR: Det er ikke mulig å jobbe som renholder eller butikkmedarbeider fra kjøkkenbenken. (Illustrasjonsfoto).
Thomas Brun / NTB