Slipper utlevering:
Eugene er anklaget for folkemord i Rwanda: Nå snur norske myndigheter
Her triller tårene av glede når Eugene Nkuranyabahizi får vite at han slipper å bli utlevert til Rwanda. Nå snur Justisdepartementet og setter ned foten for utlevering til hjemlandet, der han er anklaget for folkemord.
Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Til sammen er 20 rwandere i Norge anklaget for å ha deltatt i folkemordet i 1994. En av dem er Fagforbundet-medlem Jean Budengeri, som også er sluppet fri etter at det er dokumentert falske anklager. Forsvarer Brynjulf Risnes mener Justisdepartementets avgjørelse om å sette ned foten for utlevering spiller en rolle for alle som er anklaget:
– Det har stor betydning at det nå er slått fast at det har kommet falske anklager i Eugenes sak. Omfanget av vitnepåvirkning er betydelig. Våre undersøkelser, som departementet i stor grad bygger sin avgjørelse på, viser at det er kommet falske anklager. Det er fryktelig alvorlig, og vi mener også det er dokumentert falske anklager i saken mot Fagforbundet-medlemmet Budengeri, sier Risnes til Fagbladet.

Fire år i Stavanger-fengsel
Eugene Nkuranabahizi bor i Sandnes, jobbet i Lånekassen og ble arrestert i 2013 etter at rwandiske myndigheter anklaget ham for å ha deltatt i folkemordet i 1994. Det ble etter hvert avdekket at en rekke av anklagene er falske, og i mars 2017 slapp han ut av fengsel.
Tidligere etterforskningsleder i Kripos, Håvard Aksnes, slo alarm fordi han mener Nkuranabahizi er uskyldig. I dag bestemte Justisdepartementet at han ikke skal utleveres til Rwanda:
– Det betyr alt for han. Han har vært mistenkt for folkemord siden 2002. Han har vært under etterforskning siden desember 2007. Han satt varetektsfengslet i nesten fire år. Alt dette under trussel om å bli utlevert til diktaturet Rwanda. Nå er trusselen borte. Eugene møter når som helst i en norsk rettssak for å forsvare og renvaske seg. I Rwanda ville han ikke fått en rettferdig rettssak, derfor er dette en gledens dag, sier forsvarer Brynjulf Risnes til Fagbladet.

Justisdepartementet frykter falske anklager
Fagbladet har fått innsyn i vedtaket fra Justisdepartementet. Der står det blant annet: "Saken står i en annen stilling enn da retten prøvde om vilkårene for utlevering var til stede og departementet fattet sitt opprinnelige utleveringsvedtak. Det er innkommet omfattende nytt materiale siden domstolsbehandlingen som kan tyde på at det har fremkommet vitnepåvirkning fra lokale rwandiske myndigheter, som i så fall svekker mistankegrunnlaget mot Nkuranyabahizi". Departementet skriver også at de frykter at han ikke vil få en rettferdig rettssak i Rwanda.
Familien levde i frykt
Clarisse Nkuranabahizi er gift med Eugene, er Fagforbundet-medlem og jobber som sykepleier. Tidligere stod hun fram i Fagbladet og fortalte om familiens situasjon:
– Jeg lever med frykten for at jeg når som helst kan miste mannen min, og barna kan miste faren sin. Vi vil aldri se ham igjen noen gang om han blir utlevert. Rwanda er et land der folk plutselig forsvinner og aldri blir funnet, og ikke et sted jeg kan ta med barna mine til, sier Clarisse, som jobber på sykehjem. Hun stod fram etter at det ble avdekket at et nøkkelvitne fortalte til Kripos at rwandiske myndigheter hadde forfalsket hennes vitneerklæring og at Eugene ikke deltok i drapet på hennes familie.
– Vanskelig land
Land som Storbritannina, Canada, Belgia og Frankrike har sluttet å utlevere folk som er anklaget for folkemord til Rwanda. Grunnen er at det er dokumentert utstrakt bruk av falske anklager, og at folkemord-anklagede ikke får rettferdige rettssaker. I Norge er til sammen 20 rwandere anklaget for folkemord. 17 av sakene er nå henlagt:
– Nå ser det ut som sak etter sak faller sammen. Det viser seg at det florerer med falske anklager. Det er mitt klare inntrykk etter at vi har gjort egne undersøkelser i Rwanda, at det har kommet falske anklager mot alle de 20 i Norge. Dessverre misbrukes folkemordanklager. Det er veldig trist og hindrer at de som virkelig er skyldige blir etterforsket, sier forsvarer Risnes og legger til:
– Det er fryktelig vanskelig for norsk politi å avsløre falske anklager, fordi det er vanskelig å jobbe i Rwanda. Det er et veldig undertrykkende diktatur.

Statsadvokaten: – Glad for avgjørelse
Om det blir videre etterforsking med eventuelt tiltale og rettsak mot Nkuranyabahizi, er opp til Det nasjonale statsadvokatembetet (Nast). Fagbladet sendte spørsmål til Nast om hvordan de stiller seg til at Justisdepartementet snur og stopper utleveringen. Carl Fredrik Fari i Nast skriver dette:
"Det er bra at denne saken nå har fått sin avgjørelse i departementet. Nast tar departementets omgjøringsvedtak til etterretning, og vi vil sette oss nøye inn begrunnelsen. Vi registrerer samtidig at departementet uttaler at det er vanskelig å ta stilling til troverdigheten i innsigelsene fra forsvarer. Slik forstått, medfører imidlertid en manglende mulighet for departementet til å foreta en reell prøving av bevisene at de ikke kan utelukke at det har forekommet vitnepåvirkning. Ettersom siktede nå ikke utleveres til Rwanda for videre straffeforfølgning, vil det måtte foretas en vurdering av om det er grunnlag for å fortsette den tidligere påbegynte norske etterforskingen".