Slik lager LO kravene til lønnsoppgjøret:

Dette er det viktigste utvalget i LO

Hva skal LO kreve av arbeidsgiverne? Langt på vei blir dette avgjort i gruppa som kalles inntektspolitisk utvalg.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

LES OGSÅ: LO: – Tariffresultatet viser at det norske systemet fungerer godt

Mandag 7. mars er den planlagte datoen for starten på årets tariffoppgjør. Men før det er det en omstendelig prosess. LO skal bestemme seg for en felles plattform for tariffpolitikken. Det skjer i inntektspolitisk utvalg.

Utvalget er utpekt av LO-sekretariatet i begynnelsen av hver kongressperiode, og består hovedsakelig av de faste medlemmene i LO-sekretariatet. Det forteller hvor viktig forbundslederne syns dette arbeidet er.

Noe du ikke forstår? Sjekk Tariffleksikonet vårt her!

Få nyhetsbrevet vårt

Ikke et knyst kommer ut

– Det er det viktigste utvalget i LO, fastslår Knut Bodding som leder LOs forhandlingsavdeling.

Men offentligheten får ikke høre noe som helst om hva som blir sagt der.

– Det er tradisjon for at det er ganske pottetett om innholdet i diskusjonene, sier Bodding.

Det er likevel ikke så vanskelig å forestille seg at diskusjonene mellom drevne topptillitsvalgte kan være ganske intense. Den siste uka har det for eksempel blitt enda tydeligere at det er skarp uenighet mellom flere forbundsledere om hva LO skal kreve når det gjelder pensjon. Arbeidsgiverne i privat sektor vil ikke høre snakk om at pensjon skal tariffestes i det hele tatt, mens forbund som Fellesforbundet og Handel og Kontor vil det – samtidig som de er uenige om hva de skal kreve og hvordan det skal skje.

Samlet front utad

Allerede i oktober 2015 begynte utvalget sine ukentlige møter om årets hovedoppgjør. Det fortsetter de med fram til LOs representantskap 23. februar.

Minimalt lekker altså ut fra møtene, men Bodding forteller i korte drag hva som skjer:

– Utvalget bruker mye tid på å komme fram til en felles forståelse av den økonomiske situasjonen, slik at de har et likt utgangspunkt når de senere skal drøfte kravene. Forbundslederne orienterer utvalgets medlemmer om arbeidet i det enkelte forbundet som alle har en prosess når det gjelder utforming av sine krav, forteller han.

Flere forbund har allerede vedtatt sin tariffpolitikk, mens andre gjør det i ukene som kommer.

Til slutt enes utvalget om felles krav.

– Utvalgets medlemmer diskuterer seg fram til en felles plattform som spikres på det siste møtet før representantskapet i LO, sier Bodding.

• Følg oss på Facebook

Utvalget bestemmer

23. februar møtes LOs representantskap med sine rundt 200 representanter fra alle LOs 24 forbund. Representantskapet er LOs høyeste myndighet mellom kongressene. Det vedtar formen for tariffoppgjør og LOs tariffkrav.

Representantskapet har det siste ordet, men bruker ikke å forandre noe på plattformen som kommer fra inntektspolitisk utvalg.

• Les også: Fellesforbundet og Norsk Industri foreslår egen pensjonskonto for alle

• Les også: Fellesforbundet vil ha forbundsvist tariffoppgjør

Powered by Labrador CMS