Ansatte forteller ikke sjefen at de sliter psykisk

En fersk helserapport viser at bare 14 prosent av de som opplever psykiske helseutfordring søker støtte hos lederen sin på jobb.

SAVNER STØTTE: 37 prosent av norske arbeidstakere skulle ønske de fikk mer støtte fra arbeidsgiver enn de gjorde sist gang de hadde psykiske helseutfordringer, ifølge ny undersøkelse.
Publisert Sist oppdatert

Så mange som fire av ti nordmenn opplever at psykiske helseutfordringer har påvirket arbeidsevnen.

Men relativt få varsler sjefen.

Nesten halvparten av disse, 47 prosent, søker hjelp hos lege, psykolog eller en annen form for behandling.

Men det er altså bare 14 prosent som søker støtte hos lederen på jobben.

Arbeidsgiver har et ansvar

Undersøkelsen viser videre at bare 7 prosent deler disse utfordringene med en kollega, og så mange som 20 prosent søker ikke hjelp i det hele tatt.

Tallene er hentet fra Nordisk Helserapport 2025. Analyseselskapet Verian har gjort intervjuer med 4.232 personer i de nordiske landene på oppdrag fra forsikringsselskapet If.

1.031 personer fra Norge er intervjuet til rapporten.

– Arbeidsgivere har et ansvar for forebygging av helseproblemer, og for oppfølging av sykmeldte, sier arbeidspsykolog Thomas Tobro Wøien i pressemeldingen.

Han mener ledere har mulighet til å utgjøre en stor forskjell når ansatte sliter psykisk.

– Nøkkelen ligger ofte i godt samarbeid og en god dialog mellom leder og ansatt, sier psykologen.

Det skal være trygt å si ifra

Ifs undersøkelse viser at 37 prosent skulle ønske de fikk mer støtte fra arbeidsgiver enn de gjorde sist gang de hadde psykiske helseutfordringer. 20 prosent oppgir at de fikk den støtten de trengte.

– Det hører med til historien at ikke alle i undersøkelsen ønsker støtte fra arbeidsgiver, understreker Tobro Wøien.

Han peker på at mange arbeidsgivere er opptatt av psykisk helse, og at mange er gode til å følge opp ansatte som strever.

– Samtidig er det fortsatt ledere som synes det kan være vanskeligere å forstå psykiske lidelser enn fysisk sykdom, og som kjenner seg usikre på hvordan det er best å gå fram overfor en ansatt som strever psykisk. Det er viktig at ledere gjør det trygt å si ifra, understreker han, og legger til:

– Her kan de legge et godt grunnlag ved å bruke enhver anledning til å si tydelig fra til de ansatte at «er det noe som er vanskelig, så kom til meg, så vil jeg gjøre det jeg kan for å støtte og tilrettelegge for deg», sier psykologen.

Sju tips til ledere

  • Vær et medmenneske, ikke en behandler. Når du skal ta initiativ til en samtale med en ansatt som strever, ha som utgangspunkt at dere skal ha en god samtale. Profesjonell hjelp må den ansatte få fra andre. Det er ikke din oppgave.
  • Skap trygge rammer for samtalen. Fortell hvorfor du ønsker en samtale på forhånd, og gjennomfør den på en tid og et sted der dere kan være i fred og ro.
  • Lytt før du gir råd. Du trenger ikke å ha alle svarene med en gang. Det viktigste er først å få en oversikt over utfordringer og muligheter, og invitere til åpenhet. Vær en god lytter.
  •  Hold fokus på det som er relevant for jobben. Hvis problemene er knyttet til privatlivet, er det nok å si at du forstår at det kan være en belastning.
  • Vær tydelig på at medarbeideren er ønsket. Vær tydelig på at du gjerne vil ha medarbeideren i arbeid, og at du vil gjøre det du kan for å bistå. Vær gjerne raus med tilrettelegging i starten, så medarbeider opplever seg sett og forstått – og får tillit til deg som leder.
  • Planlegg tilrettelegging sammen. Spør medarbeideren hvilke arbeidsoppgaver som er overkommelige, og hvilke det er motiverende å beholde. Hvis dere planlegger tilrettelegging sammen, sikrer du at medarbeider er involvert og mest mulig motivert.
  • Gjør så godt du kan. Mange ledere er bekymret for om de tar godt nok vare på medarbeidere som sliter. Om du gjør så godt du kan, er det sannsynligvis godt nok. Vær åpen, og still gjerne spørsmål som «Hva skal til for at jeg skal være den beste lederen for deg framover?».
Powered by Labrador CMS