Orange tidligere kastet ut etter avtalebrudd:
12 kommuner i Sogn og Fjordane inngår nye avtaler med omstridt vikarbyrå
Samtidig som tre helseforetak og landets to største kommuner har avsluttet avtaler med Orange Helse etter påståtte kontraktsbrudd, er Orange Service nå på vei inn i 12 nye kommuner i Sogn og Fjordane.

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Orange Helse driver med utleie av sykepleiere til flere kommuner og sykehus i både Norge og Sverige. Selskapet skriver selv at de har ansatt over 1200 sykepleiere fra Litauen, Latvia, Ungarn og Slovakia siden oppstarten i 2007.
–Jeg tenker at det er rystende at 12 kommuner i Sogn og Fjordane setter Orange Service som nummer en på en liste av flere leverandører. Orange-selskap har en historikk der de ble utelatt fra helseforetakene og fikk avsluttet avtaler med Bergen kommune og Oslo kommune, sier Ann Kristin Førde, som sitter i fylkesstyret i Fagforbundet Sogn og Fjordane. Orange Service AS har nå flere stillingsutlysninger der de søker etter sykepleiere og helsefagarbeidere i Sogn og Fjordane.
Slik endte Peter og Lena i stor gjeld etter å ha jobbet for Orange
– Brudd på drøftingsplikt
Nå har tolv kommuner i Sogn og Fjordane inngått en rammeavtale med fem vikarbyrå som skal stille med folk til sykehjem og hjemmesykepleie. Orange Service, som er eid av Orange Group og mangemillionær Nils Paulsen, er prioritert som nummer en på lista. Det vil si at om en kommune trenger folk, skal de ringe Orange Service først. Det er administrasjonene i kommunene som har ordnet med avtalene, uten at politikere, borgere eller fagforeninger har kunnet si noe:
– Det har ikke blitt drøftet i det hele tatt. Våre hovedtillitsvalgte kontaktet kommunene og ba om å få opplysninger. Vi ble fortalt at det skulle arrangeres et møte. Det ble hevdet at dette hadde blitt drøftet, og at fullmakter var klare. Det stemmer ikke, sier Førde i Fagforbundet.
Vil stoppe avtalen
Hun viser til blant annet Arbeidsmiljøloven og §8 der det slås fast at spørsmål av betydning for arbeidstakeres arbeidsforhold skal drøftes med de tillitsvalgte:
– Vi har sendt et brev til alle rådmennene der vi krever at rammeavtalen blir stoppet frem til at de blir ryddet opp, og de opprettholder drøftingsplikten. Det som har skjedd, er uten tvil et brudd på drøftingsplikten.
– Det kan hende representanter for Orange-gruppen vil argumentere med at de har forandret praksis og driver annerledes nå?
– Det håper jeg virkelig at de har gjort. Vår største utfordring er at det er vanskelig å kontrollere hvordan det blir drevet. Det er vanskelig å få innsyn i nødvendig dokumentasjon for å følge dem opp. Vi er opptatt av arbeidstakernes rettigheter uavhengig av om de kommer fra et vikarbyrå eller om de er fast ansatte i en kommune, sier Ann Kristin Førde i Fagforbundet Sogn og Fjordane. De tolv kommunene som har inngått rammeavtalen, er Bremanger, Fjaler, Hyllestad, Lærdal, Årdal, Askvoll, Eid, Gulen, Stryn, Vik, Vågsøy og Selje. Det var innkjøpsavdelingen i Sogn og Fjordane fylkeskommune som utarbeidet rammeavtalen og anbudene på vegne av kommunene.
Orange kalles inn på teppet i Litauens parlament
Orange-oppslag i Sverige
Orange-eide selskap har også østeuropeiske vikarer i flere svenske kommuner og sykehus. Blant andre SVT og Sveriges Radio har publisert saker om at sykepleierne ikke snakket godt nok svensk, manglende sykepenger, timelønn på 56 kroner og spørsmål om selskapet betaler skatt og sosiale avgifter for sykepleierne i Sverige. Både utleieselskapet i Litauen og vikarbyråene i Norge og Sverige som leide inn sykepleierne, er eid av bergenseren Nils Paulsen. Det er han som eier alle Orange-selskapene, noe også Aftenposten har omtalt. I tillegg til utleie av helsepersonell driver forretningsmannen med eiendom. Sammen med sine to søsken eide han i 2013 eiendom for 1,2 milliarder kroner.