Lederen i Norsk Sykepleierforbund er positiv til «Travel Nurse»- trenden:
– Det er sykepleiers marked, og vi heier på muligheten som sykepleiere har til å skape seg bedre vilkår, uansett sektor
God vikarmulighet: Leder i NSF, Lill Sverresdatter Larsen, mener en tilværelse som omreisende vikar kan være positiv for mange sykepleiere. Hun trekker frem fleksibilitet og lønn som to av årsakene.
Tri Nguyen Dinh
ronnaug.jarlsbo@fagbladet.no
I et intervju med Fagbladet forteller omreisende bemanningsvikar Ann Myhre at hun meldte seg ut av fagforeningen sin, Norsk Sykepleierforbund (NSF), da hun sa opp sin faste jobb og ble vikar. Hun begrunnet utmeldingen med at hun ikke synes verken NSF eller Fagforbundet «virker særlig interessert i vikarer».
– Og når jeg ikke blir ivaretatt, må jeg være min egen lykkes smed, sier Myhre.
Elsker sitt nye sykepleierliv: Sykepleier Ann Myhre sa opp jobben etter 16 år i offentlig helsevesen for å bli omreisende vikar. De siste tre månedene har hun vært i Havøysund, blant annet på sykehjemmet hvor Fagforbund-medlem Eldbjørg Mathisen (84) er pasient.
Marie Louise Somby/Árvu
Får flere vikarsaker
Myhre forteller at hun tidligere har foreslått for NSF at de burde ha en egen person som tar seg av vikarer, og mener Fagforbundet burde gjøre det samme.
Fagforbundets leder for helse og sosial, Iren Luther, understreker at Fagforbundet først og fremst er opptatt av hele, faste stillinger, og at samfunnet blant annet av hensyn til pasientsikkerhet må løse årsakene til at folk ønsker å jobbe som omreisende vikarer.
Fokus på hele stillinger: Iren Luther, som er leder for seksjon helse og sosial i Fagforbundet, mener samfunnet først og fremst bør løse årsakene til at folk ønsker å bli omreisende vikarer, fremfor å ha en fast jobb i offentlig sektor.
Marte Bjerke
Leder Lill Sverresdatter Larsen i NSF har en annen tilnærming. Hun skriver i en epost til Fagbladet at organisasjonen har mange medlemmer i bemanningsbransjen, og også fokus på ivaretakelse av denne gruppen i opplæringen av tillitsvalgte, i tillegg til sitt arbeid sentralt.
– NSF mottar mange saker fra innleide vikarer som har behov for bistand, og vi følger opp for å hjelpe dem med å få det de har krav på. Særlig vårt fylkeskontor i Oslo mottar mange henvendelser, og har derfor også dediserte rådgivere som jobber med dette, skriver Sverresdatter Larsen.
Hun skriver videre at sakene fra bemanningsvikarer blant annet omhandler at de får vesentlig lavere pensjonsopptjening enn i sykepleierpensjonsordningen, og at sykepleiere i bemanningsbyrå for ofte går glipp av mange tariffavtalte goder som ikke omfattes av likebehandlingsreglene.
Heier på muligheter
Sverresdatter Larsen mener «travel-nurse»-trenden kan være positiv:
– Det er sykepleiers marked, og vi heier på muligheten som sykepleiere har til å skape seg bedre vilkår uansett sektor. Travel-nurse er et slikt marked. Den måten å arbeide på kan være spennende for mange, og det kan både være høyere lønn og mer fleksible arbeidstider.