LO Media
Ansvarlig redaktør i Fagbladet
Fire av ti medlemmer i Fagforbundet har ennå ikke bestemt seg for hva de skal stemme ved høstens kommunevalg. Det kommer fram i en fersk medlemsundersøkelse.
Blant de som har bestemt seg, er partifordelingen ifølge forbundets analyseavdeling omtrent som før tidligere valg, men andelen usikre velgere har økt betraktelig.
Før valgene i 2019 og 2021 svarte 30 prosent at de ennå ikke hadde bestemt seg for parti. I år har hele 40 prosent ikke tatt stilling. Ennå.
Det kan være ulike grunner til usikkerheten, men en av dem er nok bekymringen for egen lommebok, kombinert med skuffelsen over hittil manglende politiske løsninger på den såkalte dyrtida.
Mange av Fagforbundets medlemmer opplever svært trange økonomiske tider uten særlig store utsikter til bedring. I den samme undersøkelsen svarer sju av ti at de uroer seg for økonomien, 13 prosent har bedt om hjelp til å klare nødvendige utgifter og 3 prosent har stått i matkø.
Når årets relativt gode lønnsoppgjør ser ut til å bli spist opp av økte priser, er det betimelig å spørre om det virkelig er vanlige folks tur.
Partiene på venstresida, og Arbeiderpartiet spesielt, har gjennom sin lange historie alltid hentet velgere fra fagbevegelsen. Denne støtten kan de ikke lenger kan ta for gitt.
De taper terreng, også blant dem de regner som sine egne. I 2021 endte imidlertid 80 prosent av medlemmene i Fagforbundet med å stemme rødgrønt. Hvor de usikre lander i år, gjenstår å se.
At så mange sitter på gjerdet, gir i hvert fall et håp for venstresida. Om de klarer å gjenskape tiltro og oppslutning, er det mange stemmer å hente «hjem».
En avgjørelse fra Trygderetten kan få store konsekvenser for Nav.
Kasper Holgersen
GARASJE: Den enkle garasjen tilfredsstiller ikke et eneste HMS-krav, men nå kommer endelig en ny stasjon i Grovfjord. Verneombud Bjørn-Atle Johnsen er i mål etter sju års arbeid for ny stasjon.
Werner Juvik
DUO: Mette Nord og Jørn Eggum leder de to største LO-forbundene. Representanter fra ledelsen og fagfolk i begge forbund har møttes for å snakke om AFP i privat sektor.
Jo Straube/Håvard Sæbø
RESULTAT: Oppfølging og tilrettelegging er noko av stikkorda for at dei tilsette ved Kantarellhjemmet i Oslo har fått ned sjukefråveret. Frå venstre Shammim Andreassen Shahid, Birthe Wold Myhre, Evangeline Morales, Mustapha Yacoubi, og Ewa Adamski.
Øystein Windstad
Bensinavgiftene blir relativt sett lavere neste år.
Beate Oma Dahle / NTB
ØNSKE: Det vi trenger er å få økt fribeløpet før trygda til uføre blir redusert, mener Elisabeth Thoresen (i midten).
Simen Gald, Arbeids- og inkluderingsdepartementet