–⁠ Alle er oppsatt på en forhandlingsløsning

– Vi er veldig oppsatt på å bli enige gjennom en forhandlingsløsning, sa forhandlingsleder Jan Davidsen i LO Kommune da mellomoppgjøret i kommunesektoren startet i formiddag.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Også forhandlingslederne fra Unio, Akademikerne og YS var enige om at det er viktig å vise at partene i kommunesektoren klarer å forhandle seg fram til løsninger, og ikke alltid må gjennom en mekling for å få et resultat.

Forhandlingsfristen er tirsdag 30. april. Hvis partene ikke klarer å bli enige innen fristen, går oppgjøret til mekling.

Oppgjøret i staten startet 12. april, og har samme forhandlingsfrist som kommuneoppgjøret. Erfaringsmessig vil framdriften i statsoppgjøret påvirke framdriften i oppgjøret for kommunene.

Medlemmenes kjøpekraft

I utgangspunktet krever LO Kommune et generelt tillegg til alle, samt nye minstelønnssatser fra 1. mai.

– Hovedoppgaven i mellomoppgjøret blir å sikre medlemmenes kjøpekraft. I tillegg må vi få kompensert mindrelønnsutviklingen sammenliknet med industrien og med de gruppene i kommunesektoren som har lokal lønnsdannelse, sa Davidsen.

Denne siste gruppen er i hovedsak det kommunale ledersjiktet.

I tillegg ønsker LO Kommune å ta uførepensjonen inn i dette oppgjøret. Regjeringen er ikke ferdig med nye regler for uførepensjonen, og siden dette også ligger inne som en del av avtaleverket i kommunesektoren, ønsker arbeidstakerorganisasjonene å bli enige om å forhandle en ny tilpasset avtale når regjeringen er klar med ny uføretrygd..

– Vårt krav vil bli at kjøpekraften opprettholdes for alle sammenliknet med dagens ordning, sier Klemet Aaby som er leder i LO Kommune.

Nøktern ramme

Forhandlingsleder Per Kr. Sundnes i kommunenes arbeidsgiverorganisasjon KS berømmet arbeidstakerne for realistiske krav.

– Vi har en trang ramme i år, sa Sundnes, som ikke ønsket å mene noe om hva slags tilbud KS vil komme med.

Det er berammet et nytt møte mellom partene tirsdag i neste uke.

Profilen er viktig

Det private LO–NHO-oppgjøret endte med en økonomisk ramme på 3,4 prosent, og en tydelig lavlønnsprofil.

– Det er klart profilen i det private oppgjøret gir oss en dytt, men jeg tror fortsatt profilen i KS-oppgjøret kan bli en utfordring, sier Klemet Aaby.

– Spesielt i år som den økonomiske rammen er trang, blir det viktig å treffe riktig med tilleggene, legger han til.

Powered by Labrador CMS