JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Suksess med verving av medlemmer

Slik ble de superververe i Bergen

STRUKTURERT OG SYSTEMATISK: Fauzia Hussein-Wiik, leder i Fagforbundet Helse Bergen, har lagt ned mye arbeid for å systematisere vervearbeidet og for at Fagforbundet skal bli mer synlig  på arbeidsplassene.

STRUKTURERT OG SYSTEMATISK: Fauzia Hussein-Wiik, leder i Fagforbundet Helse Bergen, har lagt ned mye arbeid for å systematisere vervearbeidet og for at Fagforbundet skal bli mer synlig på arbeidsplassene.

kathrine Geard

Synlige, systematiske og strategiske. Det er suksessoppskriften bak vervearbeidet til Fagforbundet Helse Bergen.

2017062009202820230821171436

ingeborg.rangul@fagbladet.no

– I år har vi vervet veldig mange i forskjellige yrkesgrupper, sier Fauzia Hussain-Wiik, leder i Fagforbundet Helse Bergen.

De er en stor fagforening med 1756 medlemmer. De er opptatt av at de tillitsvalgte som vil bruke tid på verve nye medlemmer, blir frikjøpt.

Med tillitsvalgte i mange ulike foretak, må Fagforbundet jobbe systematisk.

– Vi har valgt at de tre seksjonslederne i Seksjon kontor og administrasjon, Seksjon helse og sosial og i Seksjon samferdsel og teknisk er frikjøpt ti prosent for å ha ekstra tid til å planlegge arbeidsplassbesøk. Utfordringen er å få tillitsvalgtapparatet til å strekke til. I dag er vi 50 tillitsvalgte.

Hussain-Wiik organiserer de tillitsvalgte i samarbeid med styret. Hun mener det er viktig å være flere for å få gjennomslag og godt skolerte tillitsvalgte er høyt prioritert.

KAKE-OPPMERKSOMHET: Fagforbundet Helse Bergen vet å sette pris på de ulike medlemsgruppene sine.

KAKE-OPPMERKSOMHET: Fagforbundet Helse Bergen vet å sette pris på de ulike medlemsgruppene sine.

PRIVAT

Aktiv fagforening

Fagforbundet Helse Bergen jobber mye for å være synlige.

– Vi arrangerer vervekonkurranser med kake til arbeidsplassen som premie.

En egen Facebook-side er fylt med faglige saker rettet mot medlemmene. I tillegg presenterer de tillitsvalgte seg og skriver litt om hvem de er og hvor lenge de har vært aktive og hvor de jobber.

– Dette får mange treff og settes stor pris på. Medlemmene vet litt mer om hvem de kan kontakte.

I tillegg legger de ut oppfordring om å melde seg på konferanser, faglige nyheter og gir oppmerksomhet til medlemmer i de ulike yrkesgruppene.

Til påske delte de ut påskeegg med godteri til medlemmer på Haraldsplass Diakonale sykehus. På Bioingeniørenes dag 15. april hyllet de yrkesgruppa for den viktige jobben de gjør. På kontoransattes dag 27. april arrangerte fylkeslaget en konferanse med temaet taushetsplikt og yrkesetikk.

Alltid synlige

Når det årlige mosjonsarrangementet «Jentegangen» arrangeres i Bergen, går alle medlemmer i Fagforbundet sammen.

– Vi er veldig synlig i røde t-skjorter og med røde ballonger, sier Hussain-Wiik.

Fagforbundsukene i juni og desember er planlagt i detalj. Ukene planlegges av alle tillitsvalgte på en stor samling.

– Vi har aktiviteter hver dag. Det har vært en stor suksess, sier Hussein-Wiik. De verver ikke så mange disse ukene, men er veldig synlige.

– Den effekten merker vi når vi er på arbeidsplassbesøk. Da kommer folk til oss. Og vi har ikke fått noen negative kommentarer, sier hun.

Vellykket verveplan

– Utfordringen er at det er mange uorganiserte på sykehusene. For å få flere medlemmer, må vi være synlige og systematiske. Dette jobber vi mye med i verveplanen, som inneholder alt av konkrete tiltak, inkludert opplæring av tillitsvalgte, planlegging, informasjon og nettsider.

– Dette prøvde vi for første gang i fjor, og det fungerte så godt at vi fortsetter i år, sier Hussein-Wiik.

Satser på sykehusene

I 2015 bestemte forbundsstyret i Fagforbundet at det skulle settes ekstra ressurser inn mot sykehus blant annet for å styrke vervearbeidet.

– Høyskolegruppene er også våre medlemmer, og vi har økt satsingen på disse gruppene på sykehusene. Da er bredden i kompetansen til de tillitsvalgteviktig for å nå alle gruppene, sier Sylvi Nergård, som er administrativt ansvarlig for verving i Fagforbundet.

Verver og mister medlemmer

Fagforbundet skal være mer aktive i vervingen, men skal også jobbe for å beholde medlemmer. Etter at medlemmene er vervet, skal fagforeningen gjennomføre en velkomstsamtale.

– Vi verver bra, men vi mister også medlemmer. Noen av årsakene er at de føler de ikke har fått hjelp, gått over til andre profesjonsforbund, noen liker ikke støtten til Palestina eller pengestøtten til Arbeiderpartiet, og så er det noen som syns kontingenten er for høy.

Flere unge medlemmer

I dag er det stadig flere uten tariffavtaler som ønsker å bli medlem i Fagforbundet.

– Dette viser en stadig oppsplitting av arbeidslivet. Ansatte er underbetalt og uten rettigheter mange tidligere har tatt som en selvfølge. I tillegg ser vi at det er en økning i antall unge medlemmer, forteller Nergård.

Vervetips

• Ha en plan på vervearbeidet.

• Lær opp de tillitsvalgte som skal verve.

• Gå på arbeidsplassbesøk/stå på stand.

• Vær synlig, spander kaffe/te, ha med brosjyrer.

• Snakk med nye medlemmer

• Planlegg aktivitetene, f.eks. kortkurs eller kaffekurs som kan arrangeres i en kaffe- eller lunsjpause.

• Bruk Fagforbundsukene til å arrangere en drømmedag som viser hvordan Fagforbundet mener det burde være på en arbeidsplass ved å styrke bemanningen. Et annet tips er å dele ut matpakke og informasjon når folk kommer på jobb.

For å få flere medlemmer, må vi være synlige og systematiske.

Fauzia Hussain-Wiik, leder i Fagforbundet Helse Bergen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy