INYRKE: Flere vil bli gjøre som Jenny Fossan, utdanne seg til helsefagarbeider. Her er hun fotografert mens hun øvet til verdensmesterskap i yrkesfag, som hun vant, mens veileder og dommer Yvonne Soggemoen følger med.
Marius Fiskum
kathrine.geard@fagbladet.no
Utdanningsdirektoratet legger fredag 15. mars fram en samlet og kvalitetssikret statistikk over årets søkning til offentlige videregående skoler og til læreplass. Men de foreløpige tallene fra flere fylkeskommuner tyder på at den positive trenden for yrkesfagene fortsetter. Stadig flere har fag som helse- og oppvekst, bygg- og anleggsteknikk, service og samferdsel eller elektro som sitt førstevalg.
På rett vei i Oslo
I Oslo øker antallet elever som ønsker yrkesfaglig utdanning for det tredje år på rad. Det gjelder blant annet innen helse- og oppvekstfag og bygg og anlegg - sektorer der kommunen garanterer læreplass til søkere.
– Det betyr at vi er på rett vei, men samtidig må vi fortsette arbeidet med å vise hvilke muligheter det ligger innen yrkesfag, sier byrådsleder Raymond Johansen i en pressemelding.
Byrådet i Oslo har i flere år arbeidet for å få flere til å velge yrkesfag, blant annet gjennom Yrkesveien og Oslomodellen for et anstendig arbeidsliv. Byråd for oppvekst og kunnskap, Inga Marte Thorkildsen, tar årets søkertall som et tegn på at elevene har forstått at yrkesfag er et trygt valg som gir spennende muligheter i arbeidslivet.
Helse i Rogaland
I Rogaland har 52 prosent et yrkesfag som sitt første ønske. Her har helse- og oppvekstfag fått en søkerboom i seinere år. Faget er fortsatt det mest populære med 14,7 prosent av søkere på Vg1. Men interessen for teknikk og industriell produksjon øker nå mest i Rogaland.
Det betyr at utviklingen har snudd for dette faget etter en periode med kraftig fall i søkermassen under og etter oljekrisa.
– Grunnen til at mange velger yrkesfaglig program i Rogaland handler nok om at faglært arbeidskraft alltid har stått sterkt her, sier Helge Eide, seksjonssjef i opplæringsavdelingen til Stavanger Aftenblad.
Hedmark og Nordland
Også i Hedmark har drøyt 52 prosent søkt på yrkesforberedende utdanningsprogram. Her har helse- og oppvekstfag den største veksten i antall søkere. Det er også flere som søker bygg- og anleggsteknikk og teknikk og industriell produksjon.
I Nordland velger hele 56,3 prosent yrkesfag. Populære fag i år er blant annet naturbruk, teknisk og industriell produksjon og helse- og oppvekstfag. I motsatt leir er bygg og anleggsteknikk som har en nedgang i søkingen.
Teknikk i Telemark
I Telemark er det teknikk og industriell produksjon som har størst vekst, melder Varden. Flere søker dessuten på restaurant og matfag, mens antallet søkere har gått litt ned for både elektrofag og helsefag.
Restaurant og matfag er også trendy i Oppland med en økning i antall søkere på 26 prosent. Hakk i hæl følger service og samferdsel, samt design- og håndverksfag, med henholdsvis 22 prosents og 21 prosents økning. Søkningen til helse- og oppvekstfag økte med ni prosent. Vinneren er imidlertid Kunst, design og arkitektur, som i år har en økning på hele 73 prosent. Samlet er andelen som søker yrkesfag i Oppland 52 prosent.
Statistikken for søkningen til yrkesfag i Østfold viser en oppgang for service og samferdsel, og en nedgang til elektrofag, bygg- og anleggsteknikk og design og håndverk, skriver Sarpsborg Arbeiderblad.
GARASJE: Den enkle garasjen tilfredsstiller ikke et eneste HMS-krav, men nå kommer endelig en ny stasjon i Grovfjord. Verneombud Bjørn-Atle Johnsen er i mål etter sju års arbeid for ny stasjon.
Werner Juvik
DUO: Mette Nord og Jørn Eggum leder de to største LO-forbundene. Representanter fra ledelsen og fagfolk i begge forbund har møttes for å snakke om AFP i privat sektor.
Jo Straube/Håvard Sæbø
Håvard Sæbø
RESULTAT: Oppfølging og tilrettelegging er noko av stikkorda for at dei tilsette ved Kantarellhjemmet i Oslo har fått ned sjukefråveret. Frå venstre Shammim Andreassen Shahid, Birthe Wold Myhre, Evangeline Morales, Mustapha Yacoubi, og Ewa Adamski.
Øystein Windstad
Bensinavgiftene blir relativt sett lavere neste år.
Beate Oma Dahle / NTB
ØNSKE: Det vi trenger er å få økt fribeløpet før trygda til uføre blir redusert, mener Elisabeth Thoresen (i midten).
Simen Gald, Arbeids- og inkluderingsdepartementet