Stolt av å ta helsefag
Når Sarah Hassel og Monica Åsmul forteller at de går på helse og omsorg, sier medelevene: «Å, du skal tørke folk i ræva!»

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
– Det var da voldsomt, repliserte Ap-leder Jonas Gahr Støre da han fikk utsagnet referert på Tiller videregående skole i Trondheim i forrige uke.
– Men det er sånt vi får høre, svarte Sarah og Monica tilbake.
Gahr Støre var på Tiller sammen med Fagforbundets leder Mette Nord. Begge er med god grunn opptatt av frafallet i videregående skole, og ikke minst den synkende interessen for yrkesfag.
Taperlinja
Heldigvis lar ikke Sarah og Monica seg knekke:
– Vi er fullstendig klar over at vi går på en lavstatusskole og at linja vår blir kalt taperlinja, men vi vet også at helse og omsorg handler om mye mer enn å tørke romper. Førsteåret er vi innom alt fra hudpleie til ambulanse. Vi har ni forskjellige retninger vi kan gå i. Vi får veiledning for eksempel av ambulansepersonell som kommer hit til skolen, og vi har demo-rom der vi kan øve på hverandre.
Samtidig tror jentene det hadde hjulpet på statusen om de hadde fått et tredje skoleår, så de kunne ha tatt studiespesialisering etter lærlingperioden. De tror færre ville droppet ut da.
Fagforeningslederen og partilederen lyttet med interesse. Jentene fortsatte:
– Selv har vi valgt helse og omsorg fordi vi vil jobbe med eldre. Vi synes det er meningsfullt arbeid, og skal snart ut i praksis. Vi kommer tilbake med masse erfaring.
Må framsnakkes
– Jeg synes dere har en velreflektert tilnærming, kommenterte Mette Nord:
– Det er jo litt spesielt at dere blir kalt taperlinje, for det er ingen grunn til å snakke ned yrkesvalget dere har gjort.
Gahr Støre fulgte opp:
– Tvert om. Valget deres bør framsnakkes. Vi har et samfunnsansvar for å ta vare på de eldre.
– Nettopp, sa Sarah og Monica: - Det er derfor vi velger som vi gjør.
Elevene på helse og sosial fikk også skryt av lærerne for å gjennomgå en stor personlig vekst det første året. Mange som har vært skoleleie i ungdomsskolen får nye fag som de trives med, og blomstrer deretter.
Gahr Støre ville gjerne ha med et poeng til:
– Det er viktig at dere fortsetter løpet deres helt inn. Hvis for mange av dere bytter over til studieforberedende før dere har fått fagbrevet, vil vi ha stor mangel på fagarbeidere når eldrebølgen setter inn. Det skjer i praksis i morgen.
Mette Nord la til:
– Husk at ingen løp er stengt for dere hvis dere fullfører yrkesfaglig utdanning. Der er elevene på studiekompetanse langt svakere stilt.
Yrkesfag i mindretall
Møtet mellom Sarah, Monica, Mette og Jonas skjedde etter at de to sistnevnte hadde holdt korte appeller for alle elevene på bygg og anlegg og helse og sosial på Tiller. Utviklingen på skolen illustrerer godt hva som skjer i hele skolenorge: For første gang er yrkesfagelevene i mindretall på skolen. Søkningen går rett og slett ned.
Ikke minst skyldes det foreldrenes holdninger. Flere steder har skolene sett seg nødt til å gjennomføre «Ikke gjør som mora di sier»-kampanjer. På Tiller kunne lærerne fortelle om mangel på lærlinger i mange fag. Mange av elevene er sikret jobb lenge før de har fullført skolen. Blant dem er gutter som velger helse og omsorg, og Jonas Gahr Støre skrøt av guttene som gikk med «Menn i pleie og omsorg»-t-skjorter.
Litt stort
Steffen Sandberg, Andreas Markopulos, Martin Østraat og Fredrik Fjerstad hadde ikke t-skjorter. Derimot har alle fire hoppet til helse fra andre fag etter første år – dels service, dels elektro. De angrer ikke, og de skrøt av seansen med Nord og Gahr Støre.
– Så dette er ikke noe dere stiller opp på bare fordi dere må?
– Absolutt ikke. Dette er litt stort for oss. Vi blir inspirert til å gjøre det bedre på skolen.
– Hvorfor har dere byttet til helse og sosial?
– Vi har lyst til å jobbe med folk og bidra til å gjøre verden til et bedre sted, sier de fire nærmest i kor, tilsynelatende upåvirket av medelevene som tror alt på helse og omsorg handler om å tørke pasientene bak. De fire har dessuten ganske forskjellige yrkesplaner, inkludert psykologi og sykepleie.
Gratulerer!
I appellen til de unge kom Mette Nord først og fremst med en innstendig oppfordring:
– Fullfør! Norge trenger praktikere! Skaffer du deg en yrkesutdanning, for eksempel som helsefagarbeider, er det virkelig bruk for deg. Kanskje er det ikke like fristende for alle å stelle gamle. Da kan det være lurt å tenke over hvordan vi vil at våre egne besteforeldre skal ha det. Selvsagt ønsker vi det beste for dem. Derfor vil jeg gratulere dere med valget av skole, sa hun.
Jonas Gahr Støre uttrykte takknemlighet:
– Vi er heldige som har dere! Jeg vil takke for at dere valgte denne utdanningen. Dere kommer til å være med på å bygge landet, og dere får en av de mest spennende byggeoppgavene, sa han, og høstet spontan applaus da han tilsto at han var skaptrønder.
Ganske dumt
Evelyn Oldervik nådde først fram til Gahr Støre etter innledningene. De ble stående lenge og snakke:
– Jeg skal bli barne- og ungdomsarbeider, og ville vite hvorfor jeg ikke får jobbe med ungdom i praksisperioden.
– Hva svarte han?
– At han skulle undersøke. Vi hadde muligheten før. Nå har den blitt fjernet. Jeg skal jobbe med ungdom når jeg er ferdig, og er lovet lærlingplass i fritidsklubb. Derfor synes jeg det er ganske dumt at jeg må jobbe seks uker på SFO og i barneskolen.
Etter de innledende samtalene ble Nord og Gahr Støre vist rundt på skolen, og fikk møte vordende rørleggere, blikkenslagere, tømrere og transportarbeidere.
Over alt møtte de ungdommer med tro på ei framtid som yrkesfagarbeidere. Det dårlige omdømmet virket ikke å ha slått inn blant dem som har valgt yrkesfag.