Praksisnær utdanning

– Vi legger vekt på at utdanningen vår skal være praksisnær, sier Kirsti Nordhaug, teamleder og faglærer på Fagskolen i Oslo.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Utdanningen skal gi kompe­tanse i å veilede brukere og pårørende, lærlinger og kolleger.

– Det er mye pedagogikk på studiet som er anvendbart på mange arbeidsplasser, sier Nordhaug, som selv underviser i veiledning.

Studiet retter seg mot alle med yrkesfaglig opplæring som helsesekretær, helsefagarbeider, omsorgsarbeider, tannhelsesekretær eller barne- og ungdomsarbeider. Det er også mulig å bli tatt inn på studiet etter vurdering av realkompetanse.

Ny forståelse

Faglæreren framholder at studentene bringer med seg verdifull erfaring fra yrkeslivet.

– Vi tar for oss virkelige arbeidssituasjoner som de ønsker veiledning i. Faget stimulerer til etisk refleksjon, gruppeprosesser og samarbeid. Kommunikasjon og samhandling går som en rød tråd gjennom hele utdanningen.

Vi ser en enorm utvikling av studentene både personlig og faglig. Jeg forstår ikke at noen kan tilegne seg det bare ved nettstudier, sier Kirsti Nordhaug.

Praksis på egen jobb

På veiledningsstudiet kan studentene ha praksisperioden på sin egen jobb, og kompetansen kommer arbeidsplassen til gode. Vi ønsker tett dialog med arbeidsgiver om samarbeidsprosjekter. Er det ting de ønsker å få belyst, er praksisperioden en god anledning.

Faglærerne strekker seg langt i å bistå studentene sine. – Så sant vi kan, gir vi stu­dentene veiledning på nett ut over skole­tiden, sier teamlederen.

Offentlig og gratis

Mange private fagskoletilbud er dyre, men utdanningen på den offentlige Fagskolen i Oslo er gratis. Skolebøker må elevene bekoste selv, og utdanningen gir rett til støtte fra Lånekassen.

– Vi samarbeider med de andre fagskolene i Østlandsområdet om fagplaner og kvalitetssikring, vi deler undervisningsmateriell og sensurerer for hverandre. Modul 1 er felles for alle helsefagene. Har du tatt modul 1 på en skole, kan du ta andre året med for­dypning et annet sted, opplyser Kirsti Nordhaug.

Powered by Labrador CMS