I GANG: Ålesund-ordfører Håkon Lykkebø Strand (Frp) håper å kunne bytte leverandør av pensjon allerede fra 2025 – dersom det er det de bestemmer seg for.
Paul Kleiven / NTB
berit.baumberger@fagbladet.no
KLP sendte nylig ut en pressemelding om rekordstor tilbakebetaling til kommunene som har pensjon gjennom dem.
De overfører i år 21,4 milliarder kroner tilbake til kommunenes premiefond – og det er mer enn noen gang før. Pengene kan brukes til å betale kommende pensjonsregninger.
{s1}
LES OGSÅ: Gigantoverføring fra KLP
Tre aktører
I praksis består «markedet» for kommunal tjenestepensjon av tre ulike aktører i Norge i dag:
• Det dominerende KLP, som er eid av kommuner og helseforetak, som også er kunder.
• Selvstendige kommunale pensjonskasser, som for eksempel i Oslo, Bergen og Trondheim.
• Storebrand, en privat, børsnotert aktør, som har tilbudt tjenestepensjon siden 2020.
DOMINERER: KLP er eid av kommuner, helseforetak og bedrifter med offentlig tjenestepensjon i selskapet. Over 900.000 personer har pensjonen sin her.
Ørn E. Borgen / NTB
Kapret sju kommuner
Siden Storebrand kom inn på markedet, har de «kapret» sju kunder: Vestland fylkeskommune, Øygarden, Bjørnafjorden, Askøy, Ulstein, Strand og Austevoll.
I Ålesund og på Stord er det nå varslet anbudsprosesser. Begge steder ble en Ap-ordfører byttet ut med en Frp-ordfører i fjor høst.
– Pensjon koster mye penger for kommunene, så det er naturlig at man ser om det finnes alternative tilbud. Det politiske skiftet i fjor høst gjør også at vi ser at flere kommuner vil planlegge anbud. Vi forventer at ti eller flere kommuner melder seg på i løpet av året, sier Jon Hippe, leder for offentlig sektor i Storebrand.
I løpet av noen uker blir det klart hvor mye Storebrand vil betale tilbake til kommunenes premiefond, ifølge Hippe.
VIL VOKSE: Jon Hippe, leder for offentlig sektor i Storebrand, forventer at ti eller flere kommuner åpner for anbudsprosesser i løpet av året. Bildet er tatt da Hippe arbeidet i Fafo.
Martin Guttormsen Slørdal
Vil snu alle steiner
Ålesund-ordfører Håkon Lykkebø Strand (Frp) håper å få gjennomført anbudsprosess i løpet av året:
– Vi vedtok i budsjettet i fjor at vi skal få en sak på det i løpet av året. Det er en lang prosess, men målet er at vi kan bytte leverandør fra 2025 – dersom det er det vi bestemmer oss for, sier Lykkebø Strand.
– Hvorfor vil dere bytte leverandør?
– Vi ser at noen andre kommuner og fylkeskommuner gjør det, og vi er i en presset økonomisk situasjon. Vi har sagt at vi skal snu alle steiner, og da inkluderer det også å se på om det finnes penger å spare på en annen pensjonsordning. Konkurranse er bra, sier Lykkebø Strand.
– Siden pensjonen i offentlig sektor er regulert etter tariffavtaler, betyr det at den nye tilbyderen uansett må tilby vilkår i tråd med gjeldende tariff, sier han.
BYTTET: Terje Søviknes (Frp) sin kommune gikk fra KLP til Storebrand.
Heiko Junge / NTB
Bjørnafjorden kommune, der Terje Søviknes (Frp) er ordfører, er altså en av kommunene som har gått fra KLP til Storebrand. Nå registrerer Søviknes at KLP sender rekordmye tilbake til kommunenes premiefond.
– Nå er vi i Storebrand, så vi er spente på resultatet der, sier Søviknes til Fagbladet.
HEIER PÅ KLP: – Vi mener at et gjensidig tilbud – der kundene også eier selskapet – er noe som tjener kundene over tid, sier Odd Haldgeir Larsen, KLP-styremedlem og nestleder i Fagforbundet.
Leif Martin Kirknes
Ingen oversikt
Odd Haldgeir Larsen er styremedlem i KLP og nestleder i Fagforbundet.
– Vi har foreløpig ingen oversikt over hvor mange kommuner som har varslet anbud, men vet at det ligger inne såkalte verbalforslag om dette i noen kommuner, sier Larsen til Fagbladet.
– Dette er noe kommunene må bestemme selv, men vi mener at KLP er et godt alternativ. Vi mener at et gjensidig tilbud – der kundene også eier selskapet – er noe som tjener kundene over tid, sier han.
Storebrand har også tidligere vært inne i markedet for offentlig tjenestepensjon, men trakk seg ut i 2012. Selv om de fortsatt er en miniputt sammenlignet med KLP, mener de selv at de «vokser raskt», ifølge Storebrands Hippe.
NESTOR: - Pensjonsordninger er veldig langsiktige investeringer, så dette er ikke som å skifte en bil for kommunen, men noe man må sjekke grundig, sier professor emeritus Thore Johnsen.
Marit Hommedal / NTB
– Fornuftig å snuse
Thore Johnsen er professor emeritus ved NHH Norges Handelshøyskole i Bergen og en veteran innen forskning på pensjonsforvaltning.
– KLP er et solid selskap, men de har godt av litt konkurranse. Jeg synes det er fornuftig at kommunene sjekker litt rundt. Men pensjonsordninger er veldig langsiktige investeringer, så dette er ikke som å skifte en bil for kommunen, men noe man må sjekke grundig, sier Johnsen.
– Pensjonen må tilbys på samme vilkår for den enkelte pensjonsmottaker, i henhold til tariffavtalen. Hvordan kan man da tjene penger i dette markedet?
– Konkurransen ligger i kostnadene på administrasjonen av selve tjenesten, men også i evnen til å oppnå avkastning ut over garantien. KLP har vist seg dyktige her, men jeg mener likevel det kan være fornuftig å snuse på markedet, uten at man nødvendigvis behøver å skifte leverandør, sier Johnsen.
– I 2012 trakk Storebrand seg ut av markedet. Hva skjer hvis det skjer igjen?
– Jeg tror ikke det er et så stort spørsmål, fordi dette er kontrakter som gir kommunene gode garantier. Så det vil ikke bare være å si opp avtalen fra Storebrand sin side. Kommunene er relativt beskyttet sånn sett, sier Johnsen.
KLP er et solid selskap, men de har godt av litt konkurranse.
Thore Johnsen, professor emeritus ved NHH Norges Handelshøyskole i Bergen
DUO: Mette Nord og Jørn Eggum leder de to største LO-forbundene. Representanter fra ledelsen og fagfolk i begge forbund har møttes for å snakke om AFP i privat sektor.
Jo Straube/Håvard Sæbø
Håvard Sæbø
RESULTAT: Oppfølging og tilrettelegging er noko av stikkorda for at dei tilsette ved Kantarellhjemmet i Oslo har fått ned sjukefråveret. Frå venstre Shammim Andreassen Shahid, Birthe Wold Myhre, Evangeline Morales, Mustapha Yacoubi, og Ewa Adamski.
Øystein Windstad
Bensinavgiftene blir relativt sett lavere neste år.
Beate Oma Dahle / NTB
ØNSKE: Det vi trenger er å få økt fribeløpet før trygda til uføre blir redusert, mener Elisabeth Thoresen (i midten).
Simen Gald, Arbeids- og inkluderingsdepartementet
ØKT LØNN: Helsefagarbeiderne i Røyrvik skal få høyere lønn.
Gorm Kallestad / NTB