MEKLING: EL og ITs delegasjon utenfor Riksmekleren på mandag.
Leif Martin Kirknes
leif.kirknes@lomedia.no
– Helheten i oppgjøret ble bra, sier Ingrid Myran som deltok i forhandlingene for Fagforbundet.
Ingrid Myran i Fagforbundets forhandlingsenhet er fornøyd med helheten i oppgjøret.
Fagforbundet
EL og IT Forbundet er avtalepart på avtalen med Energi Norge, og Fagforbundet har en samarbeidsavtale med El og IT Forbundet. De to forbundene har sittet på samme side av bordet under meklingen.
Minstelønnsøkning på over 27.000
Resultatet etter energimeklingen innebærer en økning på 5,6 prosent på alle kronesatsene, en minstelønnsøkning på over 27.000 kroner, og krav om kjønnsdelte garderober. Det forklarer Bjørn Fornes, leder av EL og IT Forbundets forhandlingsavdeling, i en melding sendt ut like før klokka halv fem i natt.
Varslingsfristen strammet inn, kravet til standarden på innkvartering under arbeidsreiser økt, og en kompensasjonsordning for rotasjoner med ekstra lange arbeidsdager innført, legger han til.
– Dette er generelle forbedringer i vilkårene til ansatte som reiser på oppdrag som innebærer overnatting. Vi har også fått på plass et rammeverk for hjemmekontor der retningslinjene skal utarbeides sammen med tillitsvalgte, ifølge Fornes.
Tøffe forhandlinger
Det gis generelt tillegg til alle med virkning fra 1. juni 2020 på 50 øre per time.
– Det har vært tøffe og krevende forhandlinger. Nå er vi først og fremst glade for at vi unngår en streik som ville rammet entreprenørbedriftene hardt og svekket beredskapen i samfunnet på et svært dårlig tidspunkt, heter det fra Ståle Borgersen, direktør for arbeidsliv i Energi Norge.
Kravene var i stor grad rettet inn mot Energi Norges entreprenørmedlemmer, som driver utbygging, vedlikehold, drift og beredskapstjenester innen kraftforsyning, fibernett og annen infrastruktur, legger han til.
Det var der storparten av streikeuttaket var også. Det var viktig å unngå en konflikt som ville rammet entreprenørbedriftene hardt økonomisk, og svekket beredskapen for viktig infrastruktur i en krevende tid for Norge, ifølge Borgesen.
– Vi har strukket oss langt, samtidig som vi har tatt hensyn til at entreprenørbedriftene opererer i et marked med knallhard konkurranse, også fra utenlandske selskaper, forteller Borgersen.
– Unødvendig
Det er blitt tatt inn en helt ny kategori med minstelønnssats, for stillinger som krever teknisk fagskole og høyskole. Dette har forbundet jobbet med i flere år. Summen er 460.000 kroner.
Fornes er generelt sett fornøyd med resultatet, men mener situasjonen har vært unødvendig komplisert.
– Dette har vært en veldig tungvint prosess, der flere av punktene kunne ha blitt løst under forhandlingene. Vi håper at Energi Norge i framtida ikke tvinger oss igjen til å gå til mekling, og heller gjør en innsats for å finne løsninger tidligere. Det er tross alt det forhandlinger er der for, sier en Fornes.
Når det gjelder kjønnsdelte garderober har EL og IT nå fått gjennomslag for dette i alle sine tariffområder. Kravet gjelder fra 1. juli 2021, men i energiavatalen er det er en klausul om det ved rigger med færre enn 10 personer kan avtales med tillitsvalgte at kjønnsdelte garderober kan sløyfes hvis det uansett ikke vil bli benyttet. Denne klausulen skal re-diskuteres i år 2022.
Det er uravstemning fra fredag den 13., som avsluttes seks dager senere.
FLERE KRAV: For helsepersonell med utdanning gjennomført utenfor EØS består godkjenningsprosessen i Norge av to trinn. Søkeren har tre år på seg til å fullføre norskopplæringen og de andre kravene for godkjenning.
karin svendsen
KUTTER: Nå kutter Trygve Slagsvold Vedum i skatten til mange unge.
Amanda Pedersen Giske / NTB
FRAVÆRENDE: Daværende statsminister Jens Stoltenberg tenker på sykelønna, mens kronsprinsen holder tale under regjeringens middag før Håkon og Mette-Marits bryllup i 2001.
Terje Bendiksby / NTB
Hjelpepleier Unni Betten og sykepleier Amanda Roksvåg setter pris på hverandres innsats på jobb.
Martin Guttormsen Slørdal
VIL IKKE MED: Både Gunn Nypen (59) (t.v.) og Mona Pettersen (53) sier de vil bytte arbeidssted dersom den boligen de arbeider på, blir overtatt av en privat operatør.
Berit Baumberger
UNBOXING: Hjemmesykepleierne synes klærne ser gode og varme ut. – Vi føler oss verdsatt, sier Cathrine Torvund (foran). F.v.: Mirjete Demaku, Vanessa Olsen og Grete Fredheim.
Marte Bjerke