Helse Sør-Øst vil konkurranseutsette ett av Europas største IT-oppdrag
Intern rapport sår tvil om lønnsomheten hvis helse-IT privatiseres
KONKURRANSEUTSETTES: Oslo Universitetssykehus Ullevål er en del av Helse Sør-Øst, som nå vurderer konkurranseutsetting av sine IT-systemer.
wikipedia.org
Helse Sør-Øst sitter på en intern konsulentrapport som slår fast at Sykehuspartner driver svært kostnadseffektivt. Likevel vil helseforetaket privatisere It-tjenestene.
vegard.velle@fagbladet.no
Administrasjonen i Helse Sør-Øst sier de vil spare masse penger på å privatisere IT-driften. Men en intern rapport gjennomført av konsulentselskapet Gartner sår tvil ved påstanden. It-oppdraget omtales som ett av de største i Europa.
– Etter en grundig vurdering mener jeg at vi med en ekstern partner kan gjennomføre moderniseringen raskere, billigere og med lavere risiko, sier Cathrine M. Lofthus, administrerende direktør i Helse Sør-Øst.
Kjempekontrakt
I morgen torsdag skal styret i Helse Sør-Øst vurdere å sette ut på anbud en kjempekontrakt på IT-tjenester i Helse Sør-Øst. I styrepapirene blir det listet opp potensielle gevinster ved en privatisering av IT-tjenestene. Blant disse er “Kostnadseffektivitet i leveransene” og “reduserte tjenestepriser for IKT-infrastruktur til helseforetakene”.
Innsparingene blir i styredokumentene tallfestet til 1,9 milliarder over syv år og 3,7 milliarder over ti år.
– Vil spare masse penger
Eller sagt med andre ord, av direktør Lofthus: «Kost-nytteanalysen viser at det er en positiv gevinst på i størrelsesorden 1,9 milliarder kroner over syv år sammenlignet med drift i egen regi, etter at det korrigert for risiko.»
Hun tilskriver at gevinsten en «industrialisert og automatisert driftsmodell», «stordriftsfordeler» og gunstige priser på maskinvare og andre teknologikomponenter.
Blir IT-tjenestene privatisert, blir det ikke lenger sykehusforetakets eget selskap, Sykehuspartner, som står for disse tjenestene, men en internasjonal IT-gigant.
Kostnadseffektiv IT-drift
Det internasjonale konsulentselskapet Gartner Group gjennomførte for to år siden en såkalt benchmark, de analyserte Sykehuspartners kostnader og bemanning, sammenlignet med andre virksomheter i Vest-Europa og Nord-Amerika.
Rapporten konkluderte med at Sykehuspartner var svært kostnadseffektive. Ifølge rapporten har Sykehuspartner og Helse Sør-Øst en «lavere andel IT-investeringer, lavere andel IT-omkostninger og mye lavere bemanning i forhold til andre.»
– Bør styrke bemanningen
Personalnivået lå 22 prosent lavere enn snittet i helsesektoren. På enkelte områder av driften peker Gartner-rapporten på at «forskjellen i bemanning er så stor at Sykehuspartner bør undersøke om det er behov for å styrke bemanningsnivået.»
Engasjementsansvarlig i Gartner Group, Erik Lehne, vil ikke si noe om hva funnene betyr for et eventuelt vedtak om konkurranseutsetting. Men bekrefter konklusjonene.
– Sykehuspartner var kostnadseffektive og gjorde en god jobb økonomisk, bedre enn snittet, sier han.
FAKTA: IT-utskillingen i Helse Sør-Øst
• Administrasjonen i Helse Sør-Øst ønsker å skille ut store deler av IT-driften ved helseforetaket.
• Mange av de ansatte mener Helse Sør-Østs eget IT-selskap, Sykehuspartner, kan gjøre jobben selv.
• Kontrakten kan ha en verdi opp mot 7 milliarder kroner.
• De eksterne selskapene det står mellom er Hewlett Packard Enterprise og Computer Sciences Corporation.
• Styret i Helse Sør-Øst tar stilling til saken på torsdag 8. september.
Sykehuspartner var kostnadseffektive og gjorde en god jobb økonomisk, bedre enn snittet
Erik Lehne, Gartner Group