JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tariffoppgjøret for kommuneansatte:

Knallhard kamp om fordelingen

UENIGE: Mette Nord fra LO Kommune og Steffen Handal fra Unio er uenige om fordelingen av pengene det skal forhandles om i kommunesektoren. Det kommer til å gi forhandlingsleder i KS, Per Kristian Sundnes (helt til høyre) noen utfordringer i forhandlingene.

UENIGE: Mette Nord fra LO Kommune og Steffen Handal fra Unio er uenige om fordelingen av pengene det skal forhandles om i kommunesektoren. Det kommer til å gi forhandlingsleder i KS, Per Kristian Sundnes (helt til høyre) noen utfordringer i forhandlingene.

Per Flakstad

Lønnsoppgjøret i kommunene blir moderat. Men innenfor en trang ramme blir det en knallhard kamp om fordelingen av de kronene som det skal forhandles om.

2016041215475920230821171436

per.flakstad@fagbladet.no

Både kommunenes interesseorganisasjon KS og alle arbeidstakerorganisasjonene er enige om at det ikke er så mye penger å forholde om i dette oppgjøret.

– Men fordelingen mellom ulike grupper av kommuneansatte kan by på utfordringer, sa forhandlingslederen i KS, Per Kristian Sundnes da oppgjøret startet i ettermiddag.

LO prioriterer likelønn og kvinnelønn

Vil ha høyutdannede som egen lønngruppe

En av årsakene er et krav fra Unio, som blant annet organiserer lærere og sykepleiere. De krever endring av forhandlingssystemet, og ønsker at alle kommunalt ansatte med høyere utdanning plasseres i et eget lønnskapittel og forhandler lønn med utgangspunkt i egen lønnsmasse.

Hvis Unio skulle få gjennomslag for dette, vil det bety at høyskole- og universitetsutdannede blir behandlet for seg i lønnsoppgjøret. De vil forhandle med resten om den økonomiske rammen, men fordele pengene seg imellom. På den måten vil de slippe å subsidiere grupper med dårligere lønn.

LO Stat: Enige om penger - pensjonsfloka er uløst

– Usolidarisk

På direkte spørsmål fra Fagbladet om dette var en brudd med solidaritetstanken blant de kommuneansatte, svarte Mette Nord slik: – Kravet synliggjør interessemotsetningene mellom ulike utdanningsgrupper, og jeg mener dette er et brudd med solidaritetstanken i kommunesektoren der vi har brukt også tariffoppgjørene i arbeidet med å utjevne lønnsmessige og sosiale forskjeller.

– Denne gruppen har hatt en svakere lønnsutvikling enn øvrige ansatte i kommunesektoren. Skal vi rekruttere folk til yrker som krever høyere utdanning, må det også lønne seg å ta en slik utdanning, sa forhandlingsleder Steffen Handal i Unio.

Dermed blir det en knallhard kamp mellom utdanningsgruppene i dette oppgjøret, eller som forhandlingsleder i YS-kommune, Erik Kollerud sa: – Når alle skal ha nok til å opprettholde medlemmenes kjøpekraft, og noen i tillegg skal ha enda mer, så blir fordelingen svært utfordrende.

Følg med på Fagbladets nyhetsbrev

Vil sikre kjøpekraften

Hovedkravet fra alle arbeidstakerorganisasjonene er å sikre medlemmenes kjøpekraft.

– Prognosene for prisstigningen er uvanlig høye. Derfor blir det ekstra viktig å opprettholde kjøpekraften for alle, sa Fagforbundets leder Mette Nord.

For LO Kommune er det viktig med et generelt kronetillegg til alle, og at minstelønn og ubekvemstillegg økes. Det vil kunne løfte de lavest på stigen og redusere lønnsforskjellene mellom kvinner og menn.

– Vi har fortsatt et svært kjønnsdelt arbeidsliv. Kvinner jobber betydelig mer deltid enn menn og de jobber i andre yrker.

Følg oss på Facebook

Ny stillingsgruppe for fagarbeidere

Mange kvinner får heller ikke uttelling for høy kompetanse. For å fremme likelønn og motvirke lavlønn, vil LO Kommune prioritere kvinnedominerte grupper.

– Som et konkret krav i denne sammenhengen, krever vi en ny stillingsgruppe for fagarbeidere med tilleggsutdanning, sa Nord.

Når det gjelder AFP og offentlig tjenestepensjon er en rekke forhold uavklart, og partene må jobbe videre med problemstillinger knytta til pensjon. LO Kommune krever at en eventuell ny, offentlig tjenestepensjon skal være livsvarig, kjønnsnøytral og forutsigbar.

Frist 30. april

– Vi har inntrykk av at alle parter har realistiske forventninger til hva som er mulig å få til i dette oppgjøret. Derfor har vi også et berettighet håp om å komme i mål uten hjelp fra Riksmekleren, sa forhandlingsleder Sundnes i KS, som samtidig gjorde det klart at den økonomiske rammen for frontfagene vil bli lagt til grunn for forhandlingene i kommunesektoren.

Fristen for å bli enige om en forhandlingsløsning er ved midnatt lørdag 30. april.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy