IKKE GOD NOK: Jeg er gjennomsnittlig god i matte, er født og oppvokst i Norge og har svært gode karakterer i norsk, både muntlig og skriftlig. Likevel er jeg ikke god nok til å komme inn på sykepleierutdanningen, skriver kronikkforfatteren.
Green Chameleon/Unsplash
Helsefagarbeider
Kronikkforfatteren ønsker å være anonym fordi det er delte meninger på arbeidsplassen hennes om det er greit å søke seg til sykepleierstudiet.
Sommeren 2013 tok jeg fagbrev som helsefagarbeider. Jeg var stolt, glad i jobben min og gledet meg til veien videre.
Etter noen år ble det stor mangel på sykepleiere på arbeidsplassen min. Jeg følte meg etter hvert klar for nye utfordringer og søkte på sykepleien i starten av 2019. Men jeg kom selvfølgelig ikke inn da jeg manglet matematikk og norsk.
Ikke god nok
Jeg er gjennomsnittlig god i matte, er født og oppvokst i Norge og har svært gode karakterer i norsk, både muntlig og skriftlig. Likevel er jeg ikke god nok til å komme inn på sykepleierutdanningen.
Hadde jeg bare søkt et år tidligere, før de nye kravene i matte og norsk, hadde jeg vært god nok.
Hvordan er det gjennomførbart?
Da jeg ikke kom inn på studiet, sjekket jeg mulighetene for å få tatt de fagene jeg manglet. Men det skulle vise seg ikke å være så enkelt.
Da jeg kontaktet karrieresenteret i det fylket jeg bor i, fikk jeg beskjed om at jeg kunne ta fagene via Nettskolen. De fortalte meg at norsken er så omfattende at de anbefaler at jeg tar den over to år og at jeg tar matematikken over ett år. Det vil si tre år i tillegg til at jeg hadde måttet jobbe. For ettersom jeg bare skulle ta to fag, hadde jeg ikke fått stipend og da er jeg avhengig av å jobbe.
Tre år ville det tatt før jeg hadde vært klar for å søke sykepleierstudiet igjen. På hvilken måte er dette gjennomførbart?
Samtidig er det ingen selvfølge at jeg kommer inn på norsk og matematikk på nettskolen ettersom jeg brukte opp skoleretten da jeg tok fagbrev.
• Nå kan det bli vanskeligere for helsefagarbeidere å bli sykepleiere
Lettere sagt enn gjort
Dette er et hjertesukk skrevet i fortvilelse og frustrasjon.
Jeg elsker jobben min, og jeg brenner for pasientene mine. Jeg ønsker å utgjøre en forskjell, utdanne meg videre og få mer kompetanse. Men det er lettere sagt enn gjort. Kanskje er det ikke engang mulig.
Jeg har jobbet som helsefagarbeider i flere år og vet hva jobben innebærer. Jeg vet hva som kreves. Likevel kan jeg ikke bli sykepleier fordi jeg mangler sannsynlighetsregning og en særoppgave om Hamlet. Det er veldig frustrerende. Særlig når vi trenger flere sykepleiere.
Jeg elsker jobben min, og jeg brenner for pasientene mine
SOLIDARITET: – Vi krever at det tas solidariske grep, sier leder Jan Davidsen i Pensjonistforbundet.
Ida Bing
MER TIL FLER: Alle foreldre med barn under 18 år får en økt ytelse fra 1. mai.
Mats Løvstad
Martin Guttormsen Slørdal
HAR TROA: Akademikerne, Unio og LO kommune er fortsatt like uenige om lavtlønte skal prioriteres eller om bedre lønn til høyt utdannede for å sikre at kommunene får rekruttere viktig personell. - Jeg tror vi finner en løsning, sier Mette Nord (t.v) i LO kommune.
Ola Tømmerås
TRYGGERE: – Nå trenger ikke de ansatte å bekymre seg for billigere og dårligere pensjonsavtaler ved at barnehageeierne bytter tariffavtale for å få lavere kostnader, sier Mette Nord om forslaget til ny barnehagelov. Illustrasjonsfoto.
Jo Straube
TIL HØYESTERETT: Norges høyeste domstol skal behandle spørsmålet om omplasseringsplikt, etter en anke fra Tana kommune.
Sissel M. Rasmussen
IKKE GOD NOK: Jeg er gjennomsnittlig god i matte, er født og oppvokst i Norge og har svært gode karakterer i norsk, både muntlig og skriftlig. Likevel er jeg ikke god nok til å komme inn på sykepleierutdanningen, skriver kronikkforfatteren.
Green Chameleon/Unsplash