– To dager før fylkestinget skulle gå av stabelen i juni, fikk vi beskjed om at Senterpartiet (Sp) hadde trukket seg og at de ikke lenger støttet forslaget om å drive en de av kollektivtrafikken i egenregi, skriver grasrotstemme Ole Roger Berg.
Illustrasjon: Øivind Hovland
Bussjåfør
Siden 2003 har jeg gått med et rødgrønt armbånd rundt handa. Det har jeg gjort for å symbolisere at jeg er tilhenger av et rødgrønt samarbeid i politikken, både sentralt og lokalt.
Nå har jeg revet av meg båndet og kastet det i søpla. Årsaken er at den grønne delen av samarbeidet i Trøndelag har sviktet totalt i en av de viktigste sakene for oss i Fagforbundet Buss- og Sporveisarbeidernes Forening (BSF), nemlig rekommunalisering av kollektivtrafikken.
• Her kan de komme til å droppe framtidige bussanbud
Trakk seg
Vi har lenge jobbet for å få Arbeiderpartiet med på en politikk der man går bort fra anbud og i stedet satser på å drive offentlig finansierte tjenester i egenregi. Ved hjelp av fagforbundet sentralt og lokalt fikk vi troen på at det var mulig å ta tilbake en del av kollektivtrafikken i Trøndelag og drive den i egenregi.
Vi ble forespeilet at en av rutepakkene som skulle ut på anbud i 2021, altså bussruter som dekker et geografisk område, ville bli drevet i egenregi i stedet. Dette virket det som at samarbeidspartene til den rødgrønne alliansen var enige i at skulle være en prøveordning. Men to dager før fylkestinget skulle gå av stabelen i juni, fikk vi beskjed om at Senterpartiet (Sp) hadde trukket seg og at de ikke lenger støttet forslaget om å drive en de av kollektivtrafikken i egenregi.
• Vy dropper planene om å leie inn utenlandske busser. Bruker norske busser i stedet
Billigere og mer effektivt
Grunnen til at Sp trakk seg, var fordi de ville holde døren åpen for et samarbeid med høyre etter høstens kommunevalg. Da kunne de ikke lenger støtte vår politikk. Sp påstod også at det ville bli mye dyrere å drive kollektivtrafikken i egenregi og at det da vil svekke det totale rutetilbudet. Det finnes derimot ingen dokumentasjon på at dette stemmer.
Tvert imot finnes det flere dokumentasjon som viser det omvendte, nemlig at det vil bli billigere og mer effektivt å drive selv. En rapport laget av Fagforbundet viser nettopp dette.
De har undersøkt de økonomiske konsekvensene av at deler av kollektivtransporten i Trøndelag løses gjennom egenregi. Gjennom Fagforbundets undersøkelser har de kommet fram til at det er flere økonomiske fordeler ved å gjøre dette. Det blir blant annet lavere kapitalkostnadene og dermed lavere kostnader ved den direkte driften. Transaksjonskostnadene vil også bli lavere, og det vil kunne resultere i midler som kan brukes til å øke produksjonen av kollektivtransport eller til å redusere utgifter for fylkeskommunen.
• Her er Oslos første bussrute med førerløs buss
Ikke partier for arbeidsfolk
Da Sp trakk seg ut, fulgte Kristelig Folkeparti (KrF) etter. Det gjorde også Miljøpartiet De Grønne (MDG) og Pensjonistpartiet (Pp). KrF og Pp er en del av det utvidede rød-grønne politiske samarbeidet i Trøndelag, så det var derfor ikke så overraskende at de trakk seg. De er jo genuine høyrepartier. Men at MDG og Sp trakk seg var mer overraskende.
For meg viser dette at MDG og Sp ikke er partier for oss arbeidsfolk. De er ikke til å stole på når det kommer til viktige saker, som for eksempel kampen mot anbudene og kampen for å ta tilbake tjenester som er blitt privatisert.
Jeg oppfordrer derfor Fagforbundets medlemmer til å stemme på de partiene som virkelig hører til på venstresiden. La oss gå for et rødt-rødt samarbeid slik at vi ikke blir avhengige av de troløse, såkalte «grønne» partiene.
Jeg har revet av meg det rødgrønne armbåndet mitt og kastet det i søppla
SOLIDARITET: – Vi krever at det tas solidariske grep, sier leder Jan Davidsen i Pensjonistforbundet.
Ida Bing
HAR TROA: Akademikerne, Unio og LO kommune er fortsatt like uenige om lavtlønte skal prioriteres eller om bedre lønn til høyt utdannede for å sikre at kommunene får rekruttere viktig personell. - Jeg tror vi finner en løsning, sier Mette Nord (t.v) i LO kommune.
Ola Tømmerås
TIL HØYESTERETT: Norges høyeste domstol skal behandle spørsmålet om omplasseringsplikt, etter en anke fra Tana kommune.
Sissel M. Rasmussen
FORHANDLER: Fagforbundets leder Mette Nord leder lønnforhandlingene på vegne av ansatte i kommunene.
Alf Ragnar Olsen
MENER FORSLAG ER FOR VAGT: Elisabeth Thoresen i AAP-aksjonen er utålmodig på vegne av landets uføre.
Hanna Skotheim
Frisører i Virke-området er blant de ansatte som nå får høyere lønn.
Kasper Holgersen
Ole Roger Berg
Werner Juvik
– To dager før fylkestinget skulle gå av stabelen i juni, fikk vi beskjed om at Senterpartiet (Sp) hadde trukket seg og at de ikke lenger støttet forslaget om å drive en de av kollektivtrafikken i egenregi, skriver grasrotstemme Ole Roger Berg.
Illustrasjon: Øivind Hovland
Ole Roger Berg
Werner Juvik