Posten reagerer på Temu-press: – Ikke vår jobb
HALVPARTEN: Posten distribuerer nær halvparten av Temu-pakkene i Norge. Helthjem og PostNord er de andre stor-aktørene på Temu-distribusjon her til lands. Nå blir de kalt inn på teppet.
Alf Ragnar Olsen
Statsråd Andreas Bjelland Eriksen (Ap) ber Posten og andre aktører stoppe potensielt helseskadelige Temu-produkter. – Vi har verken lovverk eller mandat til å utføre det arbeidet, svarer Posten Bring.
alf.ragnar.olsen@fagbladet.no
Å holde kontroll med varer som bestilles fra utlandet, er vanskelig. Etter at stikkprøver viste at 71 prosent av testede nettbutikkvarer brøt med helse- eller miljøregelverket, har klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) invitert aktørene som leverer disse varene – inkludert Posten – inn på teppet.
Men det er grenser for hva Posten kan gjøre, sier kommunikasjonssjef Kenneth Pettersen i Posten Bring.
– Vi håndterer under 50 prosent av det totale volumet, sier Pettersen.
Han peker på blant andre Helthjem og PostNord, som også er invitert i møte med Bjelland Eriksen. Men hans hovedpoeng er at Posten har begrenset mulighet til å sjekke hva som faktisk er i pakkene de leverer.
– Det er Tolletaten som eventuelt kan kontrollere innholdet i pakker som kommer til Norge. Vi har verken lovverk eller mandat til å utføre det arbeidet, sier han.
Pettersen understreker at Posten har et godt samarbeid med Tolletaten når det gjelder kontroll av pakker.
SAMARBEID: Posten sjekkes og sorteres på Østlandsterminalen på Lørenskog. Tollerne og terminalarbeiderne jobber side ved side.
Alf Ragnar Olsen
– Dersom miljøvernministeren ønsker en endring i dagens ordning, så er det interessant. Ønsker myndighetene at tilsvarende skal bli gjort på flere områder, skal vi stille areal tilgjengelig for Tolletaten, men så langt har ikke vi blitt kontaktet eller opplyst noe i forhold til utvidede mandater eller nytt lovverk på området, sier Pettersen til Fagbladet.
Krever handling
Bjelland Eriksen mener altså Posten og de andre logistikkselskapene må ta større ansvar for at nordmenn mottar tusenvis av giftige produkter – hver dag, melder E24.
Det skjer etter stikkprøver gjennomført av nordiske myndigheter. Der ble det dokumentert at 71 prosent av de kontrollerte varene inneholdt ulovlige stoffer som bly og kadmium.
– La oss si at det var 71 prosent sannsynlighet for at pakker inneholdt våpen eller narkotika. Da tror jeg folk intuitivt hadde tenkt at her må distributørene på banen og gjøre en innsats for å rydde opp.
Derfor er altså Posten og andre aktører i transportbransjen innkalt til møte om saken.
HELSEFARLIG: Over 70 prosent av Temu-varene inneholdt farlige og ulovlige stoffer som bly og kadmium. Det er dokumentert gjennom felles nordiske stikkprøver.
Alf Ragnar Olsen
Burde skjedd tidligere
Problematikken er ikke ny. Fagbladet har tidligere omtalt saken, der blant annet Fagforbundet Ung har engasjert seg.
Det har også Miljøpartiet De Grønne (MDG) gjort. MDG-nestleder Ingrid Liland er glad regjeringa viser tegn til handling.
– Endelig kommer regjeringa på banen og viser handlingsevne. Det er på overtid, men jeg er glad de kommer på banen, sier Liland – som lenge har etterlyst handling mot den kinesiske netthandelsgiganten.
KYNISK: – Temu opptrer kynisk hele veien. De utnytter svake grupper i produksjonen, ødelegger klima og miljø når varer sendes ut med hundrevis av fraktfly, og leverer varer fulle av giftstoffer til kunder med dårlig råd. I tillegg undergraves norske arbeidsplasser. Det må stoppe, sier Ingrid Liland i MDG.
Alf Ragnar Olsen
– De representerer verst mulig utnyttelse av folk som har dårlig råd og ser etter billige produkter, og arbeidstakerne i den andre enden – som lager disse billige tingene – står nederst på stigen i verden, påpeker hun.
Liland slår fast at når varene sendes verden over med fraktfly får det enorme miljømessige konsekvenser.
– De selger rett og slett gift, og det skulle bare mangle at en Arbeiderparti-regjering prøver å rydde opp i det. I tillegg bidrar de til å ødelegge de klima og helse, og alvoret i dette er stort. Det er derfor vi i lang tid har etterlyst handling fra regjeringen, sier Liland til Fagbladet.
Hun er glad klima- og miljøministeren nå tar grep.
– Det burde skjedd for lenge siden, og jeg håper bare tiltakene som kommer blir tøffe nok. Vi skal hverfall følge tett med på dette videre, sier Liland.
Tynn argumentasjon
En undersøkelse utført på oppdrag for den amerikanske kongressen har dokumentert svært høy risiko for utbredt tvangsarbeid i produksjonen hos Temu's leverandører. Det melder Associated Press. Åpenhetsloven krever at større selskaper skal undersøke og opplyse hvordan de jobber for å unngå brudd på menneskerettigheter og arbeidsforhold.
Til tross for dette har Posten – som har inngått samarbeid med Temu – ikke utført en aktsomhetsvurdering av selskapet.
– Det er fordi Temu er en kunde og ikke en leverandør, opplyser kommunikasjonsdirektør Kenneth Pettersen i Posten til E24.
Det gjør at Postens ansvar for å ha oversikt over de etiske sidene ved Temus virksomhet er mindre enn dersom Temu hadde levert tjenester eller varer direkte til Posten.
Bjelland Eriksen er skeptisk til Postens argumentasjon.
– Jeg synes det er signaler som er svært bekymringsfulle og som jeg undrer meg over, sier Bjelland Eriksen.
KRAV: Statsråd Andreas Bjelland Eriksen (Ap) mener distributørene som Posten og PostNord må ta ansvar og stille strengere krav til Temu. – De bør si at dersom produktene ikke er produsert i tråd med europeiske krav, så kan de ikke distribuere dem, sier han.
Pressefoto: Martin Lerberg Fossum
– Vi vil høre hvordan de tenker å bidra til å rydde opp. Hvis de signaliserer at de ikke vil gjøre noe, så kommer vi til å jobbe for å fremme et strengere regelverk. Rett og slett for å pålegge dem å gjøre en innsats, sier Eriksen til E24.
Michael Falk, Temus talsperson i Norden, skriver i en e-post til E24 at produktene fra den nevnte testen er fjernet fra plattformen. Temu kommenterer ikke resten av kritikken.
– Gå til Temu
Siden varene allerede er produsert og bestilt til Norge, mener Posten at de ikke bidrar til Temus uheldige sider.
Bjelland-Eriksen sier han forventer mer fra Posten.
– Alle som har befatning med Temu, må være med og sørge for at vi rydder opp i denne situasjonen, sier han til E24.
Til Postens framheving av de ikke har lov til å åpne og kontrollere forsendelser, svarer Bjelland Eriksen at han likevel mener Posten har handlingsrom.
– De kan jo gå til Temu og si «hvis dere ikke kan dokumentere at deres produkter oppfyller kravene som gjelder i Europa, så kan vi ikke transportere pakkene deres». Så enkelt. Da vil det ikke lenger være noen miljøbombe med skadelige stoffer som sendes til ungene våre, påpeker statsråden til E24.