JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Nå ble jeg skikkelig satt ut!

KÅRET: Dennis Grepperud er årets byggdrifter 2019. Til vanlig drifter han bygninger i Fet kommune.

KÅRET: Dennis Grepperud er årets byggdrifter 2019. Til vanlig drifter han bygninger i Fet kommune.

Ola Tømmerås

Vaktmester Dennis Grepperud ble kåret til årets byggdrifter.

2019090315200120230821171436

ola.tommeras@fagbladet.no

Da Dennis Grepperud entret kommunens møterom i Fetsund, satt både lokal og sentral ledelse i Fagforbundet – klar med blomster og pris.

– Velkommen. Du er kåret til årets byggdrifter 2019, opplyste leder av Yrkesseksjon samferdsel og teknisk i Fagforbundet, Stein Guldbrandsen. Sammen med ham satt kommunens tekniske ledelse og det lokale Fagforbundet.

En ekstra innsats

– Jeg hadde fått et hint om at jeg måtte i møte. Da jeg spurte hva det gjaldt, fikk jeg vite det var angående «Årets byggdrifter». At jeg skulle bli tildelt prisen, forstod jeg ikke, ler Dennis Grepperud. Han gliser bredt, overrasket og ydmyk for hederen.

Prisen Årets byggdrifter ble opprettet av Fagforbundet i kjølvannet av fagbrevet byggdrifter. Den tildeles en byggdrifter som har gjort en ekstra innsats for faget og lærlinger, en som brenner for arbeidet som tidligere gikk under betegnelsen vaktmester.

Dennis Grepperud er den tredje i Norge som mottar hederen etter at prisen ble opprettet.

Moderne med klassisk kvalitet

Fet kommunes drifts- og vedlikeholdsleder Jon Tore Høynestad, eiendomssjef Jon Atle Kvebek og Fagforbundets yrkesseksjonsleder Stein Guldbrandsen forteller hvorfor han fortjener prisen. De tegner et bilde av en mann som både har bevart kvaliteten til en tradisjonell vaktmester og kombinert det med ny kunnskap som moderne byggdrifter.

– Jeg har møtt elever som gikk ut av skolen for mange år siden, men som husker godt han vaktmester Dennis, forteller drifts- og vedlikeholdsleder Jon Atle Kvebek.

Tar videreutdanning

Dennis Grepperud har ansvaret for en barneskole i moderne lokaler, et 25 meter svømmebasseng, en gammel skolebygning fra midten av 1800-tallet, en barnehage og et museumsbygg i et nedlagt sagbruk. Det krever et vidt spenn av kunnskap, der Dennis Grepperud både har tatt fagbrevet, badestigen med opplæring i bassengdrift, og nå videreutdanner han seg innen FDV (Forvaltning, drift og vedlikehold).

I tillegg krever det å være en skolevaktmester egenskaper som ikke står i pensum for tekniske fag, nemlig å være den trygge voksenpersonen elevene møter utenfor undervisningen. Dennis scorer høyt på begge områder.

I nominasjonen av Grepperud leges det spesielt vekt på hans innsats for å rekruttere byggdrifter-lærlinger til kommunen.

– Ingen dag er lik

Grepperud har vært vaktmester i Fet kommune i 17 år, men er likevel den yngste i staben. Folk slutter ikke i denne jobben.

– Hva er det med denne jobben?

– Ingen dag er lik. Det skjer alltid noe. Jeg legger planer hver eneste dag, men må alltid endre dem, forteller han.

Fagbrev for framtiden

Fagbrevet byggdrifter ble opprettet for å kvalitetssikre vaktmesternes kunnskap når de skal drifte moderne bygninger.

– Det var et fagbrev som satt langt inne. Fagforbundet jobbet for det i mange år, men la det på is i 2005. Vi kom ingen vei. Da kom engasjerte vaktmestere på banen. De overbeviste alle om behovet for fagbrevet, forteller YST-leder Stein Guldbrandsen.

I 2014 var fagbrevet realitet, og i 2015 avla de første kandidatene sine prøver.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy