Colourbox.com/bildemontasje: Per Flakstad
Hovedverneombud i Kvinnherad kommune
Derfor må jeg si at jeg i dag, mandag 10. januar, blir litt undrende over hva FHI, Helsedirektoratet og regjeringen egentlig gjør.
For på nettsiden til NRK leser jeg at statsminister Jonas Støre ikke vil love konkrete lettelser i tiltakene. Rett over står det: Fjernar raudt nivå på vidaregåande.
Søndag 9. januar sa finansminister Trygve Slagsvold Vedum i et intervju med Dagbladet at målet er åpne kraner til uka. I politisk kvarter mandag morgen sa Støre at han er enig med Vedum i dette.
Forvirret? Ja, jeg må innrømme at det er lett å bli det.
Samtidig leser vi om nye, ukjente virusvarianter på vei og krise blant annet på grunn av mangel på fastleger.
Oslos byrådsleder Raymond Johansen sier til TV2 at belastningen på helsevesenet i Oslo ikke oppleves like stor mens lederen i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen, går ut og ber om hasteoppretting av flere sykepleierstillinger grunnet utslitte ansatte.
Er det rart man blir forvirret?
Utrygghet
Plusser vi på strømpriser som løper løpsk, ansatte i fritidskarantene, men som anses som friske nok til å gå på jobb, usikkerhet blant bedriftseiere, rentehopp og mye mer, så opplever jeg at det jammen ikke er rart at mange blir frustrerte.
For det kan oppleves som mangel på handlekraft, samstemthet og vinglete uttalelser der det høres ut som om kappa snus etter vinden og manglende forståelse for hvordan alt dette virker inn på «vanlige folk».
I en pandemi – med alt den fører med seg– trenger landet sterke og tydelige ledere. Om vi tar oss en tur ut og snakker med folk på grasrota, så tror jeg ikke flertallet av dem opplever statsminister eller andre ministre som dette.
Husk en gammel fjellvettregel
Lytt til erfarne fjellfolk er et gammelt turråd vi har hørt siden vi var små. Det er nå et underpunkt i den reviderte utgaven av våre ni fjellvettregler, og det kan være en god rettesnor for mye annet enn turer i fjellet.
Har dette blitt gjort under pandemien?
Har regjeringene våre under denne pandemien lyttet til fagfolk på gulvnivået? Har de tatt signalene om utslitte ansatte både innen oppvekst, renhold og helse på alvor? Eller har vi havnet på nivået: «Jeg hører hva du sier, og jeg skal ta dette med meg», samtidig som de uttrykker uro og undring over stigende sykefravær og varskurop fra dem jobber midt i stormen.
Har de lyttet til de små bedriftene som har fått beskjed om at dette ville bli røde tall og arbeidsledighet?
Det er vanskelig å spå, især om fremtiden når den ser så usikker ut som nå. Og sikkert ikke lett å stake ut rett kurs når det har blåst opp til pandemi og smitten kommer i stormkast. Men det skader i alle fall ikke å lytte til både fagfolk og de som står midt i stormen og jobber til de nesten stuper.
Og gjør i hvert fall ikke saken bedre om man har sprikende og forvirrende utsagn i media.
SOLIDARITET: – Vi krever at det tas solidariske grep, sier leder Jan Davidsen i Pensjonistforbundet.
Ida Bing
MER TIL FLER: Alle foreldre med barn under 18 år får en økt ytelse fra 1. mai.
Mats Løvstad
Martin Guttormsen Slørdal
HAR TROA: Akademikerne, Unio og LO kommune er fortsatt like uenige om lavtlønte skal prioriteres eller om bedre lønn til høyt utdannede for å sikre at kommunene får rekruttere viktig personell. - Jeg tror vi finner en løsning, sier Mette Nord (t.v) i LO kommune.
Ola Tømmerås
TRYGGERE: – Nå trenger ikke de ansatte å bekymre seg for billigere og dårligere pensjonsavtaler ved at barnehageeierne bytter tariffavtale for å få lavere kostnader, sier Mette Nord om forslaget til ny barnehagelov. Illustrasjonsfoto.
Jo Straube
TIL HØYESTERETT: Norges høyeste domstol skal behandle spørsmålet om omplasseringsplikt, etter en anke fra Tana kommune.
Sissel M. Rasmussen
Atle Helland
Colourbox.com/bildemontasje: Per Flakstad
Atle Helland