Anne Lindboe, administrerende direktør i PBL (Private Barnehagers Landsforbund)
PBL
Administrerende direktør
PBL (Private Barnehagers Landsforbund)
PBL ønsker mest mulig åpenhet om økonomien i barnehagesektoren. Barnehagene er i stor grad finansiert av offentlige tilskudd, og da bør det være en selvfølge at offentligheten også får innsyn i hvordan offentlige midler både i kommunale og private barnehager disponeres.
Derfor synes vi det er interessant at Fagbladet har utarbeidet et verktøy som kan gi foreldre, media, politikere og andre interesserte en bedre mulighet til å se nærmere på nøkkeltall innenfor økonomien.
• Her kan du se hva barnehagen «din» bruker pengene på
Ettersom flertallet av kommunene ikke bidrar til å gi innsyn i sin halvpart av barnehagesektoren, havner derfor mesteparten av oppmerksomheten på de private. Det er vi vant med, og det skal vi tåle.
Det er likevel problematisk når inntrykket som etterlates, gjennom redaksjonell bruk av enkelteksempler og utdaterte tall, er at private barnehager ikke bruker tilskudd i tråd med formålet, mens kommunene slipper unna kritisk søkelys.
La det være klart: Det finnes barnehager som før 2018/2019 har hatt en grunnbemanning som sannsynligvis har vært lovlig, men som likevel har vært i grenseland for hva allmennheten opplever som greit.
Men at dette bare gjelder private barnehager, er ikke tilfellet. For eksempel rapporterte de kommunale barnehagene i Brønnøy i 2016 en gjennomsnittlig grunnbemanning på 7,7 barn per ansatt. Ordføreren uttalte den gang til lokalavisa at lave tilskudd «må være et bevis på at kommunen driver godt og effektivt».
Regnskaps- og bemanningstall fra før bemanningsnormen, som de Fagbladet bruker, er uansett ikke spesielt relevante hvis målet er å beskrive nå-situasjonen i barnehagesektoren.
De siste offentliggjorte tallene stammer fra utgangen av 2019, drøyt fire måneder etter at bemanningsnormen skulle være innfridd. Da var det 156 kommunale og 158 private barnehager som ikke oppfylte bemanningsnormen. 10,9 prosent av de kommunale og 6,5 prosent av de private barnehagene hadde på det tidspunktet ikke oppfylt pedagognormen med eller uten dispensasjon.
Når vi samtidig vet at mange private barnehager per definisjon ikke hadde fått finansiering til å oppfylle bemanningsnormen, og noen kommuner opererer med så lave tilskuddssatser at det knapt er mulig for private barnehager å oppfylle alle krav uten å gå i minus, hadde flere hundre barnehager høyere bemanning enn tilskuddene reelt ga grunnlag for.
Den største utfordringen i den private barnehagesektoren i dag er ikke at noen går med overskudd, men at for mange ikke gjør det.
SOLIDARITET: – Vi krever at det tas solidariske grep, sier leder Jan Davidsen i Pensjonistforbundet.
Ida Bing
MER TIL FLER: Alle foreldre med barn under 18 år får en økt ytelse fra 1. mai.
Mats Løvstad
Martin Guttormsen Slørdal
HAR TROA: Akademikerne, Unio og LO kommune er fortsatt like uenige om lavtlønte skal prioriteres eller om bedre lønn til høyt utdannede for å sikre at kommunene får rekruttere viktig personell. - Jeg tror vi finner en løsning, sier Mette Nord (t.v) i LO kommune.
Ola Tømmerås
TRYGGERE: – Nå trenger ikke de ansatte å bekymre seg for billigere og dårligere pensjonsavtaler ved at barnehageeierne bytter tariffavtale for å få lavere kostnader, sier Mette Nord om forslaget til ny barnehagelov. Illustrasjonsfoto.
Jo Straube
TIL HØYESTERETT: Norges høyeste domstol skal behandle spørsmålet om omplasseringsplikt, etter en anke fra Tana kommune.
Sissel M. Rasmussen
Anne Lindboe, administrerende direktør i PBL (Private Barnehagers Landsforbund)
PBL