Frøydis Falch Urbye
Helsefagarbeider i hjemmesykepleie for barn og unge
Nå har fagforeningene gjort sin del av jobben – nå er det medlemmenes tur. Jeg har stemt i uravstemninga. Det bør du også gjøre.
Min stemme ble et rungende nei. Det handlet ikke bare om økonomi. Jeg kunne godtatt et nulloppgjør dersom teksten i forslaget til ny hovedtariffavtale hadde vært bedre. Du skal stemme det som er riktig for deg – ikke det som er riktig for fagforeninga di!
Deltid gjør folk syke
Jeg kunne ha godtatt null kroner i lønnsøkning, dersom teksten i forslaget til ny hovedtariffavtale hadde vært bedre. I 2018 jobbet 75,8 prosent av alle ansatte i turnusbaserte tjenester innenfor kommunale helse- og omsorgstjenester deltid. Dette er alvorlig. Deltid skaper ulikhet i samfunnet, det gjør folk syke og det fører til dårligere tjenester for våre innbyggere.
• Derfor er det viktig å bruke stemmeretten
I stedet for å legge klare føringer for kommunene om hva de skal gjøre for å nå målet om heltidskultur, valgte partene i tarifforhandlingene å nedsette et utvalg. Utvalg er fint, men dette er langt fra det første utvalget som jobber med heltidskultur. Jeg har dessverre ikke høye forventninger.
• Dette ble resultatet i kommuneoppgjøret
Enighet betyr ikke at man er fornøyd
Selv om det ble enighet i forhandlingene, er det ikke dermed sagt at fagforeningene er fornøyd. Mest sannsynlig var det ikke mer å hente på det tidspunktet. Som medlemmer i ei fagforening har vi mulighet til å medvirke til noe som er langt større enn oss selv. Nå kan vi påvirke ved å stemme i uravstemninga. Det skal vi ta på alvor. Det er viktigere enn noensinne å være medlem i ei fagforening. Som medlem i en fagforening, kan vi være med på å påvirke hvordan vi ønsker å ha det.
Hvem skal kjempe for våre rettigheter om alle melder seg ut?
Jeg har observert flere som truer med å melde seg ut av fagforeningene etter dette hovedoppgjøret. Dette er ikke veien å gå. Hvilket samfunn vil vi få dersom alle melder seg ut? Dette resultatet gjelder ikke bare Fagforbundet – det gjelder også Delta, Norsk Sykepleierforbund og FO. Organisasjonsgraden i Norge er allerede lav. Dersom flere velger å være uorganisert, hvem skal da kjempe for våre rettigheter?
Når jeg diskuterer med andre medlemmer som truer med å melde seg ut, forteller de om dårlige tillitsvalgte. Uansett hva man tror, så jobber tillitsvalgte for oss medlemmer. Dersom vi ikke har tillit til de som er satt til å forvalte våre rettigheter og kjempe for oss, kan de byttes ut. Ingen tillitsvalgte er valgt på livstid – det skal alle være klar over. Tillitsvalgte er vår fremste og viktigste medlemsfordel. De har en rolle som tuftes på tillit.
Overtramp fra forbundsstyret
Hvordan hadde du reagert om du skulle ha stemt ved Stortingsvalg og stemmesedlene hadde inneholdt en tekst med oppfordringer om hvem du skulle stemme på? Da jeg gikk til den elektroniske stemmeurnen, ble jeg møtt av denne beskjeden på den elektroniske stemmeseddelen:
«Forbundsstyret anbefaler resultatet og oppfordrer medlemmene til å stemme JA til et solidarisk oppgjør.»
Forbundsledelsen har vært med på å forhandle avtalen. Nå er det medlemmenes oppgave å stemme over dette resultatet. Forbundsstyret har ingenting med å påvirke medlemmer under selve valget. Det er svært uheldig at de velger å gjøre forsøk på å påvirke medlemmene. Både jeg og flere jeg har snakket med mener at dette er et grovt overtramp. Dette skal forbundsstyret være klar over. Jeg håper medlemmene velger å stemme etter sin egen overbevisning. Jeg håper også at forbundsstyret følger medlemmenes valg, dersom flertallet stemmer nei.
Jeg stemte det som føles riktig for meg og i solidaritet med alle som jobber ufrivillig deltid. Du skal stemme det som er riktig for deg – ikke det som er riktig for fagforeninga di!
SOLIDARITET: – Vi krever at det tas solidariske grep, sier leder Jan Davidsen i Pensjonistforbundet.
Ida Bing
MER TIL FLER: Alle foreldre med barn under 18 år får en økt ytelse fra 1. mai.
Mats Løvstad
HAR TROA: Akademikerne, Unio og LO kommune er fortsatt like uenige om lavtlønte skal prioriteres eller om bedre lønn til høyt utdannede for å sikre at kommunene får rekruttere viktig personell. - Jeg tror vi finner en løsning, sier Mette Nord (t.v) i LO kommune.
Ola Tømmerås
Martin Guttormsen Slørdal
TRYGGERE: – Nå trenger ikke de ansatte å bekymre seg for billigere og dårligere pensjonsavtaler ved at barnehageeierne bytter tariffavtale for å få lavere kostnader, sier Mette Nord om forslaget til ny barnehagelov. Illustrasjonsfoto.
Jo Straube
TIL HØYESTERETT: Norges høyeste domstol skal behandle spørsmålet om omplasseringsplikt, etter en anke fra Tana kommune.
Sissel M. Rasmussen
Oscar Aaslund Hovin
Sandra Skillingsås
Frøydis Falch Urbye
Oscar Aaslund Hovin
Sandra Skillingsås