Bildet er fra markeringen av 8. mars i Trondheim 2020.
Tormod Ytrehus
Representanter for Fagforbundets pensjonister i Region Tønsberg
I vårt land har vi kommet langt, men det er enda en vei å gå. Vi er ikke likestilt når det kommer til lønn og arbeidsforhold. Utrolig, ikke sant? Det betyr at kvinnekamp og likeverd fortsatt er aktuelt, også i Norge.
I 1913 fikk norske kvinner stemmerett etter en lang kamp. Over 60 år senere ble retten til fri abort innført, men denne kampen har hatt flere utfordringer i nyere tid.
Mange husker kvinnedagen i 2014. Da kvinner og menn sto sammen mot reservasjonsretten. Saken handlet kort sagt om helsepersonell sin reservasjonsrett til å avstå fra å yte helsehjelp under aborter. Denne saken falt – heldigvis.
Det sies at bak enhver vellykket mann står en sterk kvinne. Det er en påstand som gir mening.
Kvinnenes vei fra «kjøkkenbenken» til arbeidslivet var en del av frigjøringen og den økonomiske selvstendigheten vår. I dag er det ingen som setter spørsmålstegn ved dette, men i et likestillingslys er det verd å merke seg at det fortsatt er en vei å gå.
Kvinners lønn utgjorde i gjennomsnitt 87,6 prosent av menns lønn i 2022. Statistikken kan gi oss flere svar på hvorfor det er slik. Blant annet kan det i stor grad forklares ved at det er langt flere menn enn kvinner blant de med aller høyest lønn.
I tillegg til den lavere årslønnen er deltidsarbeid en viktig faktor. Lavere lønn og deltidsarbeid gir også dårligere pensjon.
Kvinner utgjør omtrent halvparten av verdens befolkning, men opplever økende ulikhet. FNs generalsekretær, António Guterres, har sagt at å oppnå likestilling mellom kjønnene og styrke kvinners rettigheter er den store uforløste saken i vår tid, og den største menneskerettighetsutfordringen i vårt samfunn.
Vi må bare erkjenne at 8.mars er langt mer enn en dato, og at mye gjenstår i likestillingsarbeidet – nasjonalt og globalt.
SOLIDARITET: – Vi krever at det tas solidariske grep, sier leder Jan Davidsen i Pensjonistforbundet.
Ida Bing
HAR TROA: Akademikerne, Unio og LO kommune er fortsatt like uenige om lavtlønte skal prioriteres eller om bedre lønn til høyt utdannede for å sikre at kommunene får rekruttere viktig personell. - Jeg tror vi finner en løsning, sier Mette Nord (t.v) i LO kommune.
Ola Tømmerås
MER TIL FLER: Alle foreldre med barn under 18 år får en økt ytelse fra 1. mai.
Mats Løvstad
TIL HØYESTERETT: Norges høyeste domstol skal behandle spørsmålet om omplasseringsplikt, etter en anke fra Tana kommune.
Sissel M. Rasmussen
FORHANDLER: Fagforbundets leder Mette Nord leder lønnforhandlingene på vegne av ansatte i kommunene.
Alf Ragnar Olsen
MENER FORSLAG ER FOR VAGT: Elisabeth Thoresen i AAP-aksjonen er utålmodig på vegne av landets uføre.
Hanna Skotheim
privat
Bildet er fra markeringen av 8. mars i Trondheim 2020.
Tormod Ytrehus
privat