Colourbox.com
Hjelpepleier
I Norge er det flere mennesker som trenger følge eller assistanse for å kunne delta på ulike kultur- og fritidsarrangement. Dette fordi de har ulike funksjonsnedsettelse som bevegelseshemming, hørselshemming, synshemming, utviklingshemming, allergier, funksjonsnedsettelse som følge av sykdom, for eksempel psykiske lidelser, hjertesykdommer, lungesykdommer og annet.
Disse kan søke om å få ledsagerbevis fra kommunen og så bestemmer kommunen om de får det eller ikke. Dette gjelder ikke for alle. I mange kommuner må du være åtte år før du kan søke. Dette mener jeg er feil. Det bør ikke være aldersgrense for å delta på fritids- og kulturaktiviteter. Beviset bør gis ut fra behov og ikke alder.
Ledsagerbeviset gjør at du kan ta med en ledsager uten å betale for vedkommende. Personen er med for å hjelpe deg og gi deg en god kulturopplevelse. Dette kan være en assistent eller brukerstyrt personlig assistent (BPA). Beviset kan også brukes på ulike transportmidler som buss, tog, fly og lignende. Ledsagerbeviset kan også brukes hvis du trenger tilrettelegging eller å bli skjermet mot for eksempel støy.
Hvis du av ulike grunner ikke kan stå for lenge i kø i forskjellige aktivitetsparker, kan du få mulighet til å slippe kø. Dette vil gjøre en stor forskjell for det barnet som kanskje ville ha blitt utslitt etter en lang kø. Det vil også være en hjelp for dem som for eksempel ønsker å kjøre karusell, men som trenger å ha med en som kan hjelpe. Eller for barn som ikke tåler mye støy eller uroligheter, for eksempel barn med epilepsi der masse støy og unødvendig uro rundt dem kan utløse et anfall.
Ledsagerbevis er et kjempegodt tilbud for dem som trenger hjelp. Det gjør at de kan oppleve mye fint selv med en funksjonsnedsettelse.
Men hva med barna under åtte år? Fortjener ikke de samme mulighet? Hvis du er født uten syn, vil du jo ha samme behov for hjelp uansett om du er fire eller åtte. Noen kommuner har valgt andre aldersgrenser eller en mulighet for å søke tidligere. Dette gjøres ulikt i de forskjellige kommunene, men bør være likt for alle uansett hvilken kommune de bor i. Derfor mener jeg det bør det være nasjonale retningslinjer og bestemmelser på dette.
Mange av de største fornøyelsesparkene er veldig gode på å tilrettelegge uansett om du har ledsagerbevis eller ikke, men da må du dra med deg papirer fra lege eller noe lignende som bevis. Derfor er det mye lettere med ledsagerbevis både for barnet, ledsageren og fornøyelsesparken.
Barn med nedsatt funksjonsevne har ulike behov, og ledsagerbeviset gir en mulighet for tilrettelegging for barnet slik at det lettere kan dra nytte av aktiviteter på lik linje med andre uten at det medfører ekstra kostnad. Denne tilretteleggingen bør barnet få uansett om det er over eller under åtte år.
SOLIDARITET: – Vi krever at det tas solidariske grep, sier leder Jan Davidsen i Pensjonistforbundet.
Ida Bing
MER TIL FLER: Alle foreldre med barn under 18 år får en økt ytelse fra 1. mai.
Mats Løvstad
Martin Guttormsen Slørdal
HAR TROA: Akademikerne, Unio og LO kommune er fortsatt like uenige om lavtlønte skal prioriteres eller om bedre lønn til høyt utdannede for å sikre at kommunene får rekruttere viktig personell. - Jeg tror vi finner en løsning, sier Mette Nord (t.v) i LO kommune.
Ola Tømmerås
TRYGGERE: – Nå trenger ikke de ansatte å bekymre seg for billigere og dårligere pensjonsavtaler ved at barnehageeierne bytter tariffavtale for å få lavere kostnader, sier Mette Nord om forslaget til ny barnehagelov. Illustrasjonsfoto.
Jo Straube
TIL HØYESTERETT: Norges høyeste domstol skal behandle spørsmålet om omplasseringsplikt, etter en anke fra Tana kommune.
Sissel M. Rasmussen
Werner Juvik
Colourbox.com
Werner Juvik