shutterstock.com
Nattevakt i hjemmebaserte tjenester i Melhus
Jeg er ikke redd for at jeg skal få koronaviruset. Jeg er redd for at jeg skal smitte mine pasienter. Det bør du også være.
Veien mellom liv og død kan være kort
Jeg arbeider med en pasientgruppe hvor veien mellom liv og død mange ganger kan være kort. Jeg arbeider med alvorlig somatisk syke barn og unge som på grunn av sin problematikk har behov helsehjelp – døgnet rundt. Verdens fineste og mest meningsfulle jobb – jeg kan bidra til at barn kan bo hjemme hos familiene sine. Det er fint, tenker jeg. Mange av barna jeg jobber med, vil ikke tåle en infeksjon i respirasjonssystemet.
Redd for å smitte
Selv om vi har gode rutiner for smittevern og hygiene på jobb, er jeg fortsatt redd for å smitte pasientene jeg jobber med. Tiden det tar fra du blir smittet til du får symptomer, kan ta opptil 14 dager. Du kan også smitte andre – både før du får symptomer og når du har fått symptomer. Det er jeg redd for.
Dette gjelder ikke bare barna jeg jobber med, det gjelder også andre personer jeg omgir meg med i det daglige. Både kolleger, venner og familie.
Berettiget redsel?
De siste døgnene har jeg tenkt veldig mye på dette: Er jeg hysterisk? Etter hvert har jeg kommet frem til at jeg ikke er det. Situasjonen er altfor alvorlig til at man ikke skal gjøre hva man kan for å begrense smitte.
Jeg tar alle forholdsregler. Tenker hygiene og smittevern i alt jeg gjør. Selv om jeg har gjort det før også, sitter det en tanke i meg som gjør at jeg vasker hendene noen ekstra ganger i løpet av natta i noen titalls sekunder mer enn vanlig.
Situasjonen er alvorlig
Dette er en alvorlig situasjon. Selv om du og jeg kanskje kan tåle en virusinfeksjon, har vi mange mennesker i samfunnet som ikke tåler dette. Mennesker som står i fare for å dø. Flere mennesker vil også komme til å dø, det vet vi. Vi må gjøre det vi kan for å unngå det. Som helsepersonell er det vårt ansvar. Dersom det betyr at man må isolere seg og holde seg unna andre folk enn nærmeste familie på fritiden, er det greit. Trygge helsetjenester er en menneskerett. En jobb innenfor helsevesenet er ingen menneskerett.
Jeg er ikke redd for at jeg skal få koronaviruset. Jeg er redd for at jeg skal smitte mine pasienter. Det bør du også være.
Selv om du og jeg kanskje kan tåle en virusinfeksjon, har vi mange mennesker i samfunnet som ikke tåler dette.
SOLIDARITET: – Vi krever at det tas solidariske grep, sier leder Jan Davidsen i Pensjonistforbundet.
Ida Bing
MER TIL FLER: Alle foreldre med barn under 18 år får en økt ytelse fra 1. mai.
Mats Løvstad
Martin Guttormsen Slørdal
HAR TROA: Akademikerne, Unio og LO kommune er fortsatt like uenige om lavtlønte skal prioriteres eller om bedre lønn til høyt utdannede for å sikre at kommunene får rekruttere viktig personell. - Jeg tror vi finner en løsning, sier Mette Nord (t.v) i LO kommune.
Ola Tømmerås
TRYGGERE: – Nå trenger ikke de ansatte å bekymre seg for billigere og dårligere pensjonsavtaler ved at barnehageeierne bytter tariffavtale for å få lavere kostnader, sier Mette Nord om forslaget til ny barnehagelov. Illustrasjonsfoto.
Jo Straube
TIL HØYESTERETT: Norges høyeste domstol skal behandle spørsmålet om omplasseringsplikt, etter en anke fra Tana kommune.
Sissel M. Rasmussen
Oscar Aaslund Hovin
Sandra Skillingsås
shutterstock.com
Oscar Aaslund Hovin
Sandra Skillingsås