HØYSKOLEBAKGRUNN: Flere har fortalt meg at det i stillingsutlysninger ofte står at det søkes etter lærere med helsefaglig bakgrunn, noe som ofte betyr at det søkes etter folk med høyskolebakgrunn, skriver grasrotstemme Hilde Lende Aune.
Illustrasjon: Øivind Hovland
Hjelpepleier og yrkesseksjonsleder Helse og sosial, Fagforbundet Askøy
I dag søker mange rektorer og avdelingsledere på skoler over hele landet etter høyskoleutdannede som de vil at skal undervise i barne- og ungdomsarbeiderfaget og i helsearbeiderfaget.
Hvorfor gjør de egentlig det? Dette er jo ikke mennesker som er utdannet i faget.
Dyktige fagarbeidere
«Det trenger ikke dere å lære. Dere skal «bare» bli helsefagarbeidere. Dette sa en gang en sykepleier som underviste et knippe framtidige helsefagarbeidere. Jeg fikk sjokk da jeg hørte det.
For vi skal ikke «bare» bli helsefagarbeidere. Vi skal bli helsefagarbeidere som er gode og dyktige fagarbeidere.
Hvem er det som gir høyskoleutdannede lov til å snakke ned et fag som de selv mener de skal undervise i? Jeg blir oppriktig provosert når yrkesfaglærere forteller meg at de ikke får lov til å undervise i faget sitt.
Ønsker ingen profesjonskamp i skolen
Yrkesfaglærere er redde for at de skal stå uten jobb fordi høyskolegrupper som vernepleiere og sykepleiere prioriteres og får undervise i et fag de ikke har grunnleggende kompetanse i.
De er også redde for å stå uten jobb fordi Sykepleierforbundet har en god posisjon på videregående skoler, hvilket vil si at tillitsvalgte i forbundet kan være med å bestemme hvem som skal ansettes eller ikke.
Å bringe profesjonskampen inn i skolen er å videreføre det som har skjedd på sykehusene, nemlig at helsefagarbeiderne blir skvist ut. Den samme utviklingen ser vi i barnehagene med pedagognormen.
• Pedagognormen svikter barnehagebarna våre
Sykepleiere foretrekkes
Yrkesfagutdannede har mye viktig kompetanse, men får vi ikke bruke den kompetansen, undergraves faget og de med fagbrev.
Flere har fortalt meg at det i stillingsutlysninger ofte står at det søkes etter lærere med helsefaglig bakgrunn, noe som ofte betyr at det søkes folk med høyskolebakgrunn.
Flere har også sagt til meg at enkelte lærere sier at elevene må bli sykepleiere fordi de er så dyktige. Hvorfor det? Vi trenger minst like mange flinke fagarbeidere.
Jeg er også blitt fortalt av flere at avdelingsledere foretrekker å ansette sykepleiere da de ikke har kjennskap til yrkesfaglærerutdanningen. Enkelte har også fått beskjed om at de ikke kan undervise på VG2 eller i yrkesfaglig fordypning fordi der kan bare sykepleiere og førskolelærere undervise.
Yrkesfaglærerutdanningen er skreddersydd opp mot den videregående opplæringen i helse- og oppvekstfag, og det er en fullverdig lærerutdanning.
Flere spørsmål må besvares
Jeg har inntrykket av at vi som er Fagforbundets tillitsvalgte, ikke har nok kjennskap til denne yrkesgruppa eller hvem de kan henvende seg til.
Hvilken yrkesseksjon hører de til under? Hvorfor har ikke Fagforbundet oversikt over yrkesfaglærerstudentene? Hvem er ansvarlig for å informere de lokale tillitsvalgte om hva yrkesfaglæreren kan gjøre? Dette er spørsmål jeg og mange andre ønsker svar på.
Vi må generelt jobbe videre med å øke statusen til yrkesfaglærere som har yrkesfaglærerutdanning.
Jeg har inntrykket av at vi som er Fagforbundets tillitsvalgte, ikke har nok kjennskap til denne yrkesgruppa
SOLIDARITET: – Vi krever at det tas solidariske grep, sier leder Jan Davidsen i Pensjonistforbundet.
Ida Bing
MER TIL FLER: Alle foreldre med barn under 18 år får en økt ytelse fra 1. mai.
Mats Løvstad
Martin Guttormsen Slørdal
HAR TROA: Akademikerne, Unio og LO kommune er fortsatt like uenige om lavtlønte skal prioriteres eller om bedre lønn til høyt utdannede for å sikre at kommunene får rekruttere viktig personell. - Jeg tror vi finner en løsning, sier Mette Nord (t.v) i LO kommune.
Ola Tømmerås
TRYGGERE: – Nå trenger ikke de ansatte å bekymre seg for billigere og dårligere pensjonsavtaler ved at barnehageeierne bytter tariffavtale for å få lavere kostnader, sier Mette Nord om forslaget til ny barnehagelov. Illustrasjonsfoto.
Jo Straube
TIL HØYESTERETT: Norges høyeste domstol skal behandle spørsmålet om omplasseringsplikt, etter en anke fra Tana kommune.
Sissel M. Rasmussen
Hilde Lende Aune
Eivind Senneset
HØYSKOLEBAKGRUNN: Flere har fortalt meg at det i stillingsutlysninger ofte står at det søkes etter lærere med helsefaglig bakgrunn, noe som ofte betyr at det søkes etter folk med høyskolebakgrunn, skriver grasrotstemme Hilde Lende Aune.
Illustrasjon: Øivind Hovland
Hilde Lende Aune
Eivind Senneset