USIKKERT: Skal du som fast ansatt være avhengig av tilleggene du får på røde dager, rår det en usikkerhet over arbeidssituasjonen din.
Rex Pickar/Unsplash
Hjelpepleier
Takk til de av dere som har engasjert dere i og skapt debatt rundt mitt innlegg om at helligdagstillegg kun skal gå til de som er fysisk på jobb den dagen det gjelder. Dere har rettet oppmerksomheten mot så mange viktige saker som jeg har jobbet med de siste årene, men hvor jeg har følt at fagbevegelsen svikter.
Forskjellene øker
Flere av kommentarene på innlegget mitt handlet om at ansatte ikke vil klare seg økonomisk uten lønnstilleggene. Det må vi selvfølgelig ta på alvor. For noe er feil når grunnlønnen din er så lav at du må jobbe helligdager for å klare å betale husleie og mat.
Vi ser at forskjellene i Norge øker, og mange yrkesgrupper henger etter når det kommer til lønn. En lønn å leve av må være en grunnleggende rettighet i Norge. Er dere to mennesker i full lønn og dere fortsatt ikke får kjøpt dere bolig, er noe veldig feil. Likevel er situasjonen dessverre slik for mange i dag.
Tråkket på grunnleggende rettigheter
Det var også flere av de som kommenterte som mente jeg tråkket på grunnleggende rettigheter da jeg skrev innlegget mitt.
Det jeg mener er at vi bør kunne leve av grunnlønnen vår uten å måtte jobbe røde dager. Dette gjelder særlig for faste ansatte. Skal du som fast ansatt være avhengig av tilleggene du får på røde dager, rår det en usikkerhet over arbeidssituasjonen din. En slik usikkerhet vil ikke gjøre deg frisk fortere hvis du blir syk.
• Dette har du krav på når du må jobbe røde dager i påska
Deltidsansatt versus fast ansatt
Til forskjell fra faste ansatte er flere deltidsansatte helt avhengige av helligdagstilleggene for å få hverdagen til å gå rundt. Som deltidsansatt er du avhengig av at arbeidsgiver gir nettopp deg den ene vakten med tillegg for at hverdagen skal gå rundt. Det er både fysisk og psykisk krevende å skulle vente på beskjeden om at arbeidsgiver trenger deg.
Jeg har selv jobbet deltid i alle mine år som hjelpepleier, og jeg har følt på denne usikkerheten. Jeg har særlig følt på det fordi jeg ofte er avhengig av å få disse vaktene for å få nok inntekt.
• Norge ligger på topp i bruk av deltid, og vi har flest som jobber ufrivillig deltid
God nok grunnlønn
Grunnlønnen til alle arbeidstakere må bli høyere. Da er du ikke avhengig av et helligdagstillegg hvis du blir syk en dag eller hvis du er i permisjon.
Jeg forstår at flere er uenige i mitt forslag, men jeg føler det blir feil å si at jeg jobber imot fagbevegelsen ved å mene dette. Det jeg ønsker meg er åpne diskusjoner om hvordan vi kan gjøre arbeidshverdagen for flest mulig best mulig i framtiden.
Per dags dato er ikke norsk arbeidsliv og våre rettigheter gode nok. For å bedre dette, oppfordrer jeg dere lesere til å fagorganisere dere slik at dere kan være med å påvirke hva som må til for at arbeidshverdagen deres skal bli bedre.
Til forskjell fra faste ansatte er deltidsansatte derimot helt avhengige av lønnstillegg for å få hverdagen til å gå rundt
SOLIDARITET: – Vi krever at det tas solidariske grep, sier leder Jan Davidsen i Pensjonistforbundet.
Ida Bing
MER TIL FLER: Alle foreldre med barn under 18 år får en økt ytelse fra 1. mai.
Mats Løvstad
Martin Guttormsen Slørdal
HAR TROA: Akademikerne, Unio og LO kommune er fortsatt like uenige om lavtlønte skal prioriteres eller om bedre lønn til høyt utdannede for å sikre at kommunene får rekruttere viktig personell. - Jeg tror vi finner en løsning, sier Mette Nord (t.v) i LO kommune.
Ola Tømmerås
TRYGGERE: – Nå trenger ikke de ansatte å bekymre seg for billigere og dårligere pensjonsavtaler ved at barnehageeierne bytter tariffavtale for å få lavere kostnader, sier Mette Nord om forslaget til ny barnehagelov. Illustrasjonsfoto.
Jo Straube
TIL HØYESTERETT: Norges høyeste domstol skal behandle spørsmålet om omplasseringsplikt, etter en anke fra Tana kommune.
Sissel M. Rasmussen
Christina Beck Jørgensen
Werner Juvik
USIKKERT: Skal du som fast ansatt være avhengig av tilleggene du får på røde dager, rår det en usikkerhet over arbeidssituasjonen din.
Rex Pickar/Unsplash
Christina Beck Jørgensen
Werner Juvik