TRENGS LIKE MYE: Mennesker trenger hjelpen din like mye på en vanlig hverdag som på en rød dag, skriver grasrotstemme Christina Beck Jørgensen.
Illustrasjon: Øivind Hovland
Hjelpepleier
I dag er det slik at du får betalt for de røde vaktene som du har i arbeidsplanen din. Du får lønnen din og et tillegg fordi det er en rød dag. Er du syk, vil du fremdeles få et tillegg akkurat på lik linje med de som faktisk er på jobb.
Dette mener jeg er usolidarisk og urettferdig. Er du borte fra jobb en dag på grunn av sykdom, synes ikke jeg du skal få et tillegg. Det tillegget bør gå til de som jobber. Jeg mener også tillegget bør økes for de som faktisk er på jobb.
Du trengs på jobb
Fagbevegelsen gjorde det smart i å kjempe for tillegg på røde dager. Det gir en stor motivasjon til de ansatte ettersom de tjener ekstra på de dagene det ofte er minst motiverende å skulle jobbe. For selv om helligdagene kommer og barna dine har fri fra skolen, trengs du fortsatt på jobb.
Mennesker trenger hjelpen din like mye på en vanlig hverdag som på en rød dag. Mange som bor på sykehjem, boliger og som får hjelp av kommunale tjenester er kanskje alene i disse høytidene. For disse menneskene er det ekstra viktig at vi ansatte kan holde dem med selskap.
Kan gjøre godt for lommeboka
For mange er det sårt å måtte jobbe røde dager mens det for andre er noe de gjør helt frivillig for å tjene noen ekstra kroner. De mange studentene som har skole store deler av året vil for eksempel ha nytte av å kunne jobbe røde dager når skolen uansett er stengt.
Å jobbe på røde dager kan gjøre godt for en tom lommebok etter en hard måned med mange regninger. Jobber du ordinær vakt på en helligdag kan du for eksempel ha krav på 133,3 prosent i tillegg. Har du en ordinær timelønn på 205 kroner i timen, vil det si at du på en rød dag få utbetalt 477 kroner i timelønn.
Tillegget på 133,3 prosent er hentet fra hovedtariffavtalene mellom Fagforbundet og KS, og Spekter Helse og Fagforbundet. Er du på en annen tariffavtale, kan tillegget være mindre, men du har krav på et tillegg på minst 100 prosent.
• Ny undersøkelse: De fleste nye helsefagarbeidere må nøye seg med å jobbe deltid
Gi og ta
Forholdet mellom arbeidsgiver og arbeidstaker må handle om å gi og å ta. Men slik må det også være mellom oss som er arbeidstakere.
Det å gi og å ta gjelder mellom arbeidsgiver og arbeidstaker, men det må også gjelde mellom oss arbeidstakere.
Mennesker trenger hjelpen din like mye på en vanlig hverdag som på en rød dag
SOLIDARITET: – Vi krever at det tas solidariske grep, sier leder Jan Davidsen i Pensjonistforbundet.
Ida Bing
MER TIL FLER: Alle foreldre med barn under 18 år får en økt ytelse fra 1. mai.
Mats Løvstad
Martin Guttormsen Slørdal
HAR TROA: Akademikerne, Unio og LO kommune er fortsatt like uenige om lavtlønte skal prioriteres eller om bedre lønn til høyt utdannede for å sikre at kommunene får rekruttere viktig personell. - Jeg tror vi finner en løsning, sier Mette Nord (t.v) i LO kommune.
Ola Tømmerås
TRYGGERE: – Nå trenger ikke de ansatte å bekymre seg for billigere og dårligere pensjonsavtaler ved at barnehageeierne bytter tariffavtale for å få lavere kostnader, sier Mette Nord om forslaget til ny barnehagelov. Illustrasjonsfoto.
Jo Straube
TIL HØYESTERETT: Norges høyeste domstol skal behandle spørsmålet om omplasseringsplikt, etter en anke fra Tana kommune.
Sissel M. Rasmussen
Christina Beck Jørgensen
Werner Juvik
TRENGS LIKE MYE: Mennesker trenger hjelpen din like mye på en vanlig hverdag som på en rød dag, skriver grasrotstemme Christina Beck Jørgensen.
Illustrasjon: Øivind Hovland
Christina Beck Jørgensen
Werner Juvik