JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fra grasrota

Hva slags «blekksprut» er din arbeidsplass?

2024041214532020240412145320

Colourbox.com

Blekksprut-metaforen kan brukes på mange arbeidsplasser. Noen blekkspruter suger seg til deg og sprøyter ut blekk så du blir handlingslammet og tilværelsen går i svart. Andre blekksprut-metaforer gir deg følelsen av å ha flere armer enn to, og at du klarer alle oppgavene dine. Hva slags blekksprut er din arbeidsplass?

Hovedverneombud i Kvinnherad kommune

 

Å være hovedverneombud er ikke en jobb, eller rettere sagt, et verv du eier. Du står på valg hvert annet år, og hvis du ikke har gjort jobben din, så er det ut. Det er en helt ok ordning for meg, for det holder meg skjerpet i vervet jeg er valgt til å utføre.

Jeg har nå vært hovedverneombud i snart elleve år, og er evig takknemlig for tilliten som blir vist meg hvert annet år. Nå er jeg i den heldige situasjonen at kommunen min har valgt å ha et hovedverneombud i 100 prosent frikjøp, og det skulle egentlig bare mangle når man ser alle oppgavene et verneombud har og den viktige jobben det er å følge opp plassverneombudene.

En utradisjonell kartlegging

Med en 100 prosent frikjøpt stilling, så har man mulighet til å gjøre ulike og kanskje utradisjonelle ting når det gjelder arbeidsmiljøet. En av disse tingene var for meg å kartlegge hvordan de ansatte virkelig hadde det, og hvordan de opplevde å være ansatt i denne kommunen. Jeg valgte å gjøre det på en litt utradisjonell måte.

I 2016 sendte jeg ut en anonym spørreundersøkelse hvor målet var å få vite hvordan de ansatte på et metaforisk vis opplevde sin daglige situasjon. Svarene som kom inn var mange og svært fantasifulle. Alle beskrivelsene ble samlet i et hefte, og ble rikt og fantasifullt illustrert av et daværende plassverneombud.

En av de mange beskrivelsene som gjorde inntrykk, var den om å være en blekksprut.

 «Alt vert svart»

Blekkspruten gikk nemlig igjen hos mange, selv om svarene var fra forskjellige sektorer og avdelinger og tolkningen av blekkspruten var også ulik.

En skrev: «Eg opplev at arbeidsplassen min er som ein blekksprut! Den syg seg fast til meg – den er overalt på meg, og nokre gongar så spreiar den ut sitt blekk, så alt vert svart og eg mistar oversikta kor eg er …»

Jeg kan tidvis kjenne meg igjen i denne beskrivelsen, for noen ganger blir jobben altoppslukende, og den er med meg døgnet rundt i tillegg til helger og ferier. Da kan det hende at også jeg opplever blekkspruten, og at jeg kjenner på følelsen av å ikke strekke til og ikke vite hvor jeg er. Det er ingen god følelse.

«Vi må kunne gjera fleire ting på ein gong»

Så har vi den andre måten å se og tolke en blekksprut på, for en annen av besvarelsene gikk slik: «Vi var mange som samanlikna oss med ein blekksprut, for som blekksprut må ein kunne gjera fleire ting på ein gong, hjelpe mange samstundes og gripe fatt i ting der og då.»

Og ja, denne beskrivelsen er også gjenkjennbar, og her er blekksprutmetaforen noe positivt. Vi har alle særs hektiske dager av og til, men så lenge man klarer å holde hodet over vannet, få satt tingene i system og puste riktig – så får man unna det meste uansett i hvilken sektor man jobber i.

Godt nok

Vi ønsker alle å gjøre en god jobb, og vi ønsker alle å kunne yte langt over «godt nok». Her tror jeg mange av oss legger en snubletråd for oss selv, for det som i vedtaket eller prosedyren er beskrevet som «godt nok», er kanskje ikke vår oppfattelse av hva «godt nok» egentlig er. Vi tøyer ytelsesstrikken litt mer hver dag, for det er så vondt å gå hjem fra jobb og kjenne på den følelsen av at man ikke fikk gjort mer bare på grunn av en tett timeplan og tidspress. Jeg vil påstå at selvpåførte krav kan føre til at man havner i den negative blekksprutmetaforen, men hvordan skal man klare å snu dette?

Det må alltid jobbes med arbeidsmiljøet

Det å kunne ha nok takhøyde og tilstrekkelige muligheter til å fortelle kolleger og ledere at «nå har jeg kanskje litt for mange oppgaver på listen min», er viktig. Et arbeidsmiljø er ikke statisk, men dynamisk. Det må jevnlig jobbes med, og ekstra viktig er det å jobbe med dette når alt går på skinner. For om man har lagt jobbingen med arbeidsmiljøet brakk i de tider alt går greit, så får man en kjempeutfordring med å skulle jobbe med det når det stormer som verst. Kommunikasjon og tydelighet er alfa og omega, og vi har alle et ansvar for å bidra til et godt arbeidsmiljø.

Hva slags blekksprut er din arbeidsplass?

Så det jeg lurer på er egentlig: Hva slags blekksprut er akkurat din arbeidsplass, og hvordan kan dere sammen snu en eventuelt negativ blekksprut om til å bli en positiv blekksprut?

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy