Sylvi Listhaug: – Vi ønsker et godt samarbeid med LO
FRIR? – Å ha et godt forhold til og samarbeid med LO, og utvikle Norge konstruktivt sammen, er noe vi ønsker, sier Sylvi Listhaug.
Carina Johansen / NTB
Mens andre Frp-ere går til frontalangrep på LO, er tonen hos partileder Sylvi Listhaug en litt annen.
berit.baumberger@fagbladet.no
I forkant av helgens landsmøte i Frp – og neste ukes LO-kongress – intervjuer vi Sylvi Listhaug om fagbevegelsen og «arbeidervennlig» politikk.
Bakteppet er dette: Flere LO-medlemmer stemmer Frp. På landsmøtet tar Frp stilling i mange saker som LO er sterkt kritisk til, blant annet om privatisering, lønnsoppgjør, midlertidige ansettelser, innleie og fagforeningsfradrag.
Dagen før 1. mai angriper FpU-leder Simen Velle og partikamerat Jon Helgheim: «Meld dere ut av LO,» er oppfordringen, skriver FriFagbevegelse.
1. MAI-TALE: Sylvi Listhaug i Drammen for noen år siden.
Terje Pedersen / NTB
Kutter i fradrag
Hos Sylvi Listhaug er tonen en litt annen:
Hun mener det er viktig med fagforeninger i et velfungerende arbeidsliv.
– Ja, men jeg mener det er viktig at folk selv kan velge om de vil være organiserte eller ikke, sier Listhaug til Fagbladet.
– Hvorfor er fagbevegelsen viktig?
– Den er selvsagt viktig for å jobbe for ansattes rettigheter. For å ha vekst, utvikling og framgang må du ha slike organisasjoner, politikere og enkeltpersoner som jobber sammen for å forbedre samfunnet. Det er i skjæringspunktet mellom alle disse partene at du får utvikling, sier Listhaug.
– Hvis det er viktig med fagforeninger, hvorfor åpner dere da for å kutte fagforeningsfradraget, skattefordelen for fagorganiserte?
– Vi mener man ikke skal særbehandle og gi fordeler til de som velger å være organisert.
– Men med deres modell vil kanskje de fattigste velge bort det å organisere seg. Det er kanskje de som mest trenger å ha noen til å jobbe for egne rettigheter, som du nettopp sa at var viktig?
– Med våre forslag til avgift- og skattelette vil alle sitte igjen med mer på kontoen enn det som de gjør i dag, også de fagorganiserte, sier Listhaug.
• Slik vil Ap lokke LO-medlemmer bort fra Frp
Frp-ere i LO
Fagbladet har nettopp møtt to ihuga Frp-ere på Frøya, som også er LO-medlemmer. Hege Vikaskag var leder av Fagforbundet i Frøya samtidig som hun var leder av Frøya Frp i tre år.
BEGGE LEIRE: Hege Vikaskag og Linda Iversen.
Martin Guttormsen Slørdal
– Flotte damer! utbryter Listhaug.
– Er det viktig for Frp å ha slike representanter, med én fot i hver leir?
– Det er absolutt viktig. Så vet jeg jo at en del får utfordringer, noen blir rett og slett mobba eller frosset ut for å stemme Frp. Det er veldig synd. LO vil jobbe for gode arbeidsforhold, og da kan det være en idé å starte internt med seg selv.
– Vil du at flere Frp-ere skal ta tillitsverv i fagbevegelsen?
– Ja, det håper jeg virkelig! Jeg tror fagbevegelsen må gi posisjoner også til de som ikke er på venstresiden, sånn at det gjenspeiler medlemsmassen bedre, Listhaug.
Andelen LO-medlemmer som stemmer på Ap, har gått nedover.
https://datawrapper.dwcdn.net/eNVGC/1/
Tonje Brenna mener det blir vanskeligere å forsvare de tette båndene mellom LO og Ap når oppslutningen om Ap i LO går ned.
– Er det mulig å se for seg nærmere bånd mellom Frp og LO hvis Frp-velgerne i LO tar mer plass internt i organisasjonen?
– Ja, Frp er opptatt av å ha et godt forhold til alle organisasjoner, men vi vil aldri slippe til toppledelsen i LO inn i vårt sentralstyre eller gi dem mulighet til å påvirke vårt program direkte. Det er utelukket. Men å ha et godt forhold til og samarbeid med LO, og utvikle Norge konstruktivt sammen, det er noe vi ønsker, sier Listhaug.
• Helsefagarbeider Hege (48) er Frp-er og LO-medlem: – Sylvi er fysj og fy?
MOTSTEMME: Sylvi Listhaug da finansminister Jens Stoltenberg holdt pressetreff om skattekommisjon nylig.
Ole Berg-Rusten / NTB
Provoserende forslag
Et annet Frp-forslag som kommer opp på landsmøtet denne helga, er at de mener den sentrale potten ved lønnsforhandlingene bør reduseres. LO mener politiske partier bør holde fingrene langt unna lønnsoppgjør.
– Er det viktig for dere i Frp å blande dere i lønnsoppgjøret?
– Det er selvsagt partene som forhandler, men vi mener det positivt med større potter lokalt. Vi har tiltro til at mer kan løses lokalt. Det gjør det også lettere å belønne innsats.
Sist landsmøte «vedtok» Frp å øke lønna for helsefagarbeidere og sykepleiere, noe som også ble møtt med forundring av forskere og fagbevegelse.
– Ja, det var en god idé, fastholder Listhaug.
– Og vi ser jo også at lønna deres har gått opp. Mange kommuner kjemper om helsepersonell, så lønningene har blitt pressa oppover. Det er bra.
• Nord raser over Frps partiprogram: – Beveger oss mot en «Trumpsk» retning
HUND OG KATT? Mette Nord og Sylvi Listhaug.
Jan Erik Østli/Terje Pedersen
– Se deg i speilet
Leder i Fagforbundet, Mette Nord, har kalt Frps forslag til nytt partiprogram for «arbeiderfiendtlig» og at det «raserer det som holder landet sammen». Blant annet peker hun på privatisering innenfor helse og velferd, åpning for mer midlertidig ansettelser og mer innleie.
– Hun må se seg selv i speilet, svarer Listhaug.
– Jeg vil si at det er hun som beskytter en regjering som bygger ned velferden i Norge. Det har gått helt feil vei med eldreomsorgen, og det legges ned skoler over hele landet, som i Lom. Vi har sett en amerikanisering av helsevesenet der de med penger kan kjøpe seg hjelp, mens vanlige folk blir stilt i kø. Samtidig som det kuttes i velferdstjenester, sløser regjeringa penger på havvind, batterifabrikker og elektrifisering av sokkelen.
– At folk kjøper seg fram i helsekøer, er det noe negativt for Frp?
– Folk skal få lov til å bruke pengene sine på det de ønsker, også helse. Men vi ønsker ikke en todelt helsesektor der man må være rik for å kunne benytte private aktører. Folk skal få mer valgfrihet og staten skal betale. Hvis vi tar alle krefter i bruk, også de private, går køene ned raskere.
Martin Guttormsen Slørdal
Tre kampsaker
Nettopp dette siste, eldreomsorgen, er en av tre kampsaker som Listhaug trekker fram som «arbeidervennlig» politikk hos Frp:
• Verdighet til eldreomsorg: – Vi vil gjennomføre det samme i eldreomsorgen som ble gjort i barnehagereformen: Gi staten finansieringsansvar og slippe alle gode krefter til, la både kommunen, ideelle og private bygge og drifte sykehjem og eldreomsorg. Det kommer til å gi bedre dekning og bedre kvalitet.
• Få fart på olje- og gassnæringa: – Vi vil ha en plan for at Norge skal produsere olje og gass så lenge verden trenger det. Det er arbeidslivspolitikk, sikkerhetspolitikk og næringspolitikk på én gang.
• Redusere skatter og avgifter: – Arbeidsfolk må beholde mer av pengene selv. Det skal lønne seg å jobbe.