Oslo-trikker havner på feil spor flere ganger i uka
ETTERSPURT: Vi har lenge påpekt dårlig og gammel teknologi for sporvekslene, men når ikke opp, sier Thomas Stave, leder av Sporvognsklubben i OSA (Oslo sporveiers arbeidserforening).
Ola Tømmerås
Trikkeførerne fører doninger på titalls tonn gjennom tett bytrafikk. Så sender sporvekselen dem feil vei. – Det er rutine for oss at vekslene ikke er å stole på, sier tillitsvalgt Thomas Stave.
ola.tommeras@fagbladet.no
Sporvekslene(*1) avgjør hvilket spor trikken skal gå. Men de er mer enn et kvart århundre gamle og svikter med jevne mellomrom. Da kan fører være den som blir sittende med ansvaret.
Etter at to trikker endte på samme sport og kolliderte ved Nybrua i Oslo, har Fagbladet sett på hvordan det er mulig. Vi har fått høre om gammel teknologi, som ikke ble fornyet da Oslo brukte 6,2 milliarder på opprustning av infrastruktur og nye høyteknologiske trikker. Vi har fått høre om hvordan førere sjekker og ser på signaltavla at veksel ligger riktig, men likevel ender i feil spor.
Etter hva Fagbladet erfarer, skjer det mer enn ukentlig et eller annet sted på trikkenettet i Oslo. Når det skjer, skal det logges som en hendelse.
Sporveien nekter å oppgi akkurat hvor mange slike hendelser som er logget.
Det er vi som ender i retten dersom det går galt en dag.
Trikkefører og tillitsvalgt Thomas Stave
30. mars smalt det
Vanligvis går det helt greit når veksler svikter, selv om den skifter på uforklarlig vis like før passering. I de fleste tilfeller går fører ut og endrer veksler manuelt.
Dersom trikken allerede er kjørt i feil spor, kjører fører den noen meter tilbake, legger om veksler og får den inn på riktig spor.
Søndag 30. mars i år gikk det derimot ikke bra. To nye CAF-trikker krasjet ved Nybrua i Oslo. Trikken som skulle gått mot Trondheimsveien, gikk plutselig over på sporet mot Grünerløkka. Der kom en motgående trikk. I neste sekund smalt det.
NÆRKONTAKT: To trikker kræsjet inn i hverandre på Nybrua i Oslo. Etter det Fagbladet erfarer, oppgir fører på trikken som kjørte feil at vekslerfeil var årsaken.
Knut A. Nygaard
Allerede helgen etter opplevde førere tre sporvekselfeil på Stortorget. Ved to av tilfellene gikk trikken i feil spor og måtte kjøres tilbake.
I påska ble førerne møtt med oppslag på intern tavle i Sporveien. Der ble det minnet om at de har ansvaret for at sporvekselen ligger riktig.
– Provoserende dårlig
Thomas Stave er trikkefører og tillitsvalgt. Han er provosert over gammel og dårlig teknologi.
– Det er rutine for oss at vekslene ikke er å stole på. Vi vet at de kan slå over selv om tavla viser at de ligger riktig, sier Thomas Stave.
Men selv om førerne er vant til å rette opp, mener han systemet burde vært utbedret.
– Det er likevel provoserende at det brukes så lite for å oppruste teknologi som kunne sikret fører og alle som eventuelt rammes av en ulykke. Selv om det er brukt 6,2 milliarder på nye trikker og infrastruktur, har ikke de gamle sporvekslene nådd opp på prioriteringslista, sier han.
SJEKKPUNKT: På denne avstanden sjekker fører signalet på lysstavla. Tre prikker viser om vekselen ligger riktig vei.
Ola Tømmerås
Kan få konsekvenser
Feilkjøring kan få store konsekvenser for fører. Når trikken er i byområde, føres den etter vegtrafikkloven. Den gir fører ansvaret for kjøretøyet.
– Det er oss det går utover. Det er vi som fører av kjøretøyet, som har ansvaret. Det er vi som må møte i retten dersom det går galt, sier Stave.
– Situasjonen i dag er at vognfører er ansvarlig, svarer Sporveiens pressekontakt Tone Tuhus, men opplyser at Sporveien jobber aktivt med å se på ny teknologi. (Se hele svaret fra Sporveien lenger ned)
Mer enn én gang ukentlig
Det logges feil på veksel et eller annet sted på trikkenettet mer enn én gang ukentlig, får Fagbladet opplyst av førere.
Akkurat hvor ofte holder Sporveien altså hemmelig. Det kommunalt eide selskapet avslår Fagbladets innsynsbegjæring blant annet med henvisning til at kunnskap om antallet vekselfeil kan medføre uønskede handlinger.
Men det er ingen hemmelighet at det skjer, og det skjer ofte.
– Sviktende teknikk for sporvekslene er ingen ny problemstilling. Vi har pekt på den mange ganger, også ved forarbeidene for fornyelse av trikker og trikkenett i Oslo, sier Ola Floberg, leder av Oslo sporveiers arbeiderforening.
– Løses på billigste vis
Floberg beskylder Sporveien for å løse problemet ved å la fører ta ansvaret.
– Det er jo rimeligste alternativ. Egentlig er det litt forunderlig, med tanke på hvor mye teknologioptimister spesielt Ruter er. Og så løses teknologiutfordringer med å innstramme førers ansvar, sier Floberg.
Han mener førerne i stor grad klarer å kompensere.
– Mangel på vilje til å investere i god teknologi erstattes av årvåkne og kompetente førere. De har lært seg å lese trafikkbildet og ta høyde for at trikken kan gå en annen vei enn det signalet fortalte, sier Floberg.
Vidar Eriksen
Førers ansvar:
• Sporveksel skal ligge fast én retning. Fører må trykke en knapp på en sender som sender signal og legger sporvekselen en annen vei, dersom trikken skal skifte retning.
• Ved en markering 20-30 meter før vekselen må fører sjekke om den ligger som den skal. Dette ser fører på en tavle med tre lyssignaler. De går enten fra midten og opp til venstre, eller fra midten opp til høyre.
• Tavlen er plassert om lag ti meter fra vekselen. Når trikken nærmer seg, endres signalene fra tre prikker til fem. Det betyr at vekselen er låst på retning. Den kan dermed ikke påvirkes av signal fra andre trikker eller annen elektronikk med tilsvarende frekvens.
Skal ikke ha gjort feil
Det er ikke konkludert etter krasjen ved Nybrua, men etter hva Fagbladet erfarer, skal følgende være brakt på det rene:
• Fører har forklart at sporvekselen lå riktig vei.
• Ifølge dataene som lagres i trikken, har ikke fører trykket på knappen som sender et signal til vekselen om å skifte retning.
• Sporvekselen har likevel mottatt signal om å skifte retningen, av uviss årsak.
Stave forklarer prosessen slik: Når trikken nærmer seg veksling, er det først en markering i veien. Der skal fører sjekke om vekselen ligger riktig. Det vises på en signaltavle plassert mellom markering og veksel (se grafikk).
Selv om signalet viser at trikken kommer til å gå i riktig spor, så kan det noen ganger endre seg i løpet av sekundene fra markeringen til kuben. Når trikken nærmer seg vekselen, vises kun signalet for at vekselen er låst: Fem prikker.
Da er det ikke lenger mulig å se på signaltavlen om vekselen fortsatt ligger rett vei.
LÅST VEKSEL: Fem prikker betyr at vekselen er låst, og normalt ligger er den låst i riktig retning - men ikke alltid.
Ola Tømmerås
Mottar signal av seg selv
– Feil på veksel oppstår. Feil der den av ukjent grunn mottar et signal om å skifte spor, forklarer Stave.
Han har selv opplevd det mens han har sittet bak spakene på trikken: signaltavla er observert, veksel ligger riktig vei – og så går trikken andre veien.
Sporvekslene ble innført før årtusenskiftet. Selskapet som i sin tid leverte det, finnes ikke lenger. Ny teknologi er etterspurt.
– Ansatte har tatt opp dette i årevis, sier Ola Floberg. Han husker det også var et tema i styringsgruppa for nye trikker og infrastruktur.
Både vegtrafikkloven og jernbaneloven
Når trikken kjøres i bygatene, sorterer den under vegtrafikkloven. Fører tillegges samme ansvar for kjøretøyet som på en bil eller buss, og er dermed ansvarlig for at den følger riktig trasé. Ved kjøring i egne traseer utenfor sentrum sorterer trikken under jernbaneloven.
Trikken kjøres manuelt
Sporveien kommenterer ikke hendelser som fortsatt er under granskning, slik som kollisjonen ved Nybrua. Men pressekontakt Tonje Bergmo forklarer hvordan systemene fungerer:
– I motsetning til tradisjonell jernbane, hvor signalsystemer styrer trafikken og assisterer togfører, kjøres trikken manuelt av trikkeføreren. Veksel legges i riktig stilling via en knapp i førerrommet, og fører sjekker at denne har lagt seg riktig før trikken kjører over vekselen. Dette er det samme for nye og gamle trikker, forklarer hun via e-post.
Ansvarlig for trikkeprogrammet
Sporveien er ansvarlig for å gjennomføre trikkeprogrammet og hovedstadens storstilte satsing på trikk. De siste årene er det gjennomført oppgraderinger av infrastrukturen en rekke steder i byen, og i løpet av året er alle nye trikker levert. Det innebærer et helhetlig ansvar for trikkeinfrastrukturen, der utskifting av trikkeskinner, fundament under sporene, sporveksel og kontaktledningsanlegg inngår, blant annet.
Jobber med ny teknologi
Fagbladets har også spurt Sporveien om hvorfor det ikke er tatt i bruk teknologi som kunne ha stoppet trikker på feil spor eller tilfeller som i vinter, da en trikk hadde for høy fart, sporet av og endte i butikken Eplehuset.
Sporveien svarer at selskapet jobber aktivt med å se på hvordan teknologi kan gjøre de nye trikkene smartere og tryggere.
Mulige funksjoner som skal undersøkes nærmere, inkluderer kollisjonsvarsling, automatisk nødbrems og systemer som skal forhindre at trikken kjører for fort, opplyser selskapet.
Lytter til alle
– Fordi trikken kjører i blandet trafikk og ikke har signalsystemer, har verken nye eller gamle trikker funksjoner som overtar eller automatiserer kjøringen. Situasjonen i dag er at vognfører på trikken er ansvarlig for å kjøre riktig over sporveksel, men som nevnt jobber Sporveien aktivt med å se på hvordan teknologi kan brukes til å gjøre de nye trikkene smartere og tryggere, opplyser pressekontakt Tone Tuhus.
Thus har en annen oppfatning enn de tillitsvalgte om hvorvidt de blir hørt om utfordringene.
– Vi opplever å ha god og løpende kontakt med både tillitsvalgte og verneombud, og viktige saker følges opp i egne arbeidsgrupper når det er nødvendig. Vi lytter til alle forbedringsforslag og innspill som kommer.
*1 En sporveksel eller pens (en fornorskning av engelske "points") er en innretning i jernbanesporet for å flytte et tog eller vogn over fra et spor til et annet. Tidligere var det gjerne en betjent ved jernbanestasjonen som var ansvarlig for å endre stiling på sporvekselen ved stasjonen, den som utførte denne funksjonen ble kalt «sporskifter». Kilde: Wikipedia