Oppsagt frisør vant på alle punkter, men fikk ikke ei krone
Ola Tømmerås
Arbeidsgiver la ned arbeidsplassen og slapp å betale. – Skjer stadig oftere, sier fagforeningsleder.
ola.tommeras@fagbladet.no
Frisør Mali Helene Moen hadde tre måneder lønn og feriepenger til gode da hun fikk oppsigelse like før jul. Så la arbeidsgiver ned salongen.
Fagbladet møter henne tre og et halvt år senere, med rettskraftig dom og medhold på alle punkter, men fortsatt uten penger. Retten mener arbeidsgiver skylder henne 237.000 kroner inklusiv saksomkostninger.
– Jeg blir kvalm bare av å tenke på alle timene, all jobben, alle kveldene og nettene med papirer og dokumentasjon. Det har rammet fritid, familie og kolleger, sier hun.
Frisører har lenge funnet seg i for mye dritt
Frisør Mali Helene Moen
Har for mye makt
Saken til Mali Helene opprører, men er ikke enestående. Vivian Jacobsen, leder i Fagforbundet Frisørenes Fagforening har sett mange. Hun har flere pågående liknende saker. Lønnskrav som vinner fram, men som treneres. Salonger som legges ned når ansatte krever tariff eller utestående lønn, og som popper opp igjen, men forsvinner når ansatte krever det de har rett på.
– Medlemmer ringer oss. De er fortvilet, sier hun.
SKJER STADIG: Leder av Frisørenes fagforening, Vivian Jacobsen, opplever stadig at medlemmer ikke får lønn.
Werner Juvik
• Ruth (51) etter AFP-vedtak: Fornøyd på vegne av seg selv og yngre kolleger
– Det er knusende når arbeidsgiver slutter å betale lønn. Jeg har sett medlemmer som har måtte ta opp forbrukslån, som har makset kredittkortet sitt, som må tigge om utsatt husleie og ikke får betalt strømregninger. Kun fordi de ikke får lønna de har krav på, sier Jacobsen.
Fagforeningen hjelper med å sende lønnskrav og sette frister, purre og gå til konkursbegjæring, forliksrådet og domstolene. Ofte betaler arbeidsgiver i siste liten, når de må velge mellom å betale lønna eller gå konkurs.
I Mali Helene sitt tilfelle gikk det hele veien til rettskraftig dom og innkreving via namsmannen. Fortsatt uten at hun har fått ei krone fra den tidligere arbeidsgiveren.
Mali Helene Moens sak varte i 3,5 år
31. november 2021: Mali Helene Moen blir oppsagt via Facebooks Messenger. Hun fikk beskjed om å rydde seg ut dagen etter, og at hun var uønsket i oppsigelsestiden på én måned. Arbeidsgiver lover utbetaling av utestående lønn og feriepenger 23. desember.
21. desember 2021: Arbeidsgiver legger ned salongen.
Romjula 2021: Mali Helene og Frisørenes fagforening sender krav på utestående lønn og feriepenger på over hundre tusen kroner.
Januar 2022: Arbeidsgiver begjæres konkurs. Begjæring blir avvist med begrunnelsen at arbeidsgiver er solvent, altså i stand til å betale det utestående.
Våren 2022: Arbeidsgiver framsetter motkrav med påstander om juks med timelister. Det blir slått tilbake. Mali Helene har fulgt fagforeningens råd om å ta ut alt som gjaldt henne i arbeidsgivers database den ene dagen hun fikk til rådighet for å rydde seg ut av salongen. Det viste seg å bli verdifullt. Motkravet ble avvist med henvisning til komplette timelister med inn- og ut-stempling tilbake til 2018.
Januar 2023: Etter ett år med stadige utsettelser blir det avholdt møte i forliksrådet.
Januar 2024: Kravet kommer opp for Innlandet tingrett. Arbeidsgiver dømmes til å betale lønn, feriepenger og saksomkostninger – totalt 237.000 kroner.
Våren 2024: Arbeidsgiver venter til fristen er på vei til å gå ut, så ankes dommen, men det gir kun nye forsinkelser da arbeidsgiver unnlater å betale rettsgebyret. Dommen blir rettskraftig høsten 2024.
August 2024: Dommen er endelig rettskraftig. Kravet oversendes namsmannen.
Februar 2025: Namsmannen konkluderer med at den tidligere arbeidsgiver ikke har noen verdier. Kravet er ikke mulig å inndrive.
• Desse yrka vil bli hardt ramma dersom sjukelønna vert kutta
Oppsagt på dagen
29. november 2021, klokka 21:30: Meldingen som plinger inn på mobilen til Mali Helene gjennom Facebooks Messenger, lyder kaldt: «Oppsigelse av arbeidsforhold»…. «Du ønskes ikke i salongen i oppsigelsesperioden på 1 mnd. Sluttoppgjør utbetales 23. desember».
Stemningen mellom arbeidsgiver og Mali Helene hadde gått fra munter og hjertelig til å surne på få uker. Fagbladet har sett kommunikasjonen mellom dem. Mali Helene mener det skyldtes at hun takket nei til å kjøpe og overta salongen.
Salongen i Storhamarsenteret hadde vært Mali Helens arbeidsplass i elleve år, fra 2018 med arbeidsgiveren som nå sender henne oppsigelse. Det er like før jul. Hun har utestående lønn for september, oktober og november.
Staten burde komme inn på samme måte som Lønnsgarantifondet ved konkurs, sikre at den ansatte får lønna den har rett på, og overta kravet
Vivan Jacobsen, leder av Frisørenes fagforening
Overlevde på sparepenger
To dager før lovet utbetaling stenger arbeidsgiver salongen.
Romjula blir brukt til å utarbeide krav med hjelp av Frisørenes fagforening. På nyåret blir konkursbegjæring framsatt, men avvist. Begrunnelsen er at arbeidsgiver ikke var insolvent, at det fantes verdier til å betale.
– Jeg overlevde vinteren og våren etter oppsigelsen, med sparepenger og en samboer som tok på seg utgifter, forteller Mali Helene. Jula 2021 ble brukt til å gjennomgå dokumentasjon og framsette krav.
• NHO lærer opp bedrifter i å bestride sykemeldinger: – Ordentlig trist
Så kommer nedturen
Etter tre år med motkrav, utsettelser og seine kvelder med dokumenter, brev og gjennomganger sto hun endelig med en rettskraftig dom fra Østre Innlandet tingrett i fjor høst. Med renter og saksomkostninger fastslår retten at arbeidsgiver skal betale 237.352 kroner.
Kravet sendes til namsmannen, men 2025 starter med ny nedtur: Arbeidsgiver er nå registrert med null lønn og formue i skattelistene. «Det finnes ikke verdier hos skyldner», konkluderer namsmannen. Ingenting å hente.
Kravet kan ikke inndrives.
Arbeidsgiver har all makt
Ifølge Mali Helene er ikke hun den eneste som har stått uten lønn.
– Jeg kjenner til flere, men ingen som har orket å stå i det. De svelger tapet og går videre, sier hun. Da det sto på som verst, var hun selv på nippet til å gi opp både krav og yrke.
– Loven beskytter ikke arbeidstaker, mener hun og oppsummerer:
– Hadde det vært mulig å slå arbeidsgiver konkurs i 2022, ville jeg fått pengene gjennom Lønnsgarantifondet. Når det ikke er mulig, finnes det ikke noe sikkerhetsnett for arbeidstaker. Arbeidsgiver kan trenere i årevis og gjemme unna det som finnes av verdier.
Om at Fagforbundet Frisørenes fagforening opplever dette stadig, sier Mali Helene:
– Vi må kreve det arbeidsgivere skylder, selv om det tar tid og energi. Frisører har lenge funnet seg i for mye dritt.
Ikke hennes oppgave
– Foreldelsesfristen er ti år. Mali Helene må følge med om tidligere arbeidsgiver igjen har en synlig formue, men det skulle ikke vært hennes oppgave, sier Vivian Jacobsen i Frisørenes fagforening. Hun etterlyser en lovendring for å sikre de som ikke får lønna si.
– Staten burde komme inn på samme måte som Lønnsgarantifondet ved konkurs, sikre at den ansatte får lønna den har rett på, og overta kravet, mener Jacobsen.
Akkurat nå har hun saker blant annet i en kjede der flere ansatte venter på lønn.
– Hvis det ikke blir en løsning, så sender vi krav, setter frister, begjærer konkurs og går til domstolene. Det kan ta lang tid, og den ansatte skulle vært sikret lønna mens de venter. Når lønn uteblir ukevis, månedsvis og år, settes arbeidstaker i en utrolig vanskelig situasjon, sier hun.
Vil ikke kommentere
Fagbladet har forelagt arbeidsgiver påstandene som framkommer i denne reportasjen. Denne har svart at den ikke ønsker å kommentere saken.