LO går inn for økonomisk boikott av Israel
Shaher Saed, leder av Palestinsk LO, om at norsk LO støtter arbeidet for å gi dem observatørstatus i den internasjonale arbeidsorganisasjonen ILO, og har fått støtte for det i både flertallets og mindretallets innstilling til Palerstina-uttalelse.
Per Flakstad
Med 240 stemmer mot 69 vedtok LO-kongressen å gå inn for en økonomisk boikott av Israel.
per.flakstad@fagbladet.no
Vedtaket er i tråd med innstillingen fra flertallet i redaksjonskomiteen som behandlet uttalelsen. Flertallet vil ha en uttalelse som krever at Norge tar initiativ til en internasjonal økonomisk boikott, og at LO vil støtte en boikott av israelske kultur, sports- og akademiske institusjoner.
Vedtaket ble gjort med digital avstemning, og resultatet ble møtt med en stor applaus i salen.
– Folkemord
– Det skjer et folkemord i Palestina, det finnes ingen andre ord som er dekkende for det som foregår, sa Alexander Liane fra Fagforbundet Ung da han redegjorde for flertallets innstilling.
– Økonomisk boikott er et målrettet og effektivt tiltak, samtidig som vi beholder muligheten til fortsatt dialog. Og det er viktig, sa han.
Mindretallet fulgte sekretariatets innstilling før kongressen og droppet økonomisk boikott. I stedet inneholder deres innstilling et forslag om målrettede sanksjoner mot områder av strategisk betydning for opprettholdelse av Israels okkupasjon.
Kristin Sæther fra LOs sekretariat redegjorde for mindretallets innstilling:
– Vi kjenner på raseriet over det som det palestinske folket utsettes for. Men i spørsmålet om økonomisk boikott står vi helt alene. Det er ingen som støtter oss i det. En alvorlig bekymringen er at det vil være palestinerne som vil betale prisen ved en økonomisk boikott. Den vil undergrave hjelpen som palestinerne får i dag, og det er de som vil merke det hvis livsviktig bistand ikke kommer fram, sa hun.
• Palestinere i Fagforbundet: – Vi trenger handling, ikke bare ord
Anerkjenner Israel, men fordømmer politikken
Både mindretallets og flertallets innstillinger anerkjenner statens Israels eksistens, men fordømmer regjeringens politikk og handlinger. Med folkeretten i ryggen for et internasjonalt engasjement tar begge til, orde for å øke presset på viktige økonomiske aktører i Israel i det israelske samfunnet.
Men flertallet vil ikke være med mindretallets formulering om at boikott av Israel innebærer at vi (LO, red. anm.) må avslutte sitt programarbeid til støtte for Palestina.
• LO-sekretariatet går inn for færre tiltak mot Israel. Vil ikke ha økonomisk boikott
Målet er å styrke palestinernes situasjon
Videre i begge innstillingene heter det at Palestinernes rettigheter har vært under betydelig press i mange tiår. Parallelt har engasjementet for palestinerne økt i norsk fagbevegelse. LOs overordnede mål i regionen er å styrke palestinernes situasjon generelt og palestinske sivilsamfunnet og fagbevegelsen spesielt.
Torsdag ba Shaher Saed, leder av Palestinsk LO, om at norsk LO støtter arbeidet for å gi dem observatørstatus i den internasjonale arbeidsorganisasjonen ILO, og dette er fanget opp i begge innstillingene til uttalelse.
– Palestinernes selvstyre er blitt undergravd
Okkupasjonen og undertrykkingen av palestinerne har eskalert det siste tiåret. De såkalte fredsforhandlingene er døde, og det er vanskelig å se hvordan man kan realisere en tostatsløsning. Den langvarige blokaden og krigen i Gaza har ført til en humanitær katastrofe. Israels reaksjoner på Hamas’ terrorangrep i 2023 savner sidestykke i moderne tid. Angrepene på palestinere øker på også Vestbredden. Eksisterende bosetninger har blitt kraftig utvidet og nye etableres. Den folkerettsstridige muren og utbyggingen av bosettinger har ført til oppsplitting av Palestina og undergravd palestinsk selvstyre, heter det videre.
I uttalelsen krever LO at oljefondet må ut av alle selskaper som støtter opp om okkupasjon og annektering av palestinsk land.
Ifølge undersøkelser gjort av Fagforbundet og Norsk Folkehjelp er det 47 selskaper i fondet med virksomhet som medvirker til den israelske okkupasjonen.