JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lovendring fra 1. mars:

Koronaviruset er en yrkessykdom – nå har 15 arbeidstakere søkt om erstatning

Har du et yrke med særskilt smittefare, kan koronaviruset godkjennes som yrkessykdom og gi rett til erstatning.

Har du et yrke med særskilt smittefare, kan koronaviruset godkjennes som yrkessykdom og gi rett til erstatning.

Ole Palmstrøm

Hvis du blir smittet av korona på arbeidsplassen din, kan det gi deg rett til yrkesskadeerstatning. Vilkårene er derimot veldig strenge.

2020091610362320200916103742

aslak@lomedia.no

Covid-19 inngår nå blant sykdommene som kan godkjennes som yrkessykdom og gi rett til erstatning. Regelendringen for yrkesskade i folketrygdloven og yrkesskadeloven skjedde 1. mars.

Korona som yrkesskade

Endringen innebærer at koronaviruset er å regne som en yrkessykdom hvis det er sannsynlig at man er blitt smittet på arbeidsplassen. Det var utdanningsnytt.no som først omtalte saken.

Arbeidstilsynet har så langt fått inn melding om 15 koronasmittede personer fra Register for arbeidsrelatert sykdom (RAS). Yrkene det gjelder, er sykepleiere (4), allmennleger (3), pleiemedarbeidere (2), renholdere (2), psykolog (1), ambulanse (1), konduktør (1) og «andre administrative ledere» (1).

Atle Sønsteli Johansen, leder av LOs juridiske avdeling, demper forhåpningene om at koronaviruset kan gi rett til yrkesskadeerstatning. Årsaken er at «vilkårene for en godkjennelse er meget strenge». Han kommenterer også regelendringen på LO-advokatenes Facebook-sider.

Høyre ønsker maksgrense for trygd

Ingen erstatning ennå

– For det første må det påvises årsakssammenheng, noe som i seg selv er vanskelig, og det stilles krav om «alvorlige komplikasjoner». Dekningen omfatter dessuten kun «yrker med særskilt smittefare».

– Det er ennå ingen som har fått erstatning etter disse reglene i Norge, og det vil bli meget få, om noen, som kan forvente yrkesskadeerstatning etter disse reglene, sier Sønsteli Johansen.

Ifølge LO-advokatene er yrkessykdomsdekning mulig, men kravene til bevis for at virussmitten er påført i arbeidet kan bare unntaksvis oppfylles. Det er spesielt for laboranter, helsepersonell og andre særskilt utsatte yrkesgrupper at det kan være en viss yrkessykdomsdekning.

Sykehjemmet fikk skrekkbeskjeden: «Du har en medarbeider som er smittet. Hva har du tenkt til å gjøre med det?»

Den såkalte «sikkerhetsventilen» i yrkesskadeforsikringsloven kan også gi grunnlag for dekning for personell som er utsatt for særlig smitterisiko.

Det betyr at covid-19 antakelig er omfattet av dekningen for «annen skade og sykdom som skyldes påvirkning fra skadelige stoffer eller arbeidsprosesser i yrkesskadeforsikringsloven», skriver LO-advokatene.

Dette sier regjeringen

Retten til yrkesskadeerstatning gjelder i hovedsak for helsepersonell, men det er også «lagt opp til at regelendringene skal gjelde andre yrker der jobben gjøres i miljøer med særskilt sykdoms- eller smittefare, eller arbeidsområder hvor ansatte lett kan komme i kontakt med personer som er smittet av koronaviruset», ifølge arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Koronasmitte og covid-19 var tidligere ikke omfattet av listen over sykdommer som kunne godkjennes som yrkessykdom og gi rett til yrkesskadeerstatning. Nå er sykdommen oppført på listen.

– Vi vet enda lite om ettervirkningen av koronaviruset, og det er derfor viktig å få på plass gode sikkerhetsordninger for dem som i spesielt stor grad utsettes for smitten. Med de nye reglene vil eksempelvis en sykepleier som smittes på jobb og som får alvorlige komplikasjoner, kunne få full erstatning for et eventuelt økonomisk tap, sier Røe Isaksen.

Les alle Fagbladets koronasaker her

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy
Har du et yrke med særskilt smittefare, kan koronaviruset godkjennes som yrkessykdom og gi rett til erstatning.

Har du et yrke med særskilt smittefare, kan koronaviruset godkjennes som yrkessykdom og gi rett til erstatning.

Ole Palmstrøm