JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Her møter uføre Odin Tonje Brenna: – Alle skulle hatt en Odin

PÅ STORTINGET: Unge uføre Odin Hagen Gleditsch (28) ble invitert til Stortinget og et møte med Tonje Brenna i lagting-salen:  –Offentlig sektor er dårligere til å inkludere enn privat sektor, sier statsråden.

PÅ STORTINGET: Unge uføre Odin Hagen Gleditsch (28) ble invitert til Stortinget og et møte med Tonje Brenna i lagting-salen: –Offentlig sektor er dårligere til å inkludere enn privat sektor, sier statsråden.

Alf Ragnar Olsen

Da uføre Odin Hagen Gleditsch (28) mistet et øye, vokste det fram mer arbeidslyst: – Odin er et eksempel på at inkludering går an, mener arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna.

2025051411225320250514132454

vigdis.alver@fagbladet.no

Odin Hagen Gleditsch, som er fra Hvittingfoss i Buskerud, er født med et sjelden sykdom. Tidligere i vår fortalte han sin historie i Fagbladet, og etter det ble han invitert til Stortinget for å møte statsråd Tonje Brenna (Ap).

Siden han var 20 år har Odin jobbet ved Hvittingfoss skole, der han nå har en VTA (varig tilrettelagt arbeid). 

– Du løser ekte oppgaver, det er ekte behov for deg? spør Brenna

– Ja, sier Odin. 

– Det er viktig, det forsvinner ofte i tilrettelegging, mener Brenna.

Stortinget: Mer tilrettelagt arbeid

Statsråden synes Odin viser at god inkludering er mulig. 

– Offentlig sektor er dårligere til å inkludere enn privat sektor. De siste tre årene har vi fått 148 000 flere i jobb, mer enn 8 av 10 i privat sektor. Offentlig sektor bruker få av NAVs virkemidler, sier arbeidsministeren.

Hun ser på ham som sitter ved siden av seg. 

– Odin er et eksempel på at inkludering går an.

Det er en stor mangel på VTA-plasser i norsk arbeidsliv. I vår ba arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget regjeringen trappe opp antallet nye varig tilrettelagte arbeidsplasser (VTA) med 1000 plasser i året, allerede fra neste år. 

Regjeringen har ennå ikke svart, men har tidligere, i stortingsmeldingen «En forsterket arbeidslinje flere i jobb og færre på trygd», gått inn for en opptrapping med omtrent 2000 plasser i løpet av perioden 2024–2027.

Dette bes regjeringen om:

Nylig kom innstillingen fra arbeids- og sosialkomiteen om stortingsmeldingen En forsterket arbeidslinje – flere i jobb og færre på trygd. Her er noen av vedtakene i den:

• Stortinget ber regjeringen tydeliggjøre at også mennesker med utviklingshemming har krav på en individuell arbeidsevnevurdering og bistand til å delta i arbeidslivet.

• Stortinget ber regjeringen fremme forslag om å heve fribeløpet for uføre.

• Stortinget ber regjeringen snarest mulig fremme forslag som legger til rette for en sømløs overgang fra videregående skole til varig tilrettelagt arbeid (VTA) for personer som fullfører videregående skole, og som har behov for varig tilrettelagt arbeid.

• Stortinget ber regjeringen trappe opp antallet nye varig tilrettelagte arbeidsplasser (VTA) med 1000 plasser i året, med oppstart i forslaget til statsbudsjett for 2026.

• Stortinget ber regjeringen komme tilbake med forslag som styrker opptrappingsplanen for varig tilrettelagt arbeid (VTA) ytterligere, med mål om 1000 nye plasser per år.

• Stortinget ber regjeringen sørge for at varig tilrettelagt arbeid (VTA) og arbeidsforberedende trening (AFT) ikke settes ut på anbud.

• Stortinget ber regjeringen prioritere ideelle og offentlige aktører i arbeidsmarkedstiltak for å sikre best mulig kvalitet i tiltakene for brukerne.

(kilde: stortinget.no)

Tjene mer?

Nå forteller Odin Brenna om seg selv. Om hvordan livet har behandlet ham med utallige operasjoner og helseutfordringer. Men han har aldri gitt opp.

Her kan du lese hele Odins historie

Etter at han mistet et øye for to år siden, har Odin bygget opp firmaet Dino-design AS hjemme i Hvittingfoss. Den ekstra viljen til å jobbe mer kom mens han fortsatt var på sykehuset. Nå lager han diverse materiell som organisasjoner og firmaer bestiller til markedsføring. Dette i tillegg til daglig jobb på skolen. 

– Jeg kjøpte nettopp inn en broderingsmaskin også, så trenger jeg ikke bare trykke på tøy, sier Odin, og: 

– Så hvis du trenger kaffekopper til partiet ditt, eller kapser …?

Brenna liker det hun hører.  

Men Odin kan ikke tjene særlig mye utover uføretrygda uten at det betyr kutt, og derfor er firmaet blitt et aksjeselskap. Loven hindrer ikke å ta ut et eventuelt utbytte. 

Et flertall av partiene i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget vil også øke fribeløpet uføre kan tjene. Hvor mye er ennå ikke fastsatt av Stortinget, som venter på svar fra regjeringen.  

OM LIVET: Odin Hagen Gleditsch hadde med seg blant annet foreldrene Harald Gleditsch og Kjersti Hagen til møtet med Tonje Brenna, rett før helga.

OM LIVET: Odin Hagen Gleditsch hadde med seg blant annet foreldrene Harald Gleditsch og Kjersti Hagen til møtet med Tonje Brenna, rett før helga.

Alf Ragnar Olsen

Nå skal uføre få tjene mer uten å bli trukket i trygd

– Det er ikke alltid lett å vite hvor grensene går. Jeg mener at det er riktig at vi har avkortinger, når den er med på å erstatte arbeidsinntekt. Men så kommer vi opp i slike dilemma, sier Brenna.

– Folk som egentlig kunne prøvd seg litt mer, vegrer seg seg for å ikke miste inntekten de har.

– En merverdi

Odin er glad for jobben sin på skolen, og Brenna får også vite at en av hans daglige oppgaver er at han alltid setter på kaffen før lærernes pauser og ekstra kaffe før møter.

– Det betyr at du er den mest populære på lærerrommet, ler Brenna. 

– Alle skulle hatt en Odin, det er drømmen. 

FORNØYD: Odin Hagen Gleditsch synes det var bra å få snakket direkte med arbeids- og inkluderingsministeren, der praten gikk om VTA og tilrettelegging og inkludering.

FORNØYD: Odin Hagen Gleditsch synes det var bra å få snakket direkte med arbeids- og inkluderingsministeren, der praten gikk om VTA og tilrettelegging og inkludering.

Alf Ragnar Olsen

Odins arbeidsplass med VTA er på hans gamle barne- og ungdomsskole. 

Brenna tror det er viktig at elever ser at det også jobber folk i skolen som ikke alltid har elsket skolen, og hatt det lett.  

– Jeg tror vi faktisk i noen år har undervurdert hvor viktig det er at det finnes noen på skolene våre som ikke elsket skolen intenst selv. 

– At elevene ser folk som er litt forskjellig i skolen, det tenker jeg at er en merverdi.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy