Revidert statsbudsjett:
Frie inntekter til kommunene: Varsler vekst på opptil 4,9 milliarder
STYRKER: − Vi mener det fortsatt er behov for å styrke kommuneøkonomien sier kommunal- og distriktsminister Kjersti Stenseng.
Leif Martin Kirknes
Kommunene vil få mellom 4,2 og 4,9 milliarder mer i fire inntekter neste år. – Fortsatt stramt, sier Fagforbundets leder Mette Nord.
ola.tommeras@fagbladet.no
– Fagforbundet er spesielt bekymra for kommuneøkonomien framover, sier Mette Nord, leder i Fagforbundet. Hun karakteriserer det reviderte nasjonalbudsjettet som fortsatt stramt, men ansvarlig.
Styrk de svake
– Regjeringen må følge nøye med på situasjonen i kommuneøkonomien, sier hun og oppfordrer samarbeidspartiene til å forhandle fram et bedre resultat for kommunene
– Dette kan gjøres ved å styrke bevilgningene til ressurskrevende tjenester og skattesvake kommuner.
KAN BLI BEDRE: Ansvarlig, men fortsatt stramt, er reaksjonen fra Fagforbundets leder Mette Nord.
Alf Ragnar Olsen
Melder om vanskelige dager
Fagforbundet har over 200 000 medlemmer i kommunal sektor som hver dag skaper velferdstjenester for landets innbyggere.
– Våre medlemmer gir tydelige tilbakemeldinger om at det er utfordrende med dagens kommuneøkonomi å gi gode velferdstjenester til innbyggerne. Det kreves mer og mer av hver enkelt, sier Nord.
85 prosent til kommunene
De ekstra milliardene i frie inntekter, det vil si inntekter som kommunene selv råder over, kommer etter veksten på 13 milliarder i 2025-budsjettet.
Regjeringen foreslår at pengene fordeles med 85 prosent på kommunene og 15 prosent på fylkeskommunene.
− Vi mener det fortsatt er behov for å styrke kommuneøkonomien sier kommunal- og distriktsminister Kjersti Stenseng.
Må forberede framtiden
– Det handler om barnehage, skole og eldreomsorg der folk bor. Og om en trygg oppvekst og en god alderdom. Kommunene er grunnmuren i velferden vår, poengterte hun ved framleggingen av revidert nasjonalbudsjett.
Stenseng understreker samtidig at det fortsatt er behov for at kommunesektoren omstiller seg.
– Kommuner og fylkeskommuner må derfor gjøre gode prioriteringer og ha god økonomistyring for å ha balanse i kommuneøkonomien, sier Stenseng.
4,1 milliarder til AFP
Ny AFP i offentlig sektor ble dyr for kommunene, og regjeringen bevilger derfor over fire milliarder for å dekke ekstraomkostningene.
Utover høsten i fjor ble det klart at effekten av ny AFP (avtalefestet pensjon) i offentlig sektor ville bli betydelig for kommunene. Informasjonen kom for seint til at den fikk innvirkning da statsbudsjettet for 2025 ble lagt fram.
I statsbudsjettet for 2025 varslet derfor regjeringen at den i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett ville komme tilbake med oppdatert anslag for merkostnader til pensjon, inkludert effekten av ny offentlig AFP. Dette for å sikre at kommunesektoren kan innarbeide ny offentlig AFP i sine pensjonskostnader i 2025.