Fagbladet har undersøkt mattilbudet til eldre og hjemmeboende
Eldrebølgen gir mer penger i kassa for Fjordland
Nesten 100 sykehjem og eldresentre i Norge har avtale med ferdigmatselskapet Fjordland om levering av mat. – Vi merket en økning spesielt under covid, og har fått et varig høyere salg etter det, forteller Alf Helge Halland i Fjordland.

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Ferdigmatrettene til Fjordland utgjør en viktig del av kosten til mange eldre og hjemmeboende, skal vi tro Fagbladets store kartlegging av mattilbudet i norske kommuner, og Fjordland selv:
– Hittil i år ser vi at i underkant av 100 omsorgskunder har handlet middager hos oss, sier Alf Helge Halland, som er direktør for andre salgskanaler i Fjordland.
Økende antall eldre driver Fjordland-vekst
Ferdigmatprodusenten har sett en økning i salget til kommunene etter koronapandemien. Halland tror det skyldes at flere har fått øynene opp for det han mener er fordelene ved Fjordland-produktene:
– De gir enkel og rask tilgang til et fullverdig og næringsriktig middagsmåltid. Vi antar at et økende antall eldre er med å drive økningen i kjøp av våre produkter, sier han, og legger til:
– Samtidig ser vi at vi treffer godt på smak, og at rettene våre strekker seg fra tradisjonsrike til det mer nye og spennende. Dermed har vi noe for alle.
Halland vil av konkurransehensyn ikke svare på hvor høye salgsinntekter Fjordland har fra norske sykehjem og eldresentre.
LES OGSÅ: Store forskjeller – dette spiser eldre i norske kommuner
– De hjemmeboende må få bestemme selv
Østre Toten og Stord er blant kommunene som har svart at Fjordland er det eneste mattilbudet de har, i Fagbladets store kartlegging av mattilbudet i norske kommuner.

For Østre Toten var økonomi årsaken til at valget falt på ferdigmatprodusenten:
– Inntil 2020 hadde vi et tilbud om matombringing fra Vestre Toten kommune, men så var det så få som benytta seg av det at det ble et kostnadsspørsmål for oss til slutt. Vi valgte derfor å si opp tjenesten, forteller Gry-Hege Strandbakke, som er konstituert assisterende kommunalsjef i Østre Toten.
Kommunen har ingen direkteavtale med Fjordland, men de som bor hjemme og trenger hjelp med maten, kan selv kjøpe inn Fjordland eller andre ferdigretter som kommunen hjelper til med å varme opp. Det er altså den hjemmeboende selv som bestemmer hva slags mat hen vil spise.
Det samme gjelder i Stord kommune.
– At eldre og andre hjemmeboende som trenger hjelp får ta selvstendige valg om hva de vil spise, er viktig, understreker Gina Kittilsen, enhetsleder for hjemmebaserte tjenester i Stord kommune.
Ernæringsfysiolog: – Ikke grunnleggende skeptisk
Klinisk ernæringsfysiolog Susanne Weedon-Fekjær er ansatt på Senter for sjeldne diagnoser ved Oslo universitetssykehus. Hun er ikke grunnleggende skeptisk til Fjordland.
– Mange av Fjordlands middager med grønnsaker, fisk og kjøtt kan være gode alternativer når man har lite overskudd og matlyst, men det må tas individuelle hensyn med tanke på den enkeltes behov og diett, sier hun.

Har ikke én idealkunde
Selv om Fjordland kan være en lettvint løsning for eldre som bor hjemme, avslører Alf Helge Halland at ferdigmatprodusenten ikke har én idealkunde når de utvikler nye produkter:
– I vår produktutvikling prøver vi å favne bredt, slik at vi treffer så mange som mulig, men samtidig ha en total portefølje som treffer ulike målgrupper, forteller han.
– Mange eldre spiser Fjordland-produkter. I hvilken grad påvirker det sammensetningen av maten, med tanke på næringsstoffer, konsistens og saltinnhold?
– Vi er en del av intensjonsavtalen for et sunnere kosthold og har det med oss i produktutviklingsarbeidet. Jeg vil gjerne trekke fram at vi hele tiden arbeider for å finne en god balanse mellom tradisjonsrike og kjente retter og nye mer spennende tilbud, sier Halland.
Han påpeker at type rett som utvikles vil være styrende for næringsinnholdet og at produksjonsmetoden sous-vide også er viktig i så måte.
Sous-vide er en metode å tilberede mat på der den vakuumpakkes og varmebehandles i emballasjen. Metoden skal bevare matens smak, farge og næringsinnhold.
LES OGSÅ: Svenske Andreas vil revolusjonere mattilbudet i norske kommuner