JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
AKSJONSGJENGEN I MØTEROM "OMTANKE": Sarah Bashir, Zebib Getachew, Bashiruddin Khawaja og Daniell Thomassen. (Anders Løken som også er del av gruppa var ikke tilstede da bildet ble tatt.)

AKSJONSGJENGEN I MØTEROM "OMTANKE": Sarah Bashir, Zebib Getachew, Bashiruddin Khawaja og Daniell Thomassen. (Anders Løken som også er del av gruppa var ikke tilstede da bildet ble tatt.)

Marte Bjerke

Denne aksjonsgruppa har hjulpet 550 vikarer og deltidsansatte til fast og utvidet stilling. Slik klarte de det

«Operasjon AML 14» har slått leir i et møterom i Oslo sentrum. Armert med arbeidsmiljølov, energidrikk og godteri har aksjonsgruppa hjulpet 550 helsearbeidere ut av deltidshengemyra og over på fast grunn. 

marte.bjerke@fagbladet.no

Jakta på vakter var hverdagen til Bashiruddin Khawaja da han som tillitsvalgt begynte å hjelpe kollegaer med å kreve fast stilling. Slik starta «Operasjon AML 14» i det små, før prosjektet reiste seg fra sykehjemsgulvet til de øvre etasjene av Hausmanns gate der Fagforbundet Pleie og Omsorg Oslo holder til. 

– En aksjon for å redde medlemmene, forklarer «operasjonsleder» Khawaja, som nå er nestleder i fagforeningen.

Mange har krav på utvidet og fast stilling

«Operasjon AML 14» har henta navnet sitt fra arbeidsmiljølovens paragraf 14, som lovfester retten til stilling for deltidsansatte tilsvarende faktisk arbeidstid. 

Den årlige offensiven går ut på at ei lita gruppe jobber fulltid i tre måneder for at tilkallingsvikarer og deltidsansatte som har krav på det skal få fast og utvidet stilling.

{o}

Marte Bjerke

Siden «Operasjon AML 14» starta i 2021 har snart 550 ansatte fått gjennom sine krav.

{/o}

– Da jeg selv var tillitsvalgt på et sykehjem, opplevde jeg å få beskjed fra arbeidsgiver om at de ikke hadde stillinger, men så fikk vi kravene gjennom likevel. For det spiller egentlig ingen rolle om de har stillinger eller ei; har du opparbeida deg en rettighet, skal du ha fast eller utvidet stilling, slår Khawaja fast.

Hjelpepleier Zebib Getachew, som er del av aksjonsgruppa og hovedtillitsvalgt i Bydel Sagene, mener heltidskulturen ikke alltid reflekteres i praksis.

– Heltidskulturen blir hele tida promotert, men ofte må vi gå flere runder med arbeidsgiver i saker der medlemmer har krav på 100 prosent stilling, sier hun.

LES OM Yonas som fikk fast og utvidet stilling gjennom prosjektet

Over 800 ville ha høyere stilling

I 2021 svarte 500 medlemmer på eposten som ble sendt ut fra aksjonsgruppa. 150 krav ble rettet mot arbeidsgiver. Alle gikk gjennom. Året etter vokste bunken av henvendelser: 850 medlemmer meldte at de ønsket og mente å ha krav på utvidet og fast stilling. 

– Det tallet er i seg selv en vekker, at det er 850 mennesker der ute som ønsker seg større stilling, sier Khawaja.

250 av dem fikk utvidet og fast stilling i 2022. 

I år har rundt 750 medlemmer tatt kontakt. Av dem får sannsynligvis 150 fast og større stilling, ifølge Khawaja.

MYE LATTER: Med humør, energidrikk og arbeidsmiljølov jobber "Operasjon AML 14" for at flere skal få fast og utvidet stilling. Her er to av aksjonsgruppas medlemmer: Zebib Getachew og Daniell Thomassen.

MYE LATTER: Med humør, energidrikk og arbeidsmiljølov jobber "Operasjon AML 14" for at flere skal få fast og utvidet stilling. Her er to av aksjonsgruppas medlemmer: Zebib Getachew og Daniell Thomassen.

Marte Bjerke

Over 1500 årsverk på ekstravakter og vikarer

Khawaja er vant til at det daglig plinger inn varsler fra Altinn om nye tvistesaker mens «Operasjon AML 14» pågår. Men noe har endra seg i prosjektets tredje år – det har ikke vært noen tvister.

– Arbeidsgiver har nok lært litt av prosjektet. En tvist krever mye arbeid og kan ta flere måneder. Det blir mye jobb for HR-avdelingen som allerede har mye å gjøre, og vi har fått svar gjennom tidligere tvister at det ikke er så mye å vinne for arbeidsgiver, sier Khawaja.

Kravet om fast stilling kan nemlig kun avslås hvis behovet for stillingen ikke er til stede.

– Vi klarer egentlig alltid å dokumentere at det behovet, det blir aldri borte, sier Khawaja.

I tillegg til å jobbe på individnivå, har «Operasjon AML 14» kartlagt den totale bruken av tilkallingsvikarer og ekstravakter i helse- og omsorgssektoren i Oslo kommune. Ifølge kartleggingen tilsvarte bruken i overkant av 1500 årsverk per år i perioden 2019 til og med 2021.

– Vi blir gode til å regne, da, sier Khawaja.

– Og ingen av oss har noen gang vært glade i matte. Ha ha ha!

{u1}

– Skjønner hvordan gamere har det

Årets aksjon er nå inne i finalerundene, offensiven avsluttes i dag, 30. november. 

Engasjementet for saken ligger tjukt utenpå de fire som møter Fagbladet i innspurten. Og nettopp engasjementet har resultert i mange lange arbeidsdager de siste månedene.

– Arbeidsmiljøloven gjelder ikke for oss, spøker operasjonsleder Khawaja.

Noen utilsiktede bivirkninger har prosjektet også fostret:

{o}

Marte Bjerke

– Jeg kan skjønne hvordan gamere har det. Det blir nesten sånn her inne, tett og intenst som i et gamingrom, man er inne i bobla, sier Daniell Thomassen, organisasjonssekretær og heltidsansvarlig i Fagforbundet Pleie og Omsorg Oslo.

{/o}

Det målrettede arbeidet starter med at det sendes ut en epost til alle medlemmer i helsesektoren. Med eposten følger et skjema som må fylles ut. Dokumentasjon er viktig. Det kan være en arbeidskontrakt for eksempel.

Så igangsettes operasjonen. Det er arbeids- og tidkrevende å gå gjennom alle henvendelser og vurdere hvilke saker som skal tas videre. Både tillitsvalgte og aksjonsgruppa har fått solid opplæring i lovverket og Oslo kommunes lønnssystem.  

– Prosjektet har gitt meg mye styrke. Jeg har lært mye, vokst mye, og fått mye kunnskap som jeg tar med meg videre, sier Sarah Bashir.

Hun er hovedtillitsvalgt på Lovisenberg Omsorg, men har de siste månedene jobba heltid i «Operasjon AML 14».

Vil eksportere operasjonen til hele Norge

Khawaja mener dette bør bli et nasjonalt prosjekt i Fagforbundets regi. 

Selv om det koster penger å ha en liten aksjonsstab ansatt i tre måneder, hevder han at det lønner seg:

– Dette er veldig konkret hjelp til medlemmene, sier han og suppleres av Thomassen:

– En annen ting er at når vi snakker med medlemmene, er det også mye annet som dukker opp. Det ligger mye medlemspleie i prosjektet, mener han.

 

Sykehjemsetaten: Trenger vikarer og ekstravakter i helger og ved sykdom

Sykehjemsetaten i Oslo forklarer den utstrakte bruken av ekstravakter og vikarer med at de trengs i helg og ved sykefravær.

Gro Prøis Tynning, HR-direktør i sykehjemsetaten, bekrefter at de kjenner til «Operasjon AML 14».

– Hva synes dere om prosjektet?

– Vi forstår at dette er en av deres oppgaver som fagorganisasjon, skriver Prøis Tynning i en epost til Fagbladet.

Hvert år siden prosjektet starta i 2021, har «Operasjon AML 14» fått inn henvendelser fra flere hundre ekstravakter og vikarer som ønsker større stilling. Rundt 550 krav har totalt gått gjennom etter årets «aksjon», ifølge Bashiruddin Khawaja, initiativtaker og nestleder i Fagforbundet Pleie og Omsorg Oslo.

Gruppa har også dokumentert at helse- og omsorgssektoren i Oslo kommune har brukt ekstravakter og tilkallingsvikarer tilsvarende cirka 1500 årsverk per år i perioden 2019 til og med 2021, rundt 600 per år i sykehjemsetaten.

– Med dette som bakteppe, hvorfor ansetter dere ikke flere fast i høyere stillingsprosenter?

– Vi har et budsjett i forhold til antall beboere og en grunnbemanning. Vi trenger ofte flere ansatte på helg, og vi har også sykefravær. Dette gjør at vi trenger et visst antall vikarer og ekstravakter, svarer HR-direktøren.

– Bashiruddin Khawaja forteller at det har vært flere tvister de tidligere årene, men at det ikke har vært noen tvister i år. Han mener arbeidsgiver har lært noe av alle sakene. Stemmer det?

– Både vi i sykehjemsetaten og organisasjonene lærer noe av hvert krav. I forhold til antall ekstravakter vi har i sykehjemsetaten, så er det registrert 34 tilbud om fast ansettelse i forbindelse med krav hittil i år.

– En av de tillitsvalgte som jobber med prosjektet mener at heltidskulturen ikke alltid gjenspeiles i praksis, ved at man ofte må gå flere runder med arbeidsgiver i saker der ansatte har krav på fast og/eller utvidet stilling. Hvilke signaler eller instrukser gir dere til sykehjemmene om hvordan de skal håndtere disse sakene?

– Vi forsøker å gi dem som ønsker det høyere stillingsprosent med tanke på ufrivillig deltid, og eventuelt fast jobb for dem som ønsker det. Men vi må da ta hensyn til det som er nevnt over og fagdekning, skriver Prøis Tynning.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy
MYE LATTER: Med humør, energidrikk og arbeidsmiljølov jobber "Operasjon AML 14" for at flere skal få fast og utvidet stilling. Her er to av aksjonsgruppas medlemmer: Zebib Getachew og Daniell Thomassen.

MYE LATTER: Med humør, energidrikk og arbeidsmiljølov jobber "Operasjon AML 14" for at flere skal få fast og utvidet stilling. Her er to av aksjonsgruppas medlemmer: Zebib Getachew og Daniell Thomassen.

Marte Bjerke

AKSJONSGJENGEN I MØTEROM "OMTANKE": Sarah Bashir, Zebib Getachew, Bashiruddin Khawaja og Daniell Thomassen. (Anders Løken som også er del av gruppa var ikke tilstede da bildet ble tatt.)

AKSJONSGJENGEN I MØTEROM "OMTANKE": Sarah Bashir, Zebib Getachew, Bashiruddin Khawaja og Daniell Thomassen. (Anders Løken som også er del av gruppa var ikke tilstede da bildet ble tatt.)

Marte Bjerke

marte.bjerke@fagbladet.no

Jakta på vakter var hverdagen til Bashiruddin Khawaja da han som tillitsvalgt begynte å hjelpe kollegaer med å kreve fast stilling. Slik starta «Operasjon AML 14» i det små, før prosjektet reiste seg fra sykehjemsgulvet til de øvre etasjene av Hausmanns gate der Fagforbundet Pleie og Omsorg Oslo holder til. 

– En aksjon for å redde medlemmene, forklarer «operasjonsleder» Khawaja, som nå er nestleder i fagforeningen.

Mange har krav på utvidet og fast stilling

«Operasjon AML 14» har henta navnet sitt fra arbeidsmiljølovens paragraf 14, som lovfester retten til stilling for deltidsansatte tilsvarende faktisk arbeidstid. 

Den årlige offensiven går ut på at ei lita gruppe jobber fulltid i tre måneder for at tilkallingsvikarer og deltidsansatte som har krav på det skal få fast og utvidet stilling.

{o}

Marte Bjerke

Siden «Operasjon AML 14» starta i 2021 har snart 550 ansatte fått gjennom sine krav.

{/o}

– Da jeg selv var tillitsvalgt på et sykehjem, opplevde jeg å få beskjed fra arbeidsgiver om at de ikke hadde stillinger, men så fikk vi kravene gjennom likevel. For det spiller egentlig ingen rolle om de har stillinger eller ei; har du opparbeida deg en rettighet, skal du ha fast eller utvidet stilling, slår Khawaja fast.

Hjelpepleier Zebib Getachew, som er del av aksjonsgruppa og hovedtillitsvalgt i Bydel Sagene, mener heltidskulturen ikke alltid reflekteres i praksis.

– Heltidskulturen blir hele tida promotert, men ofte må vi gå flere runder med arbeidsgiver i saker der medlemmer har krav på 100 prosent stilling, sier hun.

LES OM Yonas som fikk fast og utvidet stilling gjennom prosjektet

Over 800 ville ha høyere stilling

I 2021 svarte 500 medlemmer på eposten som ble sendt ut fra aksjonsgruppa. 150 krav ble rettet mot arbeidsgiver. Alle gikk gjennom. Året etter vokste bunken av henvendelser: 850 medlemmer meldte at de ønsket og mente å ha krav på utvidet og fast stilling. 

– Det tallet er i seg selv en vekker, at det er 850 mennesker der ute som ønsker seg større stilling, sier Khawaja.

250 av dem fikk utvidet og fast stilling i 2022. 

I år har rundt 750 medlemmer tatt kontakt. Av dem får sannsynligvis 150 fast og større stilling, ifølge Khawaja.

MYE LATTER: Med humør, energidrikk og arbeidsmiljølov jobber "Operasjon AML 14" for at flere skal få fast og utvidet stilling. Her er to av aksjonsgruppas medlemmer: Zebib Getachew og Daniell Thomassen.

MYE LATTER: Med humør, energidrikk og arbeidsmiljølov jobber "Operasjon AML 14" for at flere skal få fast og utvidet stilling. Her er to av aksjonsgruppas medlemmer: Zebib Getachew og Daniell Thomassen.

Marte Bjerke

Over 1500 årsverk på ekstravakter og vikarer

Khawaja er vant til at det daglig plinger inn varsler fra Altinn om nye tvistesaker mens «Operasjon AML 14» pågår. Men noe har endra seg i prosjektets tredje år – det har ikke vært noen tvister.

– Arbeidsgiver har nok lært litt av prosjektet. En tvist krever mye arbeid og kan ta flere måneder. Det blir mye jobb for HR-avdelingen som allerede har mye å gjøre, og vi har fått svar gjennom tidligere tvister at det ikke er så mye å vinne for arbeidsgiver, sier Khawaja.

Kravet om fast stilling kan nemlig kun avslås hvis behovet for stillingen ikke er til stede.

– Vi klarer egentlig alltid å dokumentere at det behovet, det blir aldri borte, sier Khawaja.

I tillegg til å jobbe på individnivå, har «Operasjon AML 14» kartlagt den totale bruken av tilkallingsvikarer og ekstravakter i helse- og omsorgssektoren i Oslo kommune. Ifølge kartleggingen tilsvarte bruken i overkant av 1500 årsverk per år i perioden 2019 til og med 2021.

– Vi blir gode til å regne, da, sier Khawaja.

– Og ingen av oss har noen gang vært glade i matte. Ha ha ha!

{u1}

– Skjønner hvordan gamere har det

Årets aksjon er nå inne i finalerundene, offensiven avsluttes i dag, 30. november. 

Engasjementet for saken ligger tjukt utenpå de fire som møter Fagbladet i innspurten. Og nettopp engasjementet har resultert i mange lange arbeidsdager de siste månedene.

– Arbeidsmiljøloven gjelder ikke for oss, spøker operasjonsleder Khawaja.

Noen utilsiktede bivirkninger har prosjektet også fostret:

{o}

Marte Bjerke

– Jeg kan skjønne hvordan gamere har det. Det blir nesten sånn her inne, tett og intenst som i et gamingrom, man er inne i bobla, sier Daniell Thomassen, organisasjonssekretær og heltidsansvarlig i Fagforbundet Pleie og Omsorg Oslo.

{/o}

Det målrettede arbeidet starter med at det sendes ut en epost til alle medlemmer i helsesektoren. Med eposten følger et skjema som må fylles ut. Dokumentasjon er viktig. Det kan være en arbeidskontrakt for eksempel.

Så igangsettes operasjonen. Det er arbeids- og tidkrevende å gå gjennom alle henvendelser og vurdere hvilke saker som skal tas videre. Både tillitsvalgte og aksjonsgruppa har fått solid opplæring i lovverket og Oslo kommunes lønnssystem.  

– Prosjektet har gitt meg mye styrke. Jeg har lært mye, vokst mye, og fått mye kunnskap som jeg tar med meg videre, sier Sarah Bashir.

Hun er hovedtillitsvalgt på Lovisenberg Omsorg, men har de siste månedene jobba heltid i «Operasjon AML 14».

Vil eksportere operasjonen til hele Norge

Khawaja mener dette bør bli et nasjonalt prosjekt i Fagforbundets regi. 

Selv om det koster penger å ha en liten aksjonsstab ansatt i tre måneder, hevder han at det lønner seg:

– Dette er veldig konkret hjelp til medlemmene, sier han og suppleres av Thomassen:

– En annen ting er at når vi snakker med medlemmene, er det også mye annet som dukker opp. Det ligger mye medlemspleie i prosjektet, mener han.