AFP-krangelen: – Det haster å komme til enighet
BEKYMRET: Det er ingen bærekraftig løsning, sier Unio-leder Steffen Handal om dagens AFP-ordning
Stian Lysberg Solum / NTB
Mette Nord og Fagforbundet fremmer et nytt AFP-forslag på LO-kongressen. Unio-leder Steffen Handal følger utfallet av debatten der med stor interesse.
vigdis.alver@fagbladet.no
Tirsdag formiddag gikk Mette Nord på talerstolen under LO-kongressen. Dette etter at Fagforbundet og Fellesforbundet har forhandlet på bakrommet for å bli enige om avtalefestet pensjon (AFP). I går ettermiddag ble det klart at det ble brudd, og ingen enighet.
– Fagforbundet fremmer et nytt forslag om opptjeningsordning for AFP, sier Nord.
Fra talerstolen viste hun til solidaritet og rettferdighet.
– Tenk dere et medlem på 20 år som starter som fagarbeider. Om vi skal sikre AFP på kollektiv ordning, må vi gjøre noe nå. Det finnes politiske krefter som ikke vil ordningen vel, sa Nord i innlegget.
Steffen Handal i Unio følger debatten om AFP under LO-kongressen med stor interesse.
– Vi i Unio er bekymret, dagens ordning gjør at det er stor risiko for at folk faller gjennom, og det er ingen bærekraftig løsning, sier Steffen Handal, leder av Unio. Han ønsker ikke å kommentere bruddet mellom Fellesforbundet og Fagforbundet i pensjonssaken.
–Ingen må diktere
Unio-lederen mener hele arbeidstakersiden nå må sette seg sammen, og at det da blir mulig å finne løsninger.
– Ingen bør diktere hvordan en AFP-ordning skal være. Vi må sette oss ned sammen og bli enige om hva som er aller best. Vi ønsker dialog mellom offentlig og privat sektor om dette, sier Unio-lederen.
Handal mener at hullene enten må tettes i dagens kvalifiseringsordning, eller så må AFP gå over til en opptjeningsordning.
Som Fagforbundet har Unio ønsket seg en opptjeningsmodell.
– Men blir det en dårlig opptjeningsmodell, ønsker ingen seg det, sier Handal.
AFP-modeller:
• Opptjeningsordning: Her vil du tjene opp rettigheter til AFP hele yrkeslivet i bedrifter med tariffavtale, men utbetalingen kan bli lavere. Fagforbundet vil ha en opptjeningsordning, som vil komme flere til gode.
• Kvalifiseringsordning: Dagens ordning. Fellesforbundet vil endre denne modellen, slik at også den kommer flere til gode, men de vil altså beholde en del av dagens kvalifikasjonskrav. Kort fortalt betyr dagens ordning at du enten kvalifiserer eller ikke. For å ha rett på AFP må du være ansatt i en bedrift med AFP i tariffavtalen i sju av de siste ni årene før du fyller 62 år.
– Haster med løsning
Diskusjonene om AFP har lenge vært vanskelige. Unios leder Steffen Handal sa til Fagbladet også i vinter at han ønsker en ny AFP-ordning, og at UNIO ønsker reform. Les mer her i denne lenken.
Handal mener nå at en AFP-løsning haster.
– Det haster å komme fram til en enighet. Vi må raskt bli enige om en AFP-ordning. Den politiske situasjonen nå er bedre enn om det skulle komme et skifte, sier Unios leder.
Handal understreker AFP-ordningen fra nyttår ble en ordning som gjelder for veldig mange flere enn tidligere, og at en livsvarig AFP betyr mer og mer.
– For alle Unios medlemmer er det viktig at vi er tro mot det som ble lagt til grunn i 2018-avtalen, nemlig at avtalene lå på omtrent samme pensjonsnivå som den gamle ordningen, sier Handal i Unio.
AFP er den pensjonssaken det er knyttet mest spenning til under den pågående LO-kongressen, noe også avtroppende LO-leder Peggy Hessen Følsvik kom inn på i åpningstalen sin mandag.
OM AFP: – Dagens ordning har svakheter som må løses, sa Peggy Hessen Følsvik under åpningen av den pågående LO-kongressen.
Brian Cliff Olguin
– Det er få saker jeg har jobbet så mye med som den, sa Følsvik.
– Dagens ordning har svakheter som må løses. Mange som jobber i AFP-bedrifter, får aldri pengene. Det er det som må løses.
Fra talerstolen var Følsvik også tydelig på at det trengs et politisk flertall bak en AFP-ordning:
– Staten tar en tredjedel av regningen. Noen partier angriper ordningen, andre vil fjerne den.
Ruth (51) ligger an til å bli pensjonstaper. Nå håper hun LO går for endringer
AFP i privat sektor er en tariffestet ordning som gjør det mulig å gå av med pensjon tidligere. Per i dag er dette en såkalt kvalifiseringsordning, som mange er kritiske til.
De fleste vil endre AFP-ordningen, men forbundene er uenige i hvordan. Fagforbundet kjemper for en opptjeningsordning. Fellesforbundet vil derimot endre på dagens kvalifiseringsordning.