Tillitsvalgtåret 2019:
Tillitsvalgt i Fagforbundet: – Vi tillitsvalgte er en ventil som mange medlemmer bruker til å slippe følelsene ut
PSYKISK HELSE: Kjell Sjursen, klubbleder ved Fatland i Sandefjord, og Thomas Eliassen, klubbleder i Vann- og avløpsetatens klubb i Oslo, har møtt mange medlemmer som sliter.
Jan-Erik Østlie
Klubblederne Thomas Eliassen og Kjell Sjursen er enige om én ting: Tillitsvalgte trenger mer kunnskap i møte med medlemmer som sliter psykisk.
ragnhild@lomedia.no
– En del av de historiene du hører, går kraftig inn på deg. Du tar dem med deg når du går hjem for dagen. De stjeler nattesøvnen din, forteller Thomas Eliassen.
Eliassen er leder i Vann- og avløpsetatens klubb i Oslo og en erfaren tillitsvalgt i Fagforbundet. Sammen med Kjell Sjursen, hovedtillitsvalgt for NNN i Fatland, fortalte han nylig om sine erfaringer som tillitsvalgt på et frokostmøte i regi av LO.
Selv om de to kommer fra ulike sektorer og bransjer, er rollen som tillitsvalgt ikke så forskjellig, forteller de. Begge de hovedtillitsvalgte har erfart at den tyngste delen av tillitsvalgtjobben ofte ikke handler om lønn eller rettigheter på arbeidsplassen, men om å håndtere vanskelige følelser.
– Vi tillitsvalgte er en ventil som mange medlemmer bruker til å slippe følelsene ut, sier Eliassen.
På fagforeningskontoret har han hatt medlemmer som har åpnet opp om samlivsbrudd, rusproblemer, spillavhengighet, psykiske problemer og sykdom i nær familie. Som nyvalgt hovedtillitsvalgt kunne det være vanskelig å håndtere, forteller Eliassen.
Etter hvert har han blitt flinkere til å håndtere de følelsesmessig tunge sakene, men fortsatt mener klubblederen det er et stort behov for at fagbevegelsen setter psykisk helse på dagsorden. Selv har han hatt tunge perioder på grunn av saker som har gått inn på ham som tillitsvalgt, forteller Eliassen.
– Du sover dårlig om natta. Så går du på jobb og prøver å være supermann, men det er vanskelig. Alt føles tungt.
– Trenger mer ballast
Kjell Sjursen, som er hovedtillitsvalgt og klubbleder for 70 medlemmer ved Fatland Sandefjord, deler Thomas Eliassens opplevelser.
Med mer enn 30 års fartstid som tillitsvalgt har han håndtert det meste man kan komme borti som tillitsvalgt. Men stadig oftere handler tillitsvalgtrollen om å lytte til og hjelpe medlemmene til å håndtere vanskelige følelser og livssituasjoner, mener Sjursen.
– Det psykiske har alltid vært der. Men tidligere var dette noe man ikke snakket om. I dag er det langt vanligere å åpne opp om egne psykiske problemer, sier Sjursen.
Samtidig er denne siden ved tillitsvalgrollen nesten fraværende i tillitsvalgtopplæringen, mener de to hovedtillitsvalgte.
p
– Det er behov for å løfte de tillitsvalgte. Vi skal ikke være helsevesenet. Men vi skal være et sted hvor medlemmene kan komme og snakke, og da trenger vi mer ballast, sier Sjursen.
– Hva er det dere ønsker dere fra LO og forbundene?
– Først og fremst ønsker jeg mer fokus på dette. At det snakkes mer om psykisk helse generelt. Dessuten må det inn i tillitsvalgtskoleringen. Jeg ønsker meg et skoleringsopplegg som i større grad går på rolleforståelsen som tillitsvalgt, svarer Eliassen.
Tillitsvalgte føler seg alene
Gjennom hele 2019 har LO og forbundene markert de tillitsvalgtes år. Tall fra LOs tillitsvalgtpanel viser at de fleste tillitsvalgte trives i rollen. Og i det daglige er det også en trivelig jobb å være tillitsvalgt, understreker Kjell Sjursen.
Samtidig oppgir halvparten av de tillitsvalgte at de ofte føler seg alene om oppgavene. Det kan Thomas Eliassen kjenne seg igjen i.
– Vi har et klubbstyre som fungerer godt. Men som hovedtillitsvalgt blir du ofte sittende med de tyngste sakene, forteller han.
Mer kunnskap om psykisk helse, og praktiske verktøy for å møte medlemmer i vanskelige livssituasjoner, står høyt på de to klubbledernes ønskeliste. Videre mener de det er behov for nettverk hvor tillitsvalgte kan lufte og dele erfaringer.
– Som tillitsvalgte mangler vi ofte noen å snakke med. Vi trenger nettverk der tillitsvalgte kan diskutere denne problematikken, sier Sjursen.
Må ta bedre vare på de tillitsvalgte
Forbundsleder i Handel og Kontor, Trise Lise Sundnes, sier at den hverdagen Sjursen og Eliassen forteller om, er gjenkjennelig.
– Den som er tilltsvalgt, er ofte glad i folk og vil gjerne hjelpe. Men vi skal ikke overta rollen til helsevesenet. Når folk er i krise, trenger de ofte fagfolk også. Derfor er det viktig at vi utstyrer tillitsvalgte med de riktige verktøyene, sier hun.
p
Det var EL og IT Forbundet som på LO-kongressen i 2017 tok initiativ til LOs tillitsvalgtår. Forbundsleder Jan Olav Andersen forteller at de stadig oftere får rapporter om at det har blitt mer krevende å være tillitsvalgt. Mange arbeidsgivere har verken kunnskap om eller respekt for tillitsvalgtrollen, mener han.
– Vi har sett flere eksempler hvor det er de tillitsvalgte som kommer i problemer, som kanskje blir trakassert av ledelsen, påpeker Andersen.
Han mener fagbevegelsen fortsatt har en vei å gå når det gjelder å ivareta de tillitsvalgte.