JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nå kan du kreve større stillingsprosent

MANGE KVINNER: I helse- og omsorgsektoren jobber sju av ti deltid. De fleste er kvinner.

MANGE KVINNER: I helse- og omsorgsektoren jobber sju av ti deltid. De fleste er kvinner.

Sissel M. Rasmussen

Er du deltidsansatt og har jobbet mye ekstra i 2014? Nå kan du kreve å få den stillingsprosenten du faktisk har jobbet det siste året.

2015011512000020230821171436

Lovendringen trådte i kraft 1. januar i fjor, men først i år kan du kreve en større stilling basert på det du jobbet i 2014. Loven sier at deltidsansatte som jevnlig har arbeidet utover avtalt arbeidstid, har rett til en stilling som tilsvarer den faktiske arbeidstida de siste 12 månedene. Er du ansatt i en 40 prosent stilling, mens du i realiteten har jobbet tilsvarende en 60 prosent stilling, kan du kreve å bli ansatt i en 60 prosent stilling.

– Ekstremt viktig å benytte denne muligheten

For fagbevegelsen blir lovendringen som kom i fjor, sett på som et viktig virkemiddel i kampen for å få flere over i heltidsstillinger.

– Nå er det ekstremt viktig at medlemmer og tillitsvalgte benytter seg av denne muligheten. Medlemmer som tror de blir ofattet av dette, må sammen med sin nærmeste tillitsvalgt fremme krav om større stilling, sier Roger Heimli, medlem av arbeidsutvalget i Fagforbundet.

Han er redd at dersom ingen benytter seg av retten til større stilling raskt, vil det gi argumenter til de som vil fjerne paragrafen fra arbeidsmiljøloven. Deltidsansatte har rett til å kreve større stillingsandel med mindre arbeidsgiver kan dokumentere at behovet for merarbeidet ikke lenger foreligger.

– Dette er selvfølgelig spesielt aktuelt i de store kvinnedominerte sektorene, og her er det erfaringsmessig enkelt å bevise at behovet for økt grunnbemanning er konstant, mener Heimli.

Sju av ti jobber deltid

Han forteller at Fagforbundet sentralt er i gang med å kartlegge hvor mange som kan benytte seg av lovendringen. Foreløpig har Heimli ingen tall å presentere.

Tall fra KS viser imidlertid at av de drøyt 460.000 som jobber i norske kommuner, har over halvparten en deltidsstilling. I helse- og omsorgssektoren jobber nærmere sju av ti deltid. De fleste er kvinner.

Streiker for arbeidsmiljøloven

– For oss er denne rettigheten et lysglimt i en tid hvor dagens arbeidsmiljølov er truet av regjeringen, som blant annet vil gjøre det lettere for arbeidsgivere å ansette folk på midlertidige kontrakter, sier Heimli.

Regjeringens forslag har provosert en samlet fagbevegelse, og 28. januar blir det en to timers generalstreik over hele landet. Heimli innrømmer at han er spent på hvordan økt tilgang til midlertidig ansatte vil ha å si for regelen om å kunne kreve den reelle stillinga du har jobbet det siste året.

– De tillitsvalgte må være på vakt, sier han.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy