Koronakrisen fortsetter
Symptomer og slitasje: Store problemer med å skaffe nok arbeidsnever i barnehagene
– Bydelene og barnehagene gjør sitt beste for å få tak i vikarer, men det er ikke alltid mulig når behovet er så stort som nå, sier Linda Elisabeth Heen i Oslo kommune. (Illustrasjonsfoto)
Jøran Grønstad
De hadde bemanningsutfordringer allerede før koronaen traff. Nå sliter barnehagene med høyt koronafravær, ansatte som må være hjemme når de har symptomer på luftveissykdom og generell slitasje på arbeidsstokken.
marte.bjerke@fagbladet.no
Det er ikke bare helsesektoren som har utfordringer med bemanningen. Etter forrige ukes lettelser i koronatiltak lyder et samstemt refreng fra kommunale og private barnehager: Det er store vanskeligheter med å skaffe nok folk. Oslo er en av kommunene som fortsatt har gult nivå i skoler og barnehager.
– Pandemien er uforutsigbar og på grunn av økende smitte og fortsatt krav om nærkontakt-karantene, kan bemanningssituasjonen bli enda mer krevende i en periode framover. Det er mange bydeler som melder om smitteutbrudd både blant barn og ansatte, og dette forårsaker en del korttidsfravær, forteller Linda Elisabeth Heen, seksjonssjef i byrådsavdeling for oppvekst og kunnskap, i en epost til Fagbladet.
LES OGSÅ: Barnehagelæreren sliter med langvirkningene etter korona: – Hvor mye må vi tåle?
Vanskelig å finne nok vikarer
Høyt koronarelatert fravær, ansatte som må være hjemme når de har symptomer på luftveissykdom og generell slitasje på arbeidsstokken etter to år med pandemi, er noen av forklaringene på hvorfor hovedstaden og andre kommuner har problemer med å skaffe nok personell.
– Bydelene og barnehagene gjør sitt beste for å få tak i vikarer, men det er ikke alltid mulig når behovet er så stort som nå. Derfor har barnehagene blant annet mulighet til å redusere åpningstidene hvis de ikke har nok bemanning til å ivareta smittevernfaglig forsvarlig drift, forteller Heen.
LES OGSÅ: – Jeg er bekymret for medlemmene, sier Mette Nord
Reduserer åpningstidene i Bergen
Reduksjon i åpningstidene er et grep som også benyttes i Bergen. Fra tirsdag 18. januar går byens barnehager over til grønt nivå. Det vil lette organiseringen av personalet, fordi ansatte kan jobbe på tvers av grupper og avdelinger. Men fortsatt er utfordringene store.
– Det er generelt høyt sykefravær i sektoren. Når det blir toppet av økt smitte og at ansatte må holde seg hjemme ved symptomer, gjør det at barnehagene sliter om dagen, sier Mimi Bjerkestrand, direktør i Etat for barnehage i Bergen kommune.
LES OGSÅ: Reallønna i skoler og barnehager bør opp nær 10 prosent, mener Utdanningsforbundet
Samme visa i Tromsø
I likhet med Bergen, er barnehagene i Tromsø også satt på grønt nivå. Bemanningsutfordringene er de samme som i vestlandshovedstaden:
– Det er generelt mange som er syke nå, også av andre sykdommer enn korona. Og når ansatte skal være hjemme når de har symptomer, gir det utfordringer, sier Berit Vassmyr, seksjonsleder for barnehage i Tromsø kommune.
Hun forteller at det er vanskelig å finne vikarer, og at det er store forskjeller mellom barnehagene.
– Noen klarer seg bra, mens andre sliter med å skaffe tilstrekkelig bemanning, sier Vassmyr.
LES OGSÅ: Anne Lindboe går på dagen som direktør i Private Barnehagers Landsforbund
PBL: – Bemanningskabalene er mange og krevende
Men det er ikke bare kommunale barnehager som er inne i en tøff tid. Private Barnehagers Landsforbund (PBL) er glad for lettelser i restriksjonene, men:
– Samtidig er det ingen tvil om at mange barnehager fortsatt vil være i en krevende situasjon. Den store utfordringen for mange er å ha tilgang til nok ansatte, ikke minst nå når det trolig blir økende smitte og sykefravær i ukene som kommer. Bemanningskabalene er mange og krevende, og det gjøres en heroisk innsats for å klare å opprettholde et mest mulig normalt tilbud til flest mulig barn, skriver Marius Iversen, direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt, i en epost til Fagbladet.
LES OGSÅ: Slik forsvarer ministeren at skole- og barnehageansatte må i fritidskarantene etter jobb
Usikkert hvordan endrede karanteneregler slår ut
Én av endringene som kom da regjeringen hadde sin koronapressekonferanse 13. januar, var at «fritidskarantenen» ble opphevet. Fra 1. januar kunne ansatte i barnehager og skoler gå på jobb selv om de var nærkontakter til smittede, men de måtte i karantene på fritiden. Dette tiltaket er nå fjernet.
– Det kan føre til økt smitte blant personalet, men det er det foreløpig for tidlig å si noe om, sier Mimi Bjerkestrand i Bergen kommune.
Hun er spent på tiden vi går inn i:
– Hvor hardt den økte smitten treffer oss og hva det har å si for barnehagehverdagen.