JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stayeren

Thor Nielsen

Fire dager før Ola By Rise skulle begynne som kommunaldirektør i Trondheim, lå det over 150 eposter i innboksen hans. Da er det greit at han som tidligere toppkeeper og fotballtrener er vant til å håndtere medietrykk.

2016022910475420230821171436

Han er en inkluderende fyr, Ola By Rise. Når både han og journalisten har vært supportere av den engelske fotballklubben Stoke siden tidlig 70-tallet, er det fort gjort å rote seg inn i anekdoter og historier langt ut på gressmatta.

Flere ganger snur han seg mot fotografen: – Han vi snakker om nå…

Og så forklarer han kort. Her skal ingen holdes utenfor.

Nå er trådene samlet – fra et liv som toppspiller og trener, fra medieerfaring både i og utenfor redaksjonene og forfatterskap, og med en universitetsutdanning i bunnen – til en stilling som kommunaldirektør.

Det sies at hardt arbeid slår talent, hvis talentet ikke arbeider hardt.

På mange måter er det en kortversjon av hvordan Ola By Rise ble en toppkeeper og etter nyttår også kommunaldirektør for kultur og næring i Trondheim.

Han har rett og slett jobbet hardt for det, og i motsetning til mange av dagens toppidrettsutøvere har han både en universitetsutdanning og en yrkeskarriere utenfor fotballen.

– Jeg tror nok at stayerevne og gjennomføringsevne har vært min styrke. Både på banen og utenfor, sier han.

Vi kan illustrere det med to eksempler.

Thor Nielsen

Lerkendal en høstkveld i 1977:

16 år gammel skal Ola By Rise ta en femmeter, men misser og sender ut en svært dårlig ball. Tilfeldighetene vil at Ham-Kams storscorer Pål Jacobsen har stoppet for å knyte ei skolisse. Han oppfatter lynraskt situasjonen, snapper ballen, runder keeper og scorer. Mer ydmyket kan ikke en fotballkeeper bli. Kampen endte 6–2 til Hamar-laget.

Ikke alle klarer å reise seg etter å ha fått en sånn trøkk som 16-åring. Da kan det være fristende å synke ned i selvmedlidenhet og bestemme seg for aldri mer å sette sine bein på en fotballbane.

Ola By Rise gjorde ikke det. Han tok med seg en ball og gikk ut i hagen. Der begynte han å trene utspark med stille ball. Gang etter gang etter gang etter gang.

Han har aldri misset en femmeter senere.

Vi hopper 18 år fram i tid. Lerkendal en septemberkveld i 1995:

Stillingen er 1–1 i Rosenbergs første Champions League-kamp mot Blackburn. Et presist innlegg er på vei mot hodet til Alan Shearer, en av de beste spissene i Europa. Han treffer godt, og ballen suser ned mot stolperota.

Slik beskriver Ola By Rise selv situasjonen i sin bok Ballens bane: «Jeg er en eneste hurtig refleks, utløst av en registrering som ikke passerer det bevisste nervesystemet før alt er over.»

Han rekker akkurat å skyve ballen i stolpen og ut. Det er en matchavgjørende redning, en prestasjon som ikke blir mindre av at Rosenborg vinner 2–1.

Dette er en redning som kanskje ikke hadde vært mulig hvis han ikke hadde tilbrakt lørdager og søndager på treningsfeltet sammen med Bjørn Hansen i uke etter uke, måned etter måned, år etter år.

Der ble refleksene automatisert, der ble grunnlaget for nettopp en slik matchavgjørende redning lagt.

Det handler om stayerevne og gjennomføringsevne.

Han var i utgangspunktet ikke noe ekstremt talent. Eller han kom kanskje ikke fra den riktige skolen. Han ble i alle fall bare reservekeeper på B-laget til Strindheims lilleputtlag inntil førstekeeperen selv ga beskjed om at han sluttet. Han skulle nemlig begynne å røyke.

Derfra og gjennom karrieren var det den lidenskapelige iveren, den indre drivkraften og innsatsviljen som førte Ola By Rise til Rosenborgs førstelag og til landslaget.

– Det fins sikkert vidunderbarn, men de er ikke mange. Vi andre må jobbe beinhardt for å komme dit vi vil, sier han.

Han har vært lagbygger i mange år som assistenttrener og hovedtrener for Rosenborg, assistenttrener for landslaget, og fram til i fjor høst hovedtrener for førstedivisjonsklubben Ranheim.

Men nå skal midtbanestrateger byttes ut med strategiske rådgivere. Fotballresultater skal erstattes av politiske tilbakemeldinger og vedtak. Og ikke minst skal publikums jubel forhåpentligvis erstattes med tilfredse innbyggere og et næringsliv som syns Trondheim er en attraktiv by å bo i.

– Det er det aller viktigste, sier Ola By Rise, – at innbyggerne er fornøyd.

ENGASJERT: Ola By Rise er ny kommunaldirektør i Trondheim.

ENGASJERT: Ola By Rise er ny kommunaldirektør i Trondheim.

Thor Nielsen

Som kommunaldirektør skal han fronte avdelingens arbeid utad. Som både spiller og fotballtrener har han god erfaring i å håndtere stor interesse:

– Bare et minutt etter at en redning har endret alt – seier eller tap, opprykk eller nedrykk – så skal du gi en kommentar som både skal være reflektert, raus og gjerne visjonær. Jo, jeg har fått trene en del på å takle medietrykk, sier han.

Men strategien fra cupfinalen i 1991, da Rosenborg tapte for underdog Strømsgodset, og en skuffet By Rise gikk rett i garderoben i stedet for opp på kongetribunen, tar han ikke med seg.

– Jeg var fast bestemt på ikke å si et ord. Det var en dårlig strategi. Men jeg lærte av den, sier han.

En fotballtrener får god erfaring i å håndtere mennesker, både stjerner og grovarbeidere.

– Jeg skal ikke dra sammenlikningen for langt, men også i jobben som kommunaldirektør handler det om å inspirere folk til å spille hverandre gode, jobbe sammen som en gruppe med felles mål og eierskap til et felles resultat, sier han.

I tillegg har han teorien i orden. Ola By Rise er cand. mag. med fagene historie, psykologi og norsk. Han har også nettopp sendt inn sin masteroppgave i organisasjon og ledelse ved NTNU i Trondheim.

– Jeg har brukt tida etter at jeg sluttet som Ranheim-trener i fjor høst og fram til jeg begynte i denne jobben til å fullføre masteren min. Det var vel på tide å få den ferdig, sier han.

Mye har handlet om fotball for Ola By Rise. Men ikke alt. Han har deltatt i trøndersk mesterskap i rock som trommeslager i punkbandet «Edge», og han har mange år som journalist både i Adresseavisen og Arbeider-Avisa.

Selv om han etter hvert ble heltids fotballspiller og trener, fortsatte han som barnebok-anmelder for Adresseavisen, og i tillegg til fotballprisene sine, fikk han i 2003 NBU-prisen av norske barne- og ungdomsbokforfattere for sine bokanmeldelser.

Det gir også noen større dimensjoner på livet når du mister broren din 23 år gammel. Det er sorg, det er savn, det er alt det praktiske som må gjøres, spørsmål om hva som kanskje kunne vært gjort annerledes, og det er livets små tannhjul som så smått må rulles forsiktig i gang igjen.

Da blir resultater og reaksjonsevne plutselig ikke så viktig lenger. Inntil såret langsomt blir et arr, noe du alltid bærer med deg selv om livet etter hvert kommer i gjenge igjen.

Nå er han klar for et nytt kapittel i livet og nye utfordringer. Og hvis noen spør om hemmeligheten bak hans suksess, har han gode forutsetninger for å svare som skribenten og forfatteren Mark Twain: «Det finnes bare én hemmelighet bak all suksess, og det er hardt arbeid.»

Men kanskje er Ola By Rise for høflig til å ta med fortsettelsen: «Det er sikkert derfor det er en hemmelighet for veldig mange.»

Ola By Rise

Alder: 55 år.

Sivilstatus: Gift, tre barn.

Bakgrunn: Målvakt for Rosenborg og landslaget. 25 landskaper, pluss 53 på benken. Assistenttrener for Rosenborg og landslaget. Hovedtrener for Rosenborg og Ranheim. Avisjournalist og redaksjonssjef i NRKs Her og nå. Prisbelønnet barnebokanmelder. Har utgitt «Dikt i garderoben» sammen med Nils Arne Eggen og den selvbiografiske «Ballens bane». Mottatt Kniksenprisen som årets målvakt og Kniksens hederspris.

Aktuell: Nettopp tiltrådt som kommunaldirektør for kultur og næring i Trondheim.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy