JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stortingsvalget 2021

Se hva partiene vil gjøre med bemanningsbransjen etter valget

BEMANNINGBYRÅ: Særlig i byggebransjen er bemanningsbransjen et onde for fagforeningene.

BEMANNINGBYRÅ: Særlig i byggebransjen er bemanningsbransjen et onde for fagforeningene.

Erlend Angelo

SV og Rødt vil avvikle og forby bransjen. Ap og Sp vil stramme kraftig inn på innleie fra bemanningsbyrå, mens resten av partiene stort sett mener reglene er gode nok.

2021082610580320210826105802

tormod@lomedia.no

Siden forbudet mot privat arbeidsformidling og utleie av arbeidskraft ble opphevet i 2001, har bemanningsbransjen vokst fram i norsk arbeidsliv.

Vansker med å fagorganisere, og som en konsekvens dårligere arbeidsvilkår og færre norske fagarbeidere, er noen av hovedinnvendingene fra fagforeningene.

Særlig i byggebransjen og Fellesforbundet, det største fagforbundet i privat sektor, står problemet høyt på agendaen. Forbundet vedtok på landsmøtet i 2019 at bemanningsbransjen skal avvikles «i sin nåværende form», og at arbeidsformidling skal bli en sterkere offentlig oppgave.

Hva vil så partiene gjøre med bemanningsbransjen dersom de får makt etter stortingsvalget i september? Vi har lest programmene og spurt partiene.

Tidligere LO-leder styrer vikarbyrå-stiftelse

Arbeiderpartiet

Ap skriver i programmet sitt at de vil «begrense innleie slik at det kun tillates ved rene vikariater, mellom produksjonsbedrifter og etter avtale med tillitsvalgte i virksomheter bundet av landsomfattende tariffavtale med fagforening med innstillingsrett».

De vil dessuten «gjeninnføre en kollektiv søksmålsrett for å forhindre ulovlig innleie og arbeidslivskriminalitet».

Her må vi forklare: En produksjonsbedrift er en bedrift som ikke har utleie av ansatte som forretningsområde.

En fagforening med innstillingsrett må ha minst 10.000 medlemmer, og vil dermed være et av de store fagforbundene.

Kollektiv søksmålsrett er når fagforeninga kan gå til søksmål om ulovlig innleie, noe regjeringa etter sterk protest fra fagbevegelsen fjerna fra arbeidsmiljøloven i 2015.

Nå vil «alle» ha faste og hele stillinger

Høyre

Høyre skriver i programmet sitt at de vil «åpne for at private bemanningsbyråer lettere kan rekruttere innsatte som skal ut i arbeid etter soning».

Partiet vil også «ha et innleieregelverk som sikrer næringslivets behov for arbeidskraft samtidig som de ansatte sikres gode vilkår».

– Høyre vil sikre et trygt, fleksibelt og godt arbeidsliv for alle gjennom oppdaterte lover og regler for arbeidslivet, slår arbeidslivspolitiker Margret Hagerup fast i en e-post.

– Regjeringa har strammet inn på innleie og gjort nulltimerskontrakter forbudt. Videre er håndhevingsreglene for innleie skjerpet inn og Arbeidstilsynet er gitt større myndighet.

– Høyre mener at bemanningsbransjen har en viktig rolle, både for å gi virksomhetene den fleksibiliteten de trenger ved sesongvariasjoner og fravær, og for å kunne gi folk en fot innenfor arbeidslivet.

Vi forklarer igjen: Stortinget vedtok å skjerpe inn innleiereglene fra 1. januar 2019. Innleie som ikke er til vikariat eller arbeid av såkalt midlertidig karakter, er nå forbudt. Unntaket er når innleiebedrifta har ei avtale om innleie med tillitsvalgte. I tillegg skal fast ansatte ha stillingsprosent og være sikret lønn mellom oppdrag.

Fra 1. juli 2020 fikk også Arbeidstilsynet makt til å kontrollere og pålegge arbeidsgivere å følge innleiereglene, etter mye kritikk fra fagforeninger om manglende håndheving av loven.

Mye delt: Disse korona-ordningene blir borte fra 1. oktober

Senterpartiet

Sp skriver i programmet: «Dagens arbeidsmiljølov gir mulighet for at ansatte i bemanningsbyrå erstatter ordinære, faste stillinger. Senterpartiet vil skjerpe regelverket slik at bemanningsbyråer kun benyttes når det er snakk om reelle vikariater, korttidsengasjement eller spesialiserte funksjoner der ordinære faste stillinger er vanskelige å opprette. Senterpartiet vil arbeide for ytterligere innskjerpinger og kontroll knyttet til bygg- og anleggsbransjen.»

Sp vil også «gjeninnføre kollektiv søksmålsrett».

– Vi ønsker å fase ut bemanningsbransjen i norsk arbeidsliv. Vi satser på fast og midlertidig ansatte i produksjonsbedriftene, men er også positiv til vikarbyrå som har egne fast ansatte folk som leies ut for å dekke opp vikariater, sier arbeidslivspolitiker Per Olaf Lundteigen.

Fremskrittspartiet

Frp skriver ikke om bemanningsbransjen i partiprogrammet sitt, men arbeidslivspolitiker Erlend Wiborg svarer i en e-post. Han mener partiet er klare på at faste ansettelser skal være hovedregelen.

– Men vi ser også behovet for innleie og bemanningsbransjen i flere tilfeller. Da primært som et supplement til de fast ansatte, og ikke til erstatning. Innleie og bemanningsbransjen kan være bra å ha for å avhjelpe ekstraordinære «topper» i ordretilgang, ved sykdom, midlertidig behov for kompetanse og så videre, mener han.

– Vi mener at dagens regelverk i all hovedsak er godt etter innstrammingene Frp har vært med på de senere årene. Men vi vil følge dette tett og fortløpende se på om det er behov for justeringer.

– Men vi er ikke med på den svartmalinga av innleie og bemanningsbransjen som enkelte prøver seg på. For bransjen står for en minimal del av den totale arbeidsstokken i Norge. Den er nødvendig for mange bedrifter, men også for flere som i dag står utenfor arbeidslivet som får en fot innafor, mener Wiborg.

Vi forklarer: I flere bransjer varierer mengden arbeid stort etter mengden ordrer. Eksempler er verftene langs kysten som bygger skip og oljeinstallasjoner på oppdrag fra andre selskap.

Sosialistisk Venstreparti

SV skriver i programmet sitt at partiet vil «avvikle bemanningsbransjen. Vi må sørge for at spesielt utsatte bransjer skjermes totalt inntil dette er gjennomført, og at bruk av slik innleie for øvrig begrenses til reelle vikariater. Fortsatt må vi tillate utvidet innleie mellom reelle produksjonsbedrifter etter avtale med tillitsvalgte i fagforening med innstillingsrett. Brudd på bestemmelsen må straffes».

Partiet understreker at «arbeidsformidling skal være et offentlig ansvar». De vil dessuten «gjeninnføre kollektiv søksmålsrett».

– Vi må ta grep for et trygt arbeidsliv og mot den utstrakte bruken av innleie. Høyreregjeringa har satt bedriftseierne foran arbeidsfolk, som har fått en mer uforutsigbar arbeidshverdag. Derfor trenger vi ei skikkelig opprydding, skriver nestleder Kirsti Bergstø i en e-post.

– Mer bruk av innleie skaper et utrygt arbeidsliv og øker risikoen for arbeidslivskriminalitet og ulykker. SV vil derfor avvikle bemanningsbyråene, bygge opp den offentlige arbeidsformidlinga og få på plass nasjonale krav mot sosial dumping etter Telemarks- og Oslo-modellen.

Vi forklarer: Telemarks- og Oslo-modellen er et sett med krav i kontraktene når kommunene kjøper tjenester. Partiene Ap, Sp og Rødt ønsker også lignende nasjonale krav mot sosial dumping for stat og kommune.

Offentlig arbeidsformidling skjer i dag gjennom Nav.

Venstre

Partiet nevner ikke bemanningsbransjen i programmet sitt og har ikke svart på forespørselen vår.

Kristelig Folkeparti

KrF skriver ikke om bemanningsbransjen i partiprogrammet sitt, men har gitt et svar på e-post:

– KrF mener at vi trenger innleie og bemanningsbransjen i Norge, men vi holder fast ved at fast ansettelse er og skal være hovedregelen i arbeidslivet. Det er næringer som er avhengig av mulighet for innleie, blant annet på grunn av sesongmessig eller prosjektbasert arbeid.

– Useriøs virksomhet eller utnytting av regelverket må slås ned på, som i arbeidslivet ellers. Vi har styrket Arbeidstilsynets myndighet til å slå ned på ulovlig innleie, og de kan pålegge arbeidsgivere å etterbetale differansen mellom allmenngjort lønn og faktisk lønn.

– Håndhevingen er styrket og bruken av innleie er blitt betydelig redusert. Bemanningsbransjen hadde en nedgang på nærmere 30 prosent innen bygg og anlegg fra 2019 til 2020. KrF går inn for å løse utfordringene fremfor å forby bransjen på generelt grunnlag.

Miljøpartiet De Grønne

MDG vil «styrke arbeidsmiljølovens bestemmelser om fast ansettelse, også for ansatte i vikarbyrå».

– MDG vil verne om grunnleggende rettigheter i arbeidslivet, som fast ansettelse og innflytelse over egne arbeidsvilkår, skriver partiet i en e-post.

– Vi vil begrense mulighetene for misbruk av underleverandører, bemanningsbyråer og midlertidig ansettelser, men vi vil ikke forby bemanningsbyråer.

Rødt

Rødt mener «bemanningsselskaper [...] må forbys, og at forbudene må håndheves. Arbeidsformidling må fullt ut være en offentlig oppgave. Inntil dette er gjennomført, må det sikres at de som er ansatt i et bemanningsselskap, har trygge, faste og hele stillinger». Partiet vil «bygge opp offentlig arbeidsformidling».

Rødt vil også at «den kollektive søksmålsretten gjeninnføres og utvides».

Partiet vil dessuten «etablere et offentlig bemanningsselskap for industrien som legger til rette for utlån av arbeidskraft mellom bedrifter og sørger for gode arbeidsvilkår og faste ansettelser i sektorer hvor behovet svinger mellom store prosjekter».

Vi forklarer: Når en bedrift har lite arbeid, er det i flere steder i industrien og byggebransjen vanlig at ansatte leies ut til ei anna bedrift som har mer arbeid. Da unngår de ansatte å permitteres eller sies opp.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy