Rusinstitusjonen ble stengt etter knusende kritikk. Nå får sjefen mulighet til å starte på nytt
FIKK NY GODKJENNING: Rusinstitusjonen i Tvedestrand ble stengt, men har fått ny godkjenning til å drive behandling.
Werner Juvik
Stiftelsen Holt har fått godkjenning til å starte behandling av rusavhengige – finansiert av staten – med samme styreleder og samme behandlingssted som ble stengt for to måneder siden.
ola.tommeras@fagbladet.no
ronnaug.jarlsbo@fagbladet.no
Rusinstitusjonen i det gamle pensjonatet Englegård i Tvedestrand ble stengt ned etter knusende tilsyn fra Statsforvalteren. Men da Helfo inndro godkjenningen til driverselskapet Care Service AS i Tvedestrand i slutten av februar, lå det allerede en ny søknad om godkjenning inne til behandling på stedet – fra en nystartet stiftelse med samme styreleder.
Tvedestrandsposten omtalte saken først.
Grove lovbrudd
Selskapet Care Service AS ga tilbud om behandling til rusavhengige gjennom ordningen fritt behandlingsvalg – en ordning der brukeren kan velge private aktører som tilbyr sine tjenester, og får refusjoner for behandlingen av staten. Etter to års drift ble selskapets godkjenning inndratt. Dette på bakgrunn av en rekke lovbrudd påpekt av Statsforvalteren i Agder etter tilsyn i 2019 og oppfølgende tilsyn i desember. Ifølge statsforvalteren var lovbruddene så grove og gjentakende at forvalteren anbefalte Helfo å stoppe virksomheten.
Nytt selskap, samme ledelse og lokaler
Samtidig som Helfo annullerte godkjenningen 25. februar i år, ble det klart at en stiftelse – i utgangspunktet Stiftelsen Englegård, men som fra 8. mars byttet navn til Stiftelsen Holt behandlingssenter – allerede hadde søkt om godkjenning.
Stiftelsen Holt har Jørn Hellevik som styreleder. Samme mann var styreleder i Care Service AS. Behandlingen skal skje i samme lokaler, Englegård, som Care Service brukte. For øvrig finnes ingen annen ledelse eller ansatte i den nye virksomheten, utover at to ansatte fra Care Service AS har trådt inn i styret til Stiftelsen Holt behandlingssenter.
{f2}
Leder: To ulike selskap
Overfor Fagbladet understreket Jørn Hellevik i tidligere intervju, at dette er to forskjellige juridiske enheter, og at hans stiftelse, Stiftelsen Holt behandlingssenter, derfor ikke kan stilles til ansvar for feilene hans nå opphørte selskap Care Service gjorde. Hellevik har ikke besvart senere henvendelser fra Fagbladet om saken.
• Fagforbundet: Det kan da ikke være så lett å gi tjenester til ei av samfunnets mest sårbare grupper?
Care Service var eid av Jørn Hellevik og hans bror Rune Hellevik, som begge var involvert i ledelsen i selskapet. Lokalene der behandlingen foregikk, eies av Refsor AS, som brødrene også eier. Rune Hellevik er ikke del av styret for den nye stiftelsen.
Til sammen mottok Care Service AS 40 millioner kroner i refusjoner for behandling av pasienter med rusproblemer. Ved tilsyn har ansatte fagpersoner hevdet at enkelte pasienter ikke fikk den behandlingen de hadde krav på.
{f1}
Helfo stiller krav
Det har vært knyttet spenning til om det ville bli gitt ny godkjenning, men Helfo har opplyst overfor Fagbladet at godkjenning ikke gis til enkeltpersoner, men til virksomheter. I godkjenningen stiller Helfo en rekke krav for at Stiftelsen Holt skal få drive og være søkbar for rusavhengige som ønsker behandling.
Blant annet vil Helfo følge opp at Stiftelsen Holt skaffer den bemanning og kompetanse som de har oppgitt i søknaden at behandlingssenteret skal driftes med.
Godkjenning gjelder for fem år.
• Han bor alene på en nedlagt rusinstitusjon: – Litt av vitsen er jo etter hvert å klare seg selv
Helfo
• Helsedirektoratets ytre etat, som enkelt sagt utfører det praktiske ansvaret til Helsedirektoratet.
• Forvalter 35 milliarder kroner årlig, som går til oppgjør til behandlere og private institusjoner, samt individuelle refusjoner fra Trydgekassa.
• Godkjenner og veileder helseaktører og refunderer deres kostnader til pasientbehandling.
Dette er fritt behandlingsvalg
• Kommuner velger selv om de vil innføre fritt behandlingsvalg (fbv), slik regjeringen har åpnet for.
• Fbv gjør at pasienten kan velge offentlig eller privat behandler.
• Helfo administrerer godkjenning av og utbetaling til godkjente aktører.
• Det er virksomhet som får godkjenning. Det er derfor ikke noe per i dag, som stopper en aktør i å søke på nytt med ny virksomhet dersom godkjenning inndras.