JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Røde Kors: Mange eldre på norske sykehjem opplever vold

Illustrasjonsbilde

Illustrasjonsbilde

Sissel M. Rasmussen

Halvparten av eldre på norske sykehjem har opplevd eller vært vitne til forsømmelse eller vold, ifølge en ny Røde Kors-rapport.

2024032516585920240325165942

Rapporten er basert på blant annet intervjuer med 190 eldre beboere spredt på sykehjem over hele landet.

– Funnene er urovekkende. Mange har det godt på norske institusjoner, men bildet vi ser, har også mange dystre trekk. Mennesker som bor på norske sykehjem, skal føle seg trygge. For å sikre god livskvalitet for mennesker på sykehjem trengs det nok ansatte og god omsorg, sier generalsekretær Anne Bergh i Røde Kors.

Halvparten svarer at de selv har vært utsatt for eller vitne til omsorgssvikt på sykehjemmet. Med omsorgssvikt menes enten forsømmelse, psykisk vold og eller fysisk vold.

Det er stort sett manglende sosialisering og mosjon som oppgis når det gjelder forsømmelse, og dette er etterfulgt av psykisk vold.

Rundt hver tredje beboer sier at de selv har opplevd eller vært vitne til at andre blir utsatt for psykisk vold på sykehjemmet. Det trekkes da fram ignorering, å bli oversett, kjeftet på eller ydmyket. De svarer at dette kan bli utøvd av ansatte, pårørende og beboere.

– Et fellestrekk blant beboerne som har det bra på sykehjem, er at de føler seg sett, blir tatt på alvor og at personalet kjenner dem godt. For å få dette til må både innholdet i tjenestene og den langsiktige bemanningssituasjonen adresseres, sier Bergh.

(©NTB)

fredrik.moen.gabrielsen@ntb.no

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy